fbpx
Skybrudssæson: Hvad gør du?
Nødpumpe-2-foto-af-Nicky-Persson-1.jpg

Områderne langs St. Vejle Å er nu bedre sikret mod oversvømmelser ved ekstremregn. Det fejrer de seks involverede kommuner sammen med vandselskaber og andre interessenter. Fem af de seks borgmestre deltog. Fra Brøndby, Kent Max Magelund, Ishøj Ole Bjørstorp, Vallensbæk, Henrik Rasmussen, Høje Taastrup Michael Ziegler og fra Albertslund, Steen Christiansen. Fra HOFOR deltog Frank Brodersen, Direktør for Miljø & Samarbejder

Kan nødpumperne ikke følge med, kan der komme regnvand i gaderne i Vallensbæk. Foto: Nicky Persson (arkiv)
VALLENSBÆK. Sommeren er sæson for skybrud, og her kan du læse om, hvilken kloakering Vallensbæk har og hvordan du beskytter boligen mod vandskader

Der har over de seneste måneder været meget debat om kommununale rensningsanlæg, der af den ene eller anden grund ikke kan følge med og derfor udleder sparsomt renset spildevand til vandløb eller havne. Når sensommerens store skybrud rammer, skal Vallensbæk-borgere dog ikke være bekymrede – vandet i gaderne, i grønne områder eller på oversvømmede stier er ikke spildevand men kun regnvand.

Vallensbæk Kommune er nemlig seperatkloakeret, hvilket betyder, at kloakvand og regnvand bliver ført ud i hver sin separate ledning.

– Det er en måde at forbedre vandkvaliteten på til gavn for badevandskvaliteten og vandløbene, og dermed også for dyrelivet og plantelivet. Det er langt fra alle kommuner, der har separat kloakering, og det er en bevidst strategi, som vi i Vallensbæk har forfulgt igennem mange år, fortæller borgmester Henrik Rasmussen.

Pas på kloakdæksler

Synes man det ser sjovt at gå en tur, når himmel og jord står i et, er der dog stadig nogle ting, man skal være opmærksom på. Er der for meget vand på vejene, fraråder kommunen stadig, at man ikke går i det, selvom det i princippet bare er som en stor vandpyt. Men der kan være kloakdæksler, der er blevet skubbet løse, som man kan falde i.

Ifølge HOFOR kan borgerne ikke helt undgå problemer med skybrudsvand – hverken nu eller i fremtiden, og derfor bør du for eksempel tænke over, hvad du opbevarer, og hvordan du opbevarer ting i kælderen. Kælderen er dit eget ansvar, og det vil være en god idé at sikre kælderindgange og lyskasser under terræn.

FAKTA – og gode råd

Forbered i god tid dit hjem på skybrud

  • Tjek afløb og tagrender. Undersøg om tagrenderne er fri for blade og andet, der kan hindre vandet i at løbe frit.
  • Sikker opbevaring i kælderen. Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen, så tingene skal helst stå over gulvet for eksempel på stålreoler, som kan desinficeres.
  • Tjek terrænet ved dit hus. Falder terrænet ind mod huset kan du grave mindre kanaler i terrænet og lede vandet væk fra huset og længere ud i terrænet.
  • Begræns regnvand der løber ind i huset. Tjek om der er tæt, hvis du eksempelvis har en kælderindgang eller lyskasser til vinduer under terræn.

Hvis vejrudsigten varsler risiko for skybrud

  • Luk vinduer og døre. Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen.
  • Afdæk eventuelle ventilationshuller og andre åbninger tæt ved eller under jorden, hvor vand nemt kan løbe ind. Brug fx en krydsfinerplade.

Hvad er et skybrud?
Ifølge DMI – er der tale om skybrud, når der på en halv time eller mindre falder 15 millimeter regn eller mere. Du kan gratis få en sms fra DMI, når der er varsel om skybrud og vildt vejr i din region.

Nyttige numre
Hvis du har akut brug for hjælp, hvis vandet for eksempel bliver livsfarligt, så ring 112.

Hvis du ser et kloakdæksel, som er røget af, så kontakt HOFORs vagttelefon på 38 88 24 24.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top