fbpx
Mere end hvert 10. barn lever nu i fattigdom i Brøndby
DEBAT. Af Niels Christian Barkholt, folketingskandidat for SF opstillet i Brøndbykredsen

I en række kommuner er børnefattigdommen nu blandt den højeste i Danmark, og de har samtidig oplevet nogle af de største stigninger. Det fastslår en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den kommune med næstflest fattige børn er Brøndby, hvor mere end hvert 10. barn nu lever under fattigdomsgrænsen. Den siger, at du er fattig, når du tjener under 117.000 kr. om året.
Det er familier, som ikke har råd til nok ordentlig mad. De er nødt til at springe måltider over. De mangler penge til tøj. De har ingen penge til fritidsaktiviteter, ferie, tandlæge, receptpligtig medicin, underholdning, internet, etc. Resultatet er isolation og at børnene tager skade af det. Vi ved, at det vil påvirke dem resten af livet, både deres muligheder for at få en uddannelse og et arbejde.
Familier ramt af kontanthjælpsloftet er under et massivt pres. De lever på et minimum, hvor der skal meget lidt til for at vælte læsset. Fx bare hvis man ryger, har gæld til kviklån eller har andre udgifter, som ikke har med det mest basale at gøre, så påvirker det i høj grad det samlede budget. Par med børn er især presset på deres rådighedsbeløb. Endnu værre står det til med familier på integrationsydelse, hvor ydelsen er flere tusinde kroner lavere. Det er den ydelse, regeringen nu vil sætte yderligere 2.000 kr. ned om måneden. Det vil være en katastrofe.
Vi skal afskaffe kontanthjælpsloftet og ændre integrationsydelsen. Mennesker på overførselsindkomst skal kunne leve en værdig tilværelse. De skal have råd til den nødvendige husholdning. Børn skal kunne deltage i fritidsliv på lige fod med andre børn. Derfor synes jeg også, at man i Brøndby bør overveje, hvordan disse børn kan få gratis fritidstilbud. Det vil komme os alle til gode på lang sigt.
Som folketingskandidat for SF vil jeg kæmpe for, at det bliver en realitet. Børn skal ikke vokse op i fattigdom i Danmark.

2 kommentarer om “Mere end hvert 10. barn lever nu i fattigdom i Brøndby”

 1. Kære Niels

  Ja det er desværre en kendt og meget sørgelig problematik.

  Jeg savner dog at høre hvad SF rent kommunalt i Brøndby, har af planer for at få os ned af denne andenplads. Det går jo godt i Brøndby, hvorfor man derfor undrer sig over at vi overhovedet ligger så højt rangereret i forhold til fattige børnefamilier. Det er jo en voldsom stigning i forhold til sidste måling.

  Godt Nytår
  Kim Limkilde-Welcher
  Lokallisten Brøndby

 2. Niels Christian Barkholt siger:

  Kære Kim Limkilde-Welcher

  Du har ret, det er paradoksalt, når udviklingen på mange måder er positiv.

  Udfordringen er primært strukturel. Dvs. det er begrænset, hvad Brøndby kan gøre som kommune for at forebygge de større skader ved fattigdom, fordi fattigdommen kommer af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Den enlige mor på kontanthjælp har relativt set et rådighedsbeløb, der gør, at hun kan leve. Hun lever ikke godt, men hun kan leve bedre sammenlignet med fx par ramt af kontanthjælpsloftet og som har 2 eller 3 børn. De har færre penge til rådighed om måneden. Hvor den enlige mor med 2 børn har ca. 1.300 kr. tilbage efter alt er betalt, så har parret med 2 og 3 børn hhv. ca. 500 og 100 kr. tilbage. Det skyldes, at den enlige mor har 6.576 kr. om måneden til rådighed. Borgere på integrationsydelse er ramt væsentligt hårdere, som også fremgår af artiklen, da de får 5-6.000 kr. lavere i ydelse om måneden end kontanthjælpsmodtagere. Disse ydelser skal afskaffes og omformes, så vi i Danmark undgår fattigdom generelt. Det gøres ved især at kigge på, hvordan kontanthjælpsloftet kan blive til et DYNAMISK KONTANTHJÆLPSLOFT, hvor der tages individuel højde for boligudgiften. Det er ofte den, som er en udfordring. Det er nemlig ikke billigt at bo til leje i fx Brøndby Strand. Det koster ca. 7.900 kr. for den billigste 3V i Tranumparken. Det er mange penge ud af en kontanthjælp. Det er dér, den primære udfordring ligger. Ydelsen er ikke problemet i sig selv, men loftet kapper en stor del af boligstøtten af og dermed skaber vi fattigdom.

  Lokalt er der flere måder, man som kommunalbestyrelsesmedlem kan føre en aktiv linje for at afbøde fattigdom og dens følger. Kommunen kan gøre meget, selvom den selvfølgelig ikke kan ændre de alvorlige konsekvenser af de lave ydelser.

  Brøndby Kommune kan hjælpe kontanthjælpsmodtagere i job, uddannelse eller bare over i en anden ydelse, som stiller dem bedre. Det forudsætter, at der for alvor sættes ind med revalidering, ressourceforløb med kvalitet i, relevant behandling (herunder misbrug), aktivering, arbejdsprøvning, uddannelse, praktik, etc. Meget skal ske efter Lov om aktiv beskæftigelsespolitik, men også efter Serviceloven og Sundhedsloven. Hjælpen skal få borgere fri af kontanthjælpen.

  Jeg håber, at Brøndby Kommune er proaktiv i forhold til alle borgere, som vil få svært ved at betale huslejen. Det forudsætter, at man taler med borgerne om det, når de er i jobcentret. Når man identificerer borgere, der kan komme i klemme eller er i klemme, så skal kommunen arbejde for, at de ikke sættes ud, men at de i stedet kan flytte til noget billigere under ordnede forhold. De må rykkes op på kommunens akutliste og hjælpes til at finde en anden bolig. Her bliver det boligsociale arbejde vigtigt. Ved en flytning skal man prøve at undgå, at børnene skal rives op med rode fra deres skole ved at finde boliger, hvor de kan fortsætte i deres oprindelige skole. Kommunen skal bruge muligheden for at give hjælp til husleje og restance, så man kan fange de borgere op, der er på vej til at blive sat på gaden. Lovgivningen giver mulighed for at dække huller i huslejeindbetalinger, som indlysende skal udnyttes.

  Kommunerne har svært ved at imødegå fattigdom i børnefamilier, men der er enkelte åbninger i Serviceloven. Man kan få støtte til fritidsaktiviteter og støtte til prævention. Man kan få hjælp til at undgå dyre hjælpeforanstaltninger. Man kan få hjælp til enkeltydelser, herunder lån til betaling af indskud ved flytning. Dertil konkrete udgifter til tandlæge, sammenbrudte hvidevarer, rimelige reparationsudgifter, mv. samt gældssanering.

  Sig endelig til med uddybende spørgsmål.

  Bh Niels
  M: 51 52 07 59

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top