fbpx
Nye skolebørn i trafikken
boern-med-hjelm.jpg
Der er mange nye trafikanter på vejene i disse uger. Foto: Rådet for Sikker Trafik
HELE OMRÅDET. Efter sommerferien er masser af børn pludselig tilbage i trafikken - nogle af dem for første gang. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik især billister til at være ekstra opmærksomme

I denne uge starter skolerne igen. For masser af børn betyder det nye trafikvaner. For de nye 0. klasser er det første uge i den rigtige skole. For børn i 4. klasse betyder det, at der ikke længere er pasningstilbud til dem om morgenen, så flere selv skal gå eller cykle i skole. 4. klasserne på to af skolerne i Brøndby skal til en helt ny skole, det samme skal mange elever i 7. klasse på skolerne i Glostrup. Der er altså masser af nye trafikanter i alle størrelser på mange af vejene i området. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik især billister til at være ekstra opmærksomme og vise hensyn i trafikken.

Mange uheld
I 2018 kom 286 skolebørn til skade i trafikken, og ti af dem mistede livet på vejene, viser tal fra Vejdirektoratet. Selv om det er det laveste antal i mange år, så er det stadig alt for mange.
Derfor er kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden massivt til stede med kampagnen ”Børn på vej” på mange af landets skoleveje i de kommende uger, hvor tusindvis af børn nu igen kommer ud i trafikken.
Kampagnens budskab til bilisterne er: Sænk farten, vær ekstra opmærksom og vis hensyn. Det er ikke kun de yngste skolebørn, man skal holde ekstra øje med. Mens de fleste godt ved, at de små børn kan opføre sig impulsivt og løbe over en vej uden at se sig for, så er det også vigtigt at vide, at det samme gælder for teenagerne.
– Selv om teenagerne har mere erfaring med at færdes i trafikken, så kan de også være impulsive, overmodige og for eksempel uopmærksomme på grund af deres mobil. Derfor skal der gerne ringe en lille alarmklokke hos os voksne, når vi møder børn i trafikken – uanset hvor gamle børnene er, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politi på skolevejene
Når der er mange biler på skolevejene og nogle af dem kører for stærkt, så skaber det utryghed både hos børnene og de forældre, der sender deres børn i skole på egen hånd. Og det er problematisk, tre ud af fire børn transporterer sig selv i skole.
For at gøre skolevejene mere sikre og trygge gennemfører politiet derfor kontrol på skolevejene i august. Meget tyder nemlig på, at der stadig er plads til forbedring hos bilisterne. Da politiet i januar gennemførte kontroller på landets skoleveje, blev flere end 3.000 bilister sigtet for at køre for stærkt.

Gode råd til forældre til nye trafikanter
• Træn skolevejen med bus, på cykel eller til fods med dit barn i god tid inden skolestart og husk at gentage i løbet af skoleåret.
• Træn de basale regler i trafikken: at stoppe ved rødt lys og ved kantstenen, at se sig for til begge sider, inden man går over vejen, og kun at krydse vejen på sikre steder, hvor man kan se, hvad der sker osv.
• Vis dit barn, hvordan man holder øje med cyklisterne på cykelstien, når man stiger på og af bussen.
• Fortæl dit barn, at man skal vente med at gå over gaden, til bussen er kørt.
• Vælg den sikreste vej til skolen – også når den ikke er den hurtigste. En sikker vej er f.eks. via gangbroer, støttepunkter og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.
• Husk cykelhjelm, hvis I cykler sammen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kan gennemskue, hvor I er på vej hen.

Og sidst men ikke mindst:
• Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne. Børn har ikke samme overblik, som voksne har.

Kilde: Movia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top