fbpx
Reducerer arbejdsulykker ved at tale om dem
rikke_praestmark.jpg
Rikke Præstmark har arbejdet for at få arbejdsulykker frem i lyset. Foto: Lindpro
GLOSTRUP. Installationsvirksomheden Lindpro A/S fra Glostrup har bragt antallet af arbejdsulykker i virksomheden ned med over 75 procent på fire år. Samarbejde og synlighed har været nøglen til succes, og det har sikret en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2020

Hvis du er kommet til skade på arbejdet, så skal du ikke gå og putte med det – heller ikke selvom du måske synes, det er din egen skyld, eller at skaden ikke er stor. Det skal frem i lyset, så alle kan lære af det. Det har været filosofien hos installationsvirksomheden Lindpro A/S, der for et par år siden tog kampen op mod for mange arbejdsulykker i virksomheden.

– Vi vil gerne have arbejdsulykkerne frem i lyset, for vi kan alle sammen lære af dem. Også selvom det er ulykker, hvor man måske har dummet sig lidt. Der er i dag en bevidsthed i organisationen om, at vi skal undgå ulykker. Vi skal ikke være de seje macho-folk, der ignorerer ulykker, vi skal passe på os selv og hinanden, siger Rikke Præstmark, der er HR-direktør i Lindpro A/S.

På fire år er det således lykkedes Lindpro A/S at få antallet af arbejdsulykker markant ned. Ulykkesfrekvensen er faldet fra 23,4 i 2015 til 5,3 i 2019.

Aktiv ledelse

Ledelsen i Lindpro A/S er gået forrest i indsatsen og har sat arbejdsmiljø højt på dagsordenen og har samtidig haft fokus på, hvordan medarbejderne tager ansvar for deres egen og kollegaers sikkerhed. Kun på den måde har indsatsen nemlig kunnet nå ud til de over 800 ansatte på landsplan.

Blandt de konkrete tiltag har arbejdsulykker og sikkerhed været et fast punkt på hvert eneste chefmøde, bestyrelsesmøde og afdelingsmøde, hvor omdrejningspunktet har været videndeling om de arbejdsulykker, der er sket, for at undgå lignende ulykker. Der har også været fokus på adfærd, ligesom Lindpro A/S har sin egen arbejdsmiljøpris, som de enkelte afdelinger rundt om i landet konkurrerer om.

– Vi har også introduktion til nye medarbejdere og en meget dedikeret arbejdsmiljøkoordinator og arbejdsmiljøorganisation, som er gode til at få fat i de nye og få introduceret dem til sikkerhed. Vi stiller krav til alle om, at de skal anmelde alle arbejdsulykker uden undtagelse, og det er på dagen, hvor den sker, fortæller Rikke Præstmark.

Hun glæder sig over de resultater, som er opnået – og det er ikke kun for virksomhedens skyld.

– Det, der betyder meget for os, er, at vores medarbejdere kommer hjem i samme stand, som de tog af sted om morgenen. Vi låner jo i virkeligheden vores medarbejdere af deres familier og kære, så vi har også ansvaret for at skabe et miljø, der er sikkert, siger Rikke Præstmark.

Formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage roser Lindpro A/S for samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse, som har været nøglen til at ændre på kulturen i virksomheden.

– Indsatsen hos Lindpro A/S er et rigtig godt eksempel på, at når ledelse og medarbejdere går sammen, kan de virkelig rykke sikkerhedskulturen på en arbejdsplads og skabe markante resultater. Indsatsen viser, at et vedvarende fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed ved fx alle møder og en grundig introduktion til alle nyansatte kan være med til at forebygge arbejdsulykker meget effektivt. Jeg er sikker på, at indsatsen kan være til stor inspiration for andre virksomheder eller brancher, siger hun.

Lindpro A/S

Lindpro A/S er en installatørvirksomhed med el-, brand- og sikringsinstallationer som hovedbeskæftigelse. Lindpro A/S har 880 ansatte, hvoraf 565 er timelønnede, og 134 er lærlinge. Virksomheden har hovedkontor på Fabriksparken i Glostrup og har herudover 18 adresser spredt over hele Danmark.

Arbejdsmiljøprisen

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet i fire kategorier, hvor der er tre nominerede i hver kategori. Det er arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akade-mikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage. Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2020 kåres tirsdag den 21. april i DGI-byen i København

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top