fbpx
Herrens Veje, Nygårdskirken og Folkebladet
DEBAT. Af Niels Krabbe, Stolpevej 16, Brøndby

Det var dog en mærkelig kronik, som Folkebladets redaktør Heiner Lützen Ank havde skrevet i Kristelig Dagblad forleden (11. november) i forlængelse af TV-serien ”Herrens Veje” – ikke mindst det sidste afsnit, der retter kritik mod Nygårdskirkens to præster. Selvom kronikørens anliggende fremstår noget uklart, må pointen være, at disse to præster har et særligt ansvar for at følge op på TV-serien med bidrag om præsters ”liv og virke”, fordi Nygårdskirken i et par afsnit anvendes som kulisse i serien. For det første kan man hertil sige, at det er vanskeligt at se, at netop Nygårdskirkens præster skulle være særlig forpligtede af den grund i forhold til andre af landets præseter. Men hvis man ville bruge Nygårdskirken til noget i denne sammenhæng, ville der da være yderst relevant at ”sætte fokus på sten” (som kronikøren udtrykker det) og reflektere over modsætningen mellem de gamle, tungt udsmykkede kirker med deres voldsomme magtudstråling og de nyere forstadskirker med deres noget lettere og mere dagligdags arkitektur. Og endelig kan man som det tredje sige, at enhver journalist vel har sin frihed til at vælge den vinkel, han eller hun ønsker at anlægge på en sag, i dette tilfælde sin frihed til at følge op på TV-serien, ganske uafhængigt af, hvad de præster måtte have bedt dem om, der måtte være ansat ved en af de kirker, der optræder i serien.

Svar
Af
Heiner Lützen Ank, redaktør af Folkebladet

Som Niels Krabbe skriver, har jeg i en kronik tilladt mig at komme med nogle betragtninger om folkekirkens forhold til lokale medier. Betragtningerne tager afsæt i mit kendskab til Brøndby og det lokale sogneliv her, men er i grunden rettet mod folkekirken over hele landet.
Niels Krabbe har fat i en pointe, at jeg forholder mig kritisk til folkekirkens generelle evne til at skabe god kontakt til lokale medier. Men når Niels Krabbe i den forbindelse forstår den henvendelse, jeg fik fra præsterne i Nygårdskirken om at omtale kirken i Folkebladet i forbindelse med DRs dramaserie Herrens Veje, men som jeg takkede nej til med henvisning til, at jeg ikke ønskede at omtale kirkens sten, altså bygningen, som en kritik af præsterne, så overfortolker Niels Krabbes.
Af kronikken fremgår det nemlig tydeligt, at jeg nærer stor respekt for præsternes arbejde, hvilket Folkebladets læsere blandt andet vil vide fra mine artikler om kirkens 50 års jubilæum, erindringsdans for demente og julefest for socialt udsatte.
For det andet misser Niels Krabbe min pointe om, at jeg, som alle andre journalister og redaktører, naturligvis kan vinkle og skrive, som jeg vil, men i en presset hverdag gerne vil gøres opmærksom på historier og tiltag af kirkerne og alle andre. Ikke mindst når halvanden journalist skal dække livet i tre kommuner.
For det tredje var det min pointe ved at nævne mit nej tak til stenene, at jeg finder det langt mere interessant, hvad kirken gør, end hvordan dens bygninger ser ud. Noget jeg også fornemmer man synes, i Nygårds Sogn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top