fbpx
Mindre kalk kan give flere huller i tænderne
Kitte-Nottelmann-Overtandlæge-Brøndby-Kommune-Foto-Brøndby-Kommune.jpg
Kitte Nottelmann, overtandlæge i Brøndby Kommune, er overrasket over, at det reducerede kalkindhold i vandet kan føre til øget risiko for flere huller i tænderne. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. For et år siden begyndte det kalkreducerede vand at løbe i hanerne i Brøndby. Nu viser det sig, at det kan føre til flere huller i tænderne, fordi mindre kalk betyder mindre fluor

For et år siden var der stor glæde i Brøndby.
Efter flere forsinkelser kom det bløde vand nemlig til byen.
Som det første sted i Hofors forsyningsområde kunne beboerne og virksomhederne i Brøndby nemlig nyde vand, hvor kalkindholdet var reduceret så meget, at det mindede om det bløde vand, man har flere steder i Jylland.
Noget der ifølge Hofor havde flere fordele. Således sagde Susanne Lykke Jakobsen, projektleder for det bløde vand:
– Man skal bruge mindre sæbe, når man vasker hår eller tøj. Der kommer mindre kalk i husholdningsapparater, og så lever de (husholdningsapparaterne, red.) længere, når kalken ikke slider på dem.
I følge Susanne Lykke Jakobsen havde flere bebeboerne i Brøndby glædet sig til det mindre kalkholdige vand:
– Vi har helt fra starten været i dialog med borgerne om det bløde vand. Vi har blandt andet spurgt dem, om de ville være villige til at betale mere for vandet, hvis der var mindre kalk i, og det har et stort flertal sagt ja til.

Ikke sikkert
Selvom der således var meget at glæde sig over, var der også enkelte, der var bekymrede for konsekvenserne at det nye tiltag. Således udtalte Erik Arvin, tidligere professor i vandforsyning ved Danmarks Tekniske Universitet, til TV2 Lorry:
– Vi er usikre på, hvor mange flere huller, der vil komme. Men hvis vi bruger data fra 2004, det er godt nok 13 år siden, men så ville der komme næsten 50 procent flere huller i tænderne. Så mange kommer der ikke, for der er sket noget siden. Men selv hvis der kom 25 procent mere, så ville det være markant.
En påstand Kitte Nottelmann, overtandlæge i Brøndby Kommune, dog afviste overfor Folkebladet:
– Erik Arvin har en pointe, da mængden af kalk i vandet kan have betydning. Men problemet er, at han ikke kommer hele vejen rundt om problemet. For der er nemlig mange faktorer, der spiller ind i forhold til huller i tænderne. Så man kan ikke isoleret se på kalkindholdet.
Desuden pegede Kitte Nottelmann på, at der var flere faktorer, der spiller ind i forhold til huller i tænderne:
– I undersøgelserne er der en stor usikkerhed forbundet med forudsigelse af niveauet for huller i tænderne efter blødgøring. Det skyldes de mange medvirkende faktorer og den manglende viden om de grundlæggende processer for kalks betydning for udviklingen af huller i tænder. At fluorindholdet også blev reduceret, var slet ikke på banen på det tidspunkt.

Minus kalk minus fluor
Det viser sig imidlertid nu, at det blødere vand i Brøndby måske alligevel kan føre til flere huller i tænderne i Brøndby. Således hedder det i et notat til Social- og Sundhedsudvalget:
”Imidlertid foreligger der nu et resultat af en forskning fra tandlægeskolen i København. Her konkluderes det, at det at man fjerner kalk fra vandet, tillige betyder, at der fjernes op til 20 procent af fluorindholdet i vandet. Før afkalkningen var fluorindholdet i Brøndby Kommunes vand målt til 0,51 ppm. Efter afkalkningen må det nu formodes af være 0,41ppm. Man ved, at der ideelt set i forhold til udviklingen af caries bør være 0,75 ppm fluor i drikkevandet. Alt andet lige vil dette derfor få betydning for udviklingen af huller i tænderne hos alle de borgere, der er brugere af vandet i Brøndby Kommune.”
Med andre ord, så kan det reducerede kalkindhold i vandet i Brøndby give flere huller i tænderne, fordi der med kalken også er forsvundet fluor i vandet.

Der er et problem
Det er Kitte Nottelmann, der har udarbejdet notatet til Social- og Sundhedsudvalget.
Overfor Folkebladet bekræfter Kitte Nottelmann, at det bløde vand kan få uheldige konsekvenser:
– Det er bestemt en undersøgelse, man skal tage alvorlig. Forskeren bag undersøgelsen, Kim Ekstrand, har forklaret mig, at problemet er, at netop den metode, man bruger i Brøndby til at fjerne kalken, også fjerner fluor. Da fluorindholdet i forvejen er lavt i Brøndby, så kan det altså føre til flere huller.
Undersøgelsens resultater overrasker Kitte Nottelmann:
– Jeg har forud for, at det bløde vand kom til Brøndby, undersøgt konsekvenserne andre steder, både i Danmark og i udlandet, og der var intet, der tydede på, at det gav disse problemer andre steder.

Dagligt fokus
I notatet til Social- og Sundhedsudvalget hedder det blandt andet:
”Men allerede nu forsøger Tandplejen at minimere antallet af nye huller i tænderne. Først og fremmest har Tandplejen et intensivt oplysningsprogram om sunde mad- og drikkevaner og hver eneste gang børnene kommer hos os, instrueres forældrene i at sørge for, at børnenes tænder børstes rene med fluortandpasta.”
Og også overfor Folkebladet understreger Kitte Nottelmann, at tandplejen i Brøndby arbejder hårdt på at begrænse antallet af huller i tænderne hos børn og unge:
– Vi skal tage det her problem alvorligt, og det gør vi bestemt også. Vi har i forvejen stor fokus på børnenes tandhygiejne og vi gør forældrene opmærksomme på, at hvis man hver dag passer sine tænder med fluortandpasta, så opstår der ikke problemer. Heller ikke selvom fluorindholdet altså er reduceret.
Men også voksne skal være opmærksomme på, at daglig tandpleje er vigtig for dem:
– Det er alle, der skal være opmærksomme på deres tandhygiejne. Grundreglen er, at der ikke går hul i en sund og plejet tand.

Længere perspektiv
Det bløde vand kom til Brøndby for et år siden. Det er derfor for tidligt at sige noget sikkert om, i hvilket omfang det eventuelt vil føre til flere huller i tænderne.
Men Kitte Nottelmann fortæller, at hun vil følge udviklingen nøje:
– Påvirkningen af antallet af huller vil først vise sig på længere sigte. Men vi holder nøje øje med udviklingen.
Desuden peger Kitte Nottelmann på, at det er vigtigt, man har fokus på, om man får fluor nok:
– Det er vigtigt, der er den rette mængde af fluor i den tandpasta, man bruger. Tandplejen kommer altid med individuelle anbefalinger om dette. Desværre oplever vi, at nogle forældre er bange for at bruge fluortandpasta, idet er har hørt om de sundhedsfarlige fluorforbindelser, der findes i eksempeltvist pizzabakker og madpapir. Men den fluor, der er i tandpasta er ikke den samme. Så man kan roligt tage imod tandplejens tilbud om fluorbehandlinger samt bruge tandpasta med fluor. Det ser ud til, at det ikke er blevet mindre vigtigt i Brøndby.

1 kommentar om “Mindre kalk kan give flere huller i tænderne”

  1. Erik siger:

    Hvad med jern? Måske med det samme mål vandværker skal stoppe fjerne jer fra vand, fordi jernmangel har også konsekvenser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top