fbpx
Bog og udstilling om kolonihaver
Kolonihave-scaled.jpg

Man kan blandt andet opleve et lille hjørne fra et kolonihavehus på udstillingen. Foto: Jesper Ernst Henriksen

Man kan blandt andet opleve et lille hjørne fra et kolonihavehus på udstillingen. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. Der er fokus på historien om Glostrups kolonihaver i Byhistorisk Hus lige i øjeblikket. Der er udgivet en bog om emnet, de har en udstilling og der er nye gratis postkort med kolonihave-motiver

Glostrup er den kommune i Danmark med flest kolonihaver i forhold til indbyggertallet. Men fordi de fleste kolonihaver ligger i en lidt afsides krog af Glostrup, er der måske mange glostrup-borgere, der ikke kender så meget til dem.Det kan de komme til nu.

I sidste uge åbnede nemlig en udstilling i Byhistorisk Hus med fokus på Glostrups kolonihaver. En historie, der strækker sig næsten 100 år tilbage i tiden.

– De første nyttehaver i Glostrup er i Søndervang-området. Det er på parceller og ikke som kolonihaveforening. Den første kolonihaveforening, som vi har kunnet finde, det er den, som de selv kalder Venezuela, fortæller Camilla Boysen, arkivleder på Byhistorisk Hus.

Venezuela blev oprettet i 1937. Den lå lige nord for Gamle Landevej, lige på grænsen til Albertslund. Der fik den dog ikke lov at blive liggende.

– Den og en hel masse andre kolonihaver blev simpelthen rykket op med rode og rykket ud til det vi i dag kender som Sommerbyen Ejby. Den blev oprettet i 1961 og 5-6 år senere flyttede Venezuela derud. Om det er specifikt til Sommerbyen Ejby, er vi ikke 100 procent sikre på. Det er det, de selv skriver i deres forhandlingsprotokoller, fortæller Camliia Boysen.

Ny bog

Samtidig med udstillingen udgiver Byhistorisk Hus også en bog om Glostrups kolonihaver. Den er skrevet af Stine Berndt og hedder ’Havedrømme – om kolonihaveliv i Glostrup. Den blev udgivet i sidste uge samtidig med præmieren på udstillingen, men på grund af corona var det ikke med en stor reception.

Vi ville gerne have en lille, lækre, coffetable-bog, siger Camilla Boysen.

Den 52 sider tykke bog passer da også perfekt i størrelse på kaffebordene. Den er fyldt med korte historier, billeder og grafik, der viser, hvordan livet i kolonihaverne har udviklet sig.

– Vi er overraskede over, hvor mange forskellige typer, der har og har haft kolonihavehus. Det blev jo oprettet for arbejderne, der boede i små lejligheder og ikke havde adgang til frisk luft og sund mad. Borgmester Gunnar Larsen har også haft kolonihavehus i Ejby, fortæller Camilla Boysen.

Senere kom der fokus på fællesskabet i kolonihaverne.

– Vi har både fået bekræftet og afkræftet nogle fordomme. Traditionelt tænker man, at kolonihaver har fokus på sammenhold, fællesskab, hygge og så videre. Men vi kan også se, at mange folk i dag gerne vil lukke sig ind i sin egen lille have, siger Camilla Boysen.

For et par år siden fik Byhistorisk Hus lavet otte postkort med forskellige motiver fra Glostrup. Det har de gjort igen med kolonihaverne.

Udstillingen kan ses i Byhistorisk Hus’ normale åbningstid tirsdage og torsdage fra 13 til 17 – eller efter aftale med huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top