fbpx
Er investorerne forsvundet?
debat.jpg
DEBAT. Erik Kærgaard Kristensen, Selsøvej 58, 2665 Vallensbæk Strand

I foråret, da planerne for opførelsen af op til 1.000 nye boliger i blandt andet højhuse langs Køge Bugt motorvejen ved Vejlegårdsvej blev lagt frem, var de konservative sikre på, at investorerne stod i kø for at bygge. Som svar på min tvivl om økonomien i disse projekter og frygten for, at kommunen igen ville blive ’sorteper’, svarede borgmesteren, at den sag var i orden, for ingen kunne finde på at investere i projekter, der ikke gav en sikker fortjeneste.
Borgmesterens hukommelse må være kort. Det er kun 10 til 12 år siden, at investorerne mistede formidable 1,1 mia kr. på byggerier som Åhaven, Amalieparken og Delta Park i Vallensbæk. Finanskrisen gjorde boligerne usælgelige og det store overudbud af boliger har lige siden påvirket ejendomsmarkedet negativt i Vallensbæk, hvor priserne endnu ikke er kommet op på niveauet fra før finanskrisen.
Måske har investorerne til de aktuelle projekter kastet et blik på erfaringerne fra dengang – for lejlighedsmarkedet har igen udsigt til tab. Så kære borgmester, hvem er det, der har lyst til at tabe penge i Vallensbæk denne gang?
Og nu vi er i gang med de interessante spørgsmål: Hvem ejer de dengang kuldsejlede byggerier i dag? Er det danske investorer? Hvor mange af lejlighederne er faktisk blevet solgt? Hvor mange bliver lejet ud med kommunal støtte? Hvor mange mio. kr. har projekterne kostet kommunen? Og hvor mange mio. kr. har de seneste endnu mere urealistiske lokalplaner kostet borgerne i Vallensbæk?
Det er på tide, at kommunen helt opgiver planerne for boligbyggeri langs motorvejen. Planerne fører kun til et dårligt liv og tidlig død for de ulykkelige beboere – jævnfør borgmesterens egne udsagn om skadevirkningen af trafikstøjen, der jo ikke forsvinder i den blå luft, ligesom ’investorerne’.

Svar: Vallensbæk Byhave bliver en grøn oase
Af Henrik Rasmussen
Borgmester i Vallensbæk

Visionen for Vallensbæk er at skabe et grønt byliv. I mange år har det været planen, at området ved Egeskovvej skulle bruges til boliger. Og nu er muligheden der for at skabe noget helt unikt. Ejerne af området og et af Danmarks førende arkitektfirmaer er kommet på banen med et spændende forslag til en grøn bydel i Vallensbæk.
Lad os lige slå det fast: Vallensbæk Byhave bliver udviklet på privat jord – det er altså ikke kommunens grund. Dermed er det heller ikke kommunen, der bestemmer, hvem der udvikler på grunden.
Der ligger i forvejen en lokalplan, der muliggør boliger. Den nye lokalplan bliver endnu bedre, da den vil skabe endnu bedre rammer for et mere eksklusivt projekt. Vi ønsker ikke en ghetto langs Køge Bugt motorvejen, men attraktive boliger.
Efter dialogmødet har grundejeren faktisk revideret sit projekt for at imødekomme nogle af de bekymringer, naboerne havde.
Arkitekterne har tænkt bæredygtighed, støjreduktion og høj livskvalitet hos bydelens beboere ind i selve byggeriet. Og de vil så at sige ”bygge sig fra støjen”. Der ligger nogle helt klare krav om støjniveauet i boliger, og det kommer bygningerne til at leve op til. Bydelen kommer til at skærme for støjen, så også området ved Amalieparken vil blive mindre generet af støj.
Hvad ejeren af grunden har af aftaler med investorer er en sag mellem ejeren og de pågældende investorer – det er ikke noget, vi som kommune kan blande os i.
Vallensbæk Byhave bliver et flot byggeri, præget af høj kvalitet, gennemtænkte smarte og klimasikrede boliger. Det bliver en bydel, der står flot og sammenhængende – noget vi kan være stolte af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top