fbpx
Planerne til ekstraordinære situationer vedtaget
DSC_0529-e1519036532412.jpg
Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget Beredskabs- og Sundhedsberedskabsplanen for 2018-2021. Den kan træde i kraft, hvis der for eksempel opstår store hændelser på S-togsnettet. Foto: Heiner Lützen Ank
VALLENSBÆK. Kommunalestyrelsen i Vallensbæk har netop vedtaget Beredskabs- og Sundhedsberedskabsplanen for 2018-2021. De skal sikre drift i ekstraordinære situationer

Hvis uheldet skulle være ude, altså at Vallensbæk Kommune skulle blive ramt af for eksempel svigtende elforsyning, terror eller voldsomme trafikuheld på S-togs- eller vejnettet, er det afgørende, at der eksisterer en beredskabsplan, så disse situationer kan håndteres.
En sådan plan skal sammen med en tilsvarende sundhedsberedskabsplan vedtages minimum én gang i hver valgperiode.
Da de lokale politikere derfor holdt deres seneste kommunalbestyrelsesmøde, 31. januar, blev såvel Beredskabsplanen som Sundhedsberedskabsplanen fremlagt og vedtaget.

Tre niveauer
Beredskabsplanen er et praktisk redskab, som ledelse og medarbejdere kan bruge i ekstraordinære situationer.
Planen omhandler blandt andet ledelsens og personalets ansvar og forpligtigelser, organiseringen og ansvarsfordelingen.
Derudover beskrives aktivering af beredskabsplanen sammen med konkrete tiltag.
Af Beredskabsplanen fremgår det, at de eventuelle hændelser inddeleles i tre kategorier, mindre lokale hændelser, større lokale hændelser og store og omfattende hændelser.
Skulle en mindre lokal hændelse finde sted, er det ifølge Beredskabsplanen ikke en større udfordring, da det ifølge planen kan betragtes og behandles som en større driftsforstyrrelse, som bør kunne klares af det enkelte center i kommunen.
Beskrivelsen af større lokale hændelser lyder blandt andet:
– Vedrører kun Vallensbæk Kommune og eventuelt nabokommuner, omfatter mange af kommunens borgere, begrænser Vallensbæk Kommunes evne til at servicere borgerne i normalt omfang over en længere periode.
I sådanne situationer er det Vallensbæk Kommunes krisestyringsstab, borgmesteren og kommunaldirektøren, der har den overordnede ledelse.
Og endeligt hedder det om store og omfattende hændelser:
– En stor hændelse er karakteriseret ved, at den nationale eller den lokale beredskabsstab træder i funktion. Når det sker, har Vallensbæk Kommunes krisestyringsstab den lokale ledelse, og varetager kontakten for alle kommunens afdelinger til den overordnede ledelse.

Syv sundhedsscenarier
Ligesom politikerne altså vedtog Beredskabsplanen vedtog de også Sundhedsberedskabsplanen.
Den er samlet i syv indsatsområder, ekstremt vejrlig (snestorm, oversvømmelse, hedebølge, drikkevandsforurening osv.), CBRNE-hændelser (kemiske, biologiske, radiologiske, nuklearske og eksplosive hændelser), smitsomme sygdomme, genhusning ved brand på døgninstitution, ekstraordinær udskrivning fra sygehus til Vallensbæk Kommune, lægemiddelberedskabet og det krisestøttende beredskab.
For disse indsatsområder er mulige scenarier beskrevet, og systematiske handlingsvejledninger og opgaver er listet op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top