fbpx
Gode råd fra politiet: Skriv serienumre ned – og mærk værdigenstande
AnjaHoepfner3x2.jpg

Anja Høpfner og kollegaerne støder jævnligt på ting, som de formoder er tyvekoster, men som ikke er efterlyst med serienummer. Foto: Københavns Vestegns Politi

Anja Høpfner og kollegaerne støder jævnligt på ting, som de formoder er tyvekoster, men som ikke er efterlyst med serienummer. Foto: Københavns Vestegns Politi
HELE OMRÅDET. Det sker ofte, at politiet støder på genstande, som de mistænker stammer fra indbrud, men som ikke er efterlyst. Derfor opfordrer politiet til, at man skriver sine serienumre ned

En nat møder en patrulje den kendte indbrudstyv Børge Brækjern med en elektrisk hækkeklipper og en motorsav.

Børge Brækjern ligner ikke den største haveentusiast, og betjentene tjekker først og fremmest maskinernes serienumre i politiets kosterdatabase og sagsbehandlingssystem. For det er her, politiet opdaterer de ting, borgere har meldt stjålet ved indbrud, tyverier og lignende.

Men der er ingen hit, så de får Vagtcentralen til at undersøge nylige anmeldelser i området. Det giver heller ikke et umiddelbart match.

Alt imens går en hundepatrulje spor i nærområdet – men de kan ikke finde et gerningssted. Børge Brækjern ønsker ikke at hjælpe politiet, og patruljen beslutter sig for at tage haveredskaberne med ind til nærmere undersøgelse på mistanke om, at det er tyvekoster – måske fra et friskt indbrud, der endnu ikke er opdaget og anmeldt. Imens må de lade Børge Brækjern gå.

De to havemaskiner har unikke serienumre – men de er ikke efterlyst og bliver det heller ikke i de følgende dage. Politiet gennemgår en stor mængde anmeldelser og kontakter indbrudsofre, men de kan ikke lokalisere et gerningssted.

Meget bliver ikke efterlyst

Historien om Børge Brækjern er selvfølgelig opdigtet. Men den beskriver meget godt et forløb, som kunne udspille sig i virkeligheden.

– Vi støder jævnligt på genstande med unikke serienumre, som vi mistænker er tyvekoster, men ikke er efterlyst i vores kosterdatabase. Det gør det svært for os at knytte genstanden til et gerningssted – eller aflevere dem tilbage til rette ejer, siger politikommissær Anja Høpfner, Københavns Vestegns Politi.

Havde patruljens søgning på haveredskaberne i politiets kosterdatabase givet hit på et gerningssted, var Brækjern blevet anholdt – og sandsynligvis fængslet.

Dermed ville han også være afskåret for at kunne forøve flere indbrud i den kommende tid. Samtidig kunne haveredskaberne returneres til rette ejermand.

Notér for eksempel numre på tv, spillekonsol, telefoner, computere, kameraer og andet elektronik, cykler, designmøbler, køkken-, have- og værktøjsmaskiner.

På Politigården i Albertslund udlåner Københavns Vestegns Politi gratis graveringssæt, så du selv kan mærke dine ting. Husk i så fald altid at skilte med det.

 

Undgå indbrud

Københavns Vestegns Politi opfordrer til at man er opmærksom på indbrud og anbefaler disse forholdsregler:

 • Lav ferieaftaler med naboen og skab liv i fraværet: Tøm post, fyld skraldespand, slå græs for hinanden
  Ryd ikke op før ferie, lad huset se beboet ud
 • Hold øje i dit område – også om natten. Er noget unormalt – f.eks. personer eller biler, der ikke plejer at færdes der? Ser alt normalt ud hos naboen?
 • Ring hurtigt til politiet, hvis du ser noget mistænkeligt. Ring 1-1-2, hvis det er akut, ellers 114
 • Arbejder du om natten – for eksempel med avisomdeling, renovation, som tankpasser eller lignende – så vær opmærksom på mistænkelige personer og biler i dit område
 • Lad ikke værdier ligge frit fremme – gem dem af vejen

Undgå tyverier fra firmabiler

Københavns Vestegns Politi har følgende råd mod indbrud i firmabiler og især håndværkervogne:

 • Gør tyven utryg: Parkér så vidt muligt et synligt eller befærdet sted med god belysning eller overvågning
 • Gør det svært for tyven: Parkér tæt mod et stakit, hæk eller mur, så adgang til vare- og bagagerum blokeres – og overvej garage
 • Frist ikke tyven: Fjern synligt værktøj og andre værdigenstande. Overvej at opbevare dyrt værktøj et sikkert sted
 • Gør tyvens liv surt: Mærk dit værktøj med synlig gravering eller usynlig lak og registrér dit værktøjs serienumre, tag gerne fotos
 • Skræm tyven væk: Overvej videoovervågning, alarm og gps-tracking – og skilt tydeligt med det

Se flere gode råd på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top