fbpx
Telefonrådgivning til familier med misbrug
tine_ny.jpg

Tine Lydolph og kollegaerne sidder klar vedtelefonen.

Tine Lydolph og kollegaerne sidder klar vedtelefonen.
GLOSTRUP. Dit Rum åbner i denne uge en ny telefonrådgivning for forældre, der har en partner med et for stort forbrug af alkohol eller rusmidler – og børn mellem 0 og 24 år. Og som noget særligt krypteres alle telefonnumre, så man er sikret 100% anonymitet

I 2016 åbnede Dit Rum i Glostrup som et behandlingstilbud til familier med stofmisbrug. Formålet er særligt at kunne tage hånd om de børn og unge, der vokser op i familier med stofmisbrug. Nu er tilbuddet blevet udvidet med en telefonrådgivning målrettet forældre med børn mellem 0 og 24 år, hvor deres nuværende eller tidligere partner drikker for meget, tager stoffer, piller eller lignende.

– Vi ved, at der sidder forældre derude, som er på konstant overarbejde, fordi de både prøver at hjælpe partneren eller eks’en, beskytte børnene og få hverdagen til at fungere. Og som måske samtidig skal holde på hemmeligheden over for omverdenen, fordi alt, der bare minder om misbrug, stadig er så stort et tabu. Vores nye telefonrådgivning er en støtte til netop de forældre og deres børn. For ingen skal være på sådan et krævende overarbejde alene, siger leder af Dit Rum, Tine Lydolph, som selv har mange års erfaring med pårørendearbejdet.

Vi ved, at der sidder forældre derude, som er på konstant overarbejde, fordi de både prøver at hjælpe partneren eller eks’en, beskytte børnene og få hverdagen til at fungere.

Tine Lydolph

Timingen i forhold til corona er ikke tilfældig.

– Covid19 oveni juleferien har lagt et særligt pres på familier, der i forvejen er pressede, og hvor der måske er blevet åbnet ekstra mange flasker eller taget ekstra mange stoffer. Og det er vigtigt for de forældre, der står på sidelinjen og som konstant skal navigere i kaos at få luft for frustrationer og bekymringer og måske redskaber til at tackle situationen. Forhåbentlig kan alle få mere overskud af det, siger hun.

Kryptering vigtig

Dit Rum har allieret sig med it-specialister, så alle opkald til telefonrådgivningen krypteres, og ingen af Dit Rums rådgivere kan se telefonnumre.

– Det har været vigtigt for os at skabe en telefonrådgivning, hvor forældre kan ringe ind helt trygt og uforpligtende. Vi ved fra forældre i Dit Rum, at deres største frygt er at få fjernet børnene, hvis det bliver kendt, at der er misbrug i familien. Den frygt vil vi gerne på forhånd rydde helt af vejen, så det ikke forhindrer forældrene i at søge hjælp til dem selv og børnene. Derfor garanterer vi, at de kan ringe ind til os og være 100 % anonyme – vi aner simpelt hen ikke, hvem de er.

FAKTA om Dit Rum
Dit Rum arbejder for, at børn og unge fra familier med for meget alkohol og andre rusmidler får mulighed for at leve lige så gode børneliv som alle andre – med overskud til skole, venner og fritidsinteresser. Dit Rum er finansieret af midler på Finansloven og er et tilbud under Socialstyrelsen. Dit Rum holder fysisk til på Bakken 1 i Glostrup.

Telefon er åben for forældre, der har børn mellem 0 og 24 år, og hvor én af de voksnes (inkl. sted- og bonusforældres) forbrug af alkohol eller rusmidler har taget overhånd. Hvis det er nære bedsteforældre eller søskende til børnene, der har et forbrug/misbrug, kan man også ringe. Den far eller mor, der selv har forbruget/misbruget, er også velkommen til at ringe og få hjælp til sin familie. Dit Rum kan ikke tilbyde misbrugsbehandling, men kan hjælpe videre.

Man kan forvente at få luft for bekymringer og tanker – og få gode råd til at passe på sig selv og sine børn. Og altså samtidig være 100% anonym. I den anden ende af røret sidder erfarne familiekonsulenter, der er vant til at tale om alt det, der handler om at være tæt på én, der har et misbrug. Det er altså gratis rådgivning med udgangspunkt i den enkeltes situation her og nu.

Og en venlig opfordring kan man altid regne med at få af Dit Rum.

– Vi giver altid det råd, at man skal tale sammen i familien. Vi forældre vil jo ofte og i den bedste mening beskytte vores børn ved ikke at tale om det, der er svært. Men det hjælper børn bedre, hvis de får en forklaring på det, de alligevel går rundt og fornemmer – og ofte bekymrer sig om. Tavsheden gør med andre ord børn mere ensomme og utrygge, end svarene gør. Og vi rådgiver gerne om, hvor meget man kan sige til børn i en given alder, og hvad man helt konkret kan sige, forklarer Tine Lydolph.

FAKTA om telefonrådgivningen
Telefonrådgivningen holder åbent to gange om ugen: tirsdag klokken 12-15 og torsdag klokken 10-14.
Nummeret til telefonrådgivningen er 44226002

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top