fbpx
Sandheden om de mange millioner
DSC07095.jpg

Piet Papageorge er spidskandidat for Venstre. Foto: Jesper Ernst Henriksen

Piet Papageorge (V) er Borgmesterkandidat for Venstre i Glostrup. Foto: Jesper Ernst Henriksen
DEBAT.  

De færreste interesserer sig for tal, økonomi og Excel-ark. Det forstår jeg også godt, og i særdeleshed i Glostrup, når vi i 10 ud af de seneste 11 år har haft Venstre ved roret, der har sikret budgetter i balance og styr på økonomien. Året hvor Venstre stod udenfor, var i budget 2019, hvor Socialdemokratiet igen stod for et budget, der tømte kassen så voldsomt, at vi i inden halvårsopfølgningen måtte foretage en hård økonomisk opbremsning. Det var skidt, for hvis ikke der er orden i økonomien, er der ikke frihed til velfærd.

Netop i år er Venstre som bekendt igen ikke en del af budgetaftalen. Og lad mig starte med at slå helt fast – der er massere gode ting ved dette års budget! Men finansieringen? Den er der på ingen måde styr på. Og derfor føler jeg behov for at skrive dette ”kedelige” læserbrev, der indeholder mange tal, men som bliver meget oplysende – så hold på hat og briller:

I 2022, til næste år, modtager Glostrup 100 mio. mere i skatteindtægter, end vi havde troet. Af disse 100 mio., bruger Kasper og budgetforligspartierne 60 mio. i 2022, I 2023, det efterfølgende år, her bruger Kasper så yderligere 70,925 mio. ekstra. Det er de famøse 70 millioner, 925 tusinde kroner, som jeg ved flere lejligheder har spurgt Kasper om, hvordan han vil finansiere.

Og endelig i 2024, så har Kasper budgetteret med et underskud på 10 mio.

Det vil altså sige, at på trods af, at Kasper har fået hjælp i form af 100 millioner helt ekstraordinært ud af den blå luft, så formår han alligevel at komme ud med et samlet underskud på 41 millioner kroner efter tre år. Og så har vi slet ikke benævnt alle de fugle på taget, som Kasper har medtaget for at sminke sit budget. Her har jeg tidligere nævnt en række tiltag som ”selskabsskattestigninger”, ”Corona-effektivitet”, ”Konsulentbesparelser” og ”anlægspuljer” for i alt 25,8 mio., som der ikke er belæg for, kommer til at realiseres over de næste tre år.

Så Kasper? Mener du virkelig, at det er en ansvarlig omgang med borgernes penge? Ville det helt ærligt ikke være en sjovere start for den nye borgmester, hvis han eller hun kunne sætte sig bag et skrivebord, hvor der, ligesom de forgangne 12 år, var styr på økonomien? For som bekendt giver orden i økonomien frihed til velfærd, og med det du har lagt frem, bliver der ikke råd til velfærd om 2 til 3 år.

Svar: Kommunens økonomi har det fint

Kasper Damsgaard (S), Borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Glostrup

Kære Piet. Det kommer faktisk en anelse bag på mig, at du fremstiller et så misvisende billede af kommunens økonomi. Jeg håber og tror faktisk, at det er bevidst, fordi det er valgkamp, og ikke fordi du mangler forståelse for kommunens generelle økonomi. Fakta er, at vi har modtaget 124 mio. mere end de 53 mio. kr., kommunen havde budgetteret med. Altså i alt 177 mio. i selskabsskatter i 2022.

Det er helt korrekt, at vi har valgt at investere en del af dem i vores ejendomme i kommunen. Hvis vi ikke gør det, vil pengene blive i kommunekassen, og dermed skulle vi betale negative renter for at have dem stående, og negative renter betaler vi i forvejen rigeligt af.

Glostrup har et kæmpe efterslæb, og dermed potentiale for at renovere og energioptimere visse af vores ejendomme. På den måde kan vi bruge flere penge på velfærd i stedet for på store varmeregninger. Desuden mener vi også, at både nye og nyrenoverede ejendomme vil komme vores borgere til gode og gøre os mere attraktiv som arbejdsplads.

Men tilbage til fakta. Du skriver, at vi har et underskud på X antal mio. hvert år.

I kommunen er der tre pejlemærker for økonomien. Den ordinære drift skal ligge på min. 70 mio. kr. Herudover er der vores kassebeholdning på mindst 100 mio. kr. og til slut aftalen mellem regeringen og KL. Alle disse pejlemærker har forligspartierne efterkommet.

Det korrekt, at vi bruger en del af de penge, vi helt ekstraordinært har fået i selskabsskatter på anlæg (altså engangsudgifter) hen over de kommende år. For i vores optik skal de penge selvfølgelig komme borgerne til gode og ikke sættes til side på en lukket konto.

For at afkræfte Piets påstande en gang for alle, tillod jeg mig derfor også at printe kommunens budgetaftale for 2022-2025 ud, så alle borgere, som deltog i Folkebladets paneldebat i mandags, kunne se bundlinjen for det netop vedtagne budget. Her kunne man se, at vi overholder kommunens egen økonomiske politik.
Til gengæld tillod jeg mig også at printe Venstres budget ud. Piet påstår jo, at han godt kan lide at have styr i penalhuset, og som ny gruppeformand for V må det derfor ligge ham ekstra meget på sinde at levere et budget i balance.

Derfor spurgte jeg Piet, om han ikke havde lyst til at vise borgerne Venstres bundlinje for budgettet 2022-2025, da det desværre aldrig er lykkedes mig at finde frem til den. Dette kunne han ikke. Det er nemlig på ingen måde afstemt med virkeligheden. Der er hverken taget stilling til forvaltningens ønsker eller besparelsesforslag.

Tværtimod har man sagt JA til alt det gode, som er indarbejdet i forligspartiernes budget, og NEJ til alt det, som gør lidt ondt, når man skal have et budget til at gå op. Der er ingen bud på finansieringen af disse udgifter, og derfor tror jeg, at I har undladt at offentliggøre bundlinjen på jeres budgetforslag.

Til dem af jer, som ikke allerede er blevet træt af at læse om økonomien i kommunen, vil jeg opfordre til at finde punkt nr. 34, Vedtagelse af kommunens budget 2022 og overslagsårene 2023-2025. som ligger på kommunalbestyrelsens dagsorden fra d. 13/10-2021 og med egne øjne se, at jeg taler sandt, når jeg siger, at kommunens økonomi har det fint, mens Venstres budgetforslag minder om noget, man har valgt ikke at gøre færdigt og har udarbejdet hen over natten.

Kasper Damsgaard (S) er borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Glostrup. Foto: Jesper Ernst Henriksen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top