fbpx
Det ”grønne” Vallensbæk
Debat_web.png
Debat.  

I Henrik Rasmussens svar på Helge Bo Jensens og mit læserbrev 3. februar opgøres Vallensbæks grønne områder til 47 procent af kommunens areal. Kommunens areal er på 9,2 km2. Områder, der er omfattet af naturbeskyttelse (herunder søerne og strandengen) er op 0,89 km2 eller i alt lige under 10 procent (kommunens egne tal). På baggrund af det regnestykke, kan jeg se, at der må være andre områder, som borgmesteren betragter som værende ”grønne”.

Det er derfor nærliggende at tro, at det resterende ”grønne” er kulturområder som landbrugsjord, golfbanen, sportspladser og lignende, der på ingen måde understøtter biodiversitet. Borgmesteren nævner, at der skabes nye grønne områder og med Det grønne strøg som eksempel. Det er imidlertid tiltag, der er skabt til mennesker og ikke for at hjælpe naturen. Den eksisterende del af Det grønne strøg har intet med natur at gøre. Det er et grønt fortov.

Når vi har valgt at skrive et indlæg, der omhandler både Albertslund og Vallensbæk, så er det fordi, manglen på levesteder for flora og fauna er et af vores største problemer. Når kommunen ”låner byggeret ud”, bevarer man et attraktivt område, men samtidig skabes der et stærkt øget befolkningspres i hele området. Derfor er det på tide, at der ved hver ny lokalplan også laves en miljøvurdering. Det gælder også den lokalplan, som skal muliggøre byggeriet på VUC-grunden.

I Enhedslisten anerkender vi, at der er brug for såvel ældre- som ungdomsboliger, men skal naturen betale prisen for den udbygningspolitik, som Henrik Rasmussens parti har stået for i årtier? For os er svaret nej.

Svar: VUC-grunden er privat grund

Jan Høgskilde (K) Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vallensbæk Kommune

Enhedslisten skriver om natur i Vallensbæk. Og i de grønne områder inkluderes naturligvis hele Mosen (ikke kun søerne), strandengen med videre – men der er da masser andet grønt i og omkring Vallensbæk. Jeg tror ikke Enhedslisten har monopol på at definere natur. Jeg vil tillade mig at gøre opmærksom på, at 47% af Vallensbæk er grøn, ganske som borgmesteren siger, og det ændres der ikke ved. Jeg går ugentlig på for eksempel Golfbanen og det synes jeg i hvert fald er et grønt område.

Enhedslisten skriver også om det kommende Nordporten. De fleste i Danmark ved jo godt, at her gælder så den private ejendomsret for det er netop ejet af VUC. Vallensbæk Kommune kan derfor ikke ”bare” udlægge området til et nyt grønt område. VUC har en berettiget forventning om, at grunden beholder sin værdi. I modsætning til nogen, mener vi altså at ejendomsretten er vigtig og ikke vores at disponere over. Må jeg så forsigtigt tilføje, at det er indhegnede boldbaner – med meget lidt aktivitet.

Men hvad giver Nordporten så af muligheder. Området vil blive til fordel for en ny skole (og dermed bevarelse af uddannelse i Vallensbæk), senioregnede boliger og ungdomsegnede boliger. Begge ting, der er efterspurgt og ikke rigtig er plads til andre steder, om det skal laves i Nord.

Med øvelsen bevarer vi vandgrunden som et grønt sted lige i nærheden af borgerne – og det er en fordel for alle og så er Mosen jo lige i nærheden. Derudover er vi i gang med en del nye naturprojekter. Lad mig nævne: Vi har sat gang i seks projekter, hvor vi vil omdanne mere friseret natur til ”Vild Natur” – og det er kun en start. Vi fortsætter vores træplantningsprojekt – som alle de to seneste år har været indbudt til. Og vi gør vores indflydelse gældende i I/S Mosen ved at foreslå andre projekter til fremme af natur. Så ikke alene taler vi om – vi handler på – naturudfordringerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top