fbpx
Slut med røg i arbejdstiden
COLOURBOX1206342.jpg

A young woman smoking a cigarette. Smoking Women

Foto: Colourbox
BRØNDBY. Et flertal i kommunalbestyrelsen har vedtaget, at det skal være forbudt at ryge i arbejdstiden i Brøndby Kommune. Men eleverne må gerne stadig ryge

Brøndby Kommune har været røgfri arbejdsplads siden 2005.
Men det er dog stadig tilladt at ryge i det fri, hvis man som ansat for eksempel er på vej til møde fra en matrikel til en anden.
Men det skal nu være slut. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen vedtaget.
Det skal nemlig, som det hedder i sagsfremstillingen til onsdagens kommunalbestyrelsesmøde, sendes et klart signal om, at det ikke er godt at ryge.
Samtidig mener politikerne, at det totale rygeforbud flugter godt med Brøndby Kommunes selvforståelse som sportskommune.
Endelig er Brøndby Kommune en af de kommuner i hovedstadsområdet, hvor flest borgere ryger, ligesom andelen af personer, der begynder at ryge, er steget de seneste år.
Der er med andre ord ifølge politikerne flere gode grunde til at gå skridtet videre og indføre et totalt rygeforbud.

Vigtigt signal
Da kommunalbestyrelsen behandlede sagen på onsdagens kommunalbestyrelsesmøde, var der ifølge Kent Max Magelund (S), borgmester, dog yderligere en grund til at gøre Brøndby Kommune til røgfri arbejdsplads.
– Vi har mange rygere her i Brøndby. Samtidig viser tallene, at flere og flere unge begynder at ryge. Det er trist at se. Det skal vi have ændret. Vi ved, at jo tidligere man begynder, jo større sandsynlighed er der for, at rygning fører til sygdom. De unge, der er begyndt at ryge, stopper naturligvis ikke, fordi vi indfører røgfri arbejstid. Men jeg tror på, at det påvirker holdningen, at vi sender et stærkt signal. Ved at sige nej til rygning i arbejdstiden sender vi et stærkt signal om, at vi satser på sundheden.
Skal dette signal være stærkest muligt, må politikerne også være med, understregede Kent Max Magelund.
– Det gælder naturligvis også os, når vi som politikere er på arbejde her i kommunalbestyrelsen.

Hvorfor ikke eleverne?
Steen Andersen fra Enhedslisten var enig i, at hvis man udelukkende fokuserer på det sundhedsmæssige, så bør rygning undgås.
Men der er alligevel et problem i at indføre røgfri arbejdstid i Brøndby Kommune:
– Det handler om voksne mennesker og deres frihed til at gå udenfor i pausen og tage en smøg, der gør, at pausen får mere værdi. Fatte hvem der kan det, at det skal ske igennem røg. Det kan vi godt respektere uden at skulle skride ind med forbud. Det er et indgreb på den personlige frihed.
En holdning De Radikales Said Mo El Idrissi bakkede op om:
– Vi kan ikke skride ind og begrænse voksne menneskers frihed, hvis de har den last.
Samtidig undrede Said Mo El Idrissi sig over, at byens elever ikke skal underlægges det samme forbud:
– Det er underligt, at når man nu vil gøre arbejdpladserne total røgfri, at man så ikke har eleverne med under samme ordning. Det er kun 10. klasseskolen, der er med. Måske skulle vi koncentrere os om de unge mennesker i stedet.
En holdning der vandt gehør hos Dansk Folkeparti. Således sagde Allan Runager:
– Det er dobbeltmoralsk. Vi forbyder røg i arbejdstiden, men eleverne kan fortsætte med at ryge.

Op til skolebestyrelserne
Men man kan gøre noget ved rygning blandt eleverne på skolerne, mente Arno Hurup Christiansen (S), formand for Børneudvalget:
– Skolebestyrelsen har kompetencen til at lave nogle ordensreglementer. Derfor er det også sådan, at hvis den enkelte skolebestyrelse skriver i deres ordensreglement, at der ikke må ryges i skoletiden, så er det det, der gælder.
Vagn Kjær-Hansen fra Socialistisk Folkeparti bakkede op om forbuddet mod røg i arbejdstiden. Også fordi det ifølge ham vil have effekt i forhold til byens skolelever:
– Vi sender et vigtigt signal med det her. Hvis de kommunalt ansatte går udenfor og ryger, så sender de et signal om, at det er helt i orden at ryge. Rygning er en af de store dræbere her i Brøndby, og alt hvad vi kan gøre for begrænset det, vil være en fordel.

Mangel på tillid
At sagen splitter de lokale politikere stod klart, da der skulle stemmes om forslaget.
For Kent Max Magelunds partifælle Finn Andersen mente nemlig, at forslaget burde sendes tilbage til udvalgsarbejde for at få afklaret, hvilken sanktion en medarbejder, der forbryder sig imod retningslinjen, skal udsættes for.
Desuden mente Finn Andersen at forslaget udtrykker mistillid til ledere i kommunen:
– Lederne ude på de enkelte afdelinger synes, den nuværende ordning er god. Efter de retningslinjer, der er aftalt. Man bør vise den daglige ledelse tillid og tro på, at de fortsat kan administrere den nuværende politik. Så der også er plads til de meget få rygere, det drejer sig om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top