fbpx
Insekter kommer på hotel langs jernbanen
2021-04-19_at_17-36-54_Fujifilm_X-T4_DSCF9584x.jpg

Foto: Robert Hendel

Banedanmark afprøver muligheden for at etablere insekthoteller ved Brøndby Strand Station. Foto: Robert Hendel
BRØNDBY. Når Banedanmark af sikkerhedshensyn tynder ud i træerne langs jernbanen ved Brøndby Strand Station, vil kævler og smågrene blive efterladt langs skinnerne. Det skal give nyt liv til naturen, og fungere som hoteller for små insekter, fugle og svampearter

Det kan ligne sjusket oprydning, men det er helt bevidst.

Ved Brøndby Strand Station ligger bunker af kævler og smågrene, som ligger spredt ud i bunker og står stablet op langs sporet. Og det er langt fra tilfæl-
digt.

Banedanmark skal af og til beskære og tynde ud i træerne langs jernbanen af hensyn til sikkerheden, eksempelvis for at undgå at rådne træer falder ned på jernbanen eller ind til naboerne.

– Nu får en del af det nedskårne træ så nyt liv som ’insekthoteller’ for smådyr, insekter og svampevækster, der holder af at bo i brændestabler og dynger af smågrene som dem lige her ved Brøndby Strand Station, siger Tommas Brogaard Thomsen, som er geografisk fagansvarlig i Banedanmark.

De efterladte kævler og grene, som nu ligger stablet med sporet i Brøndby Strand er formidable levesteder for insekter og svampe.

– I bunden er der nemlig fugtigt, og længere oppe i bunken mere tørt, og sådan kan den samme bunke trækævler eller grene for eksempel blive hjemsted for insektarter i flere etager, som finder sig godt tilpas lige netop i det miljø, forklarer Tommas Brogaard Thomsen.

Det er første gang, at der bliver etableret insekthoteller ved S-banen. Ideen er, at det skal ligne noget fra naturen, eksempelvis når en storm river og rusker i en skov og på den måde flår grene ned på jordbunden.

– Med tiden bliver et insekthotel nærmest til et lille samfund i sig selv – en lille by, hvor insekter, svampe og dyr kommer til at skabe bedre levebetingelser for hinanden, siger Tommas Brogaard Thomsen.

Efter planen skal stablerne af kævler og bunkerne af smågrene blive liggende, så insekter og svampe rigtig kan flytte ind og så insekthotellerne lidt efter lidt bliver en naturlig del af naturen langs med sporet i Brøndby Strand.

– Med insekthotellerne vil vi gerne gøre en indsats for, at flere arter vil kunne leve og trives her langs sporet, end hvad ellers ville have været tilfældet, siger Tommas Brogaard Thomsen om forsøget med insekthoteller ved Brøndby Strand Station.

Tiden vil vise, om det også bliver prøvet af andre steder langs S-banen.

Det kan ligne sjusket oprydningsarbejde, men det er det ikke. Foto: Robert Hendel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top