fbpx
Parpalismemøde i Brøndby
DEBAT. Af Kim Limkilde-Welcher, Brøndby

Den 14. november 2018 har kommunalbestyrelsen besluttet, at Brøndby Kommune skal være røgfri fra udgangen af 2019.
Det betyder, at flertallet i kommunalbestyrelsen har besluttet, at hvis du arbejder i Brøndby Kommune, er det slut med at ryge i arbejdstiden både indenfor og udenfor matriklen. Dvs. også hvis du som kommunalansat er på vej i egen bil, cykel, gående til en borger, eller møde, ligesom det også gælder, hvis du arbejder hjemme, er på kursus, eller i udlandet i arbejdsmæssigt øjemed.
Det er for mig at se et alvorligt og indgribende lovforslag i medarbejdernes arbejdsdag, som ikke tjener andet formål end at indskrænke den enkelte rygers frie vilje og ansvar for egen sundhed.
Når man kan opnå flertal for et sådan lovforslag, i en kommunalbestyrelse, kan man som udgangspunkt fremadrettet opnå flertal for langt yderligere indskrænkende forslag, omhandlende den personlige frihed i Brøndby Kommune.
Så store ændringer på medarbejdernes arbejdsplads, virker til at være et brud på den danske model (September forliget fra 1899) ”Arbejdsgivere har ret til at fordele og lede arbejdet – Fagforeningerne har ret til at forhandle de ansattes løn- og arbejdsvilkår.”
Hele forslaget er begrundet i en bekymring for medarbejdernes sundhed. Jeg kan tænke mig mange andre tiltag, der kan reducere stressrelaterede sygdomme, og øge alle medarbejdernes sundhed, uden at stigmatisere en mindre gruppe dygtige kommunale medarbejdere.
Lovforslaget gælder dog ikke for skolebørn i Brøndbys skoler, som stadigvæk kan ryge frit uden for skolens områder i skoletiden, alt imens skolelærerne kun kan håbe på en duft af børnenes cigaretter.
Hvad siger du til, at din arbejdsgiver for eksempel meddeler, at du ikke længere må have undertøj på i din arbejdstid?
Eller hvor går grænsen præcist? Er der en grænse, kan den defineres, eller skal den bare være meget flydende?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top