fbpx
Borgerligt flertal i Glostrup
Valgresultat-Glostrup1.jpg
Sådan ser resultatet ud i Glostrup Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. Der er fortsat borgerligt flertal i Glostrup efter valget tirsdag, hvor Dansk Folkeparti mistede et mandat, der i stedet gik til Det Konservative Folkeparti. Der er dog stadig ikke sat navn på borgmesteren

Det er endnu usikkert, hvem der skal være borgmester i Glostrup i de kommende fire år, men det meste tyder på, at det bliver John Engelhardt (V), der får lov at fortsætte i stolen.
Ifølge Folkebladets oplysninger satte de tre borgerlige partier sig til forhandlingsbordet onsdag eftermiddag. Hvor lang tid det tager for dem at blive enige, er til gengæld et åbnet spørgsmål. For fire år siden tog det omkring en uge, før konstitueringen var på plads sammen med en 35 punkts plan for, hvordan Glostrup skulle udvikles over de kommende fire år.

Fremgang for S
Den største fremgang kunne Socialdemokratiet notere sig for. De fik 35,6 procent af stemmerne, hvilket var 4,4 procentpoint mere end ved valget for fire år siden og stadig placerer Socialdemokratiet som Glostrups største parti.
– Jeg er glad for, at vi har fået et godt valg og for den opbakning vi har fået, siger spidskandidat Lisa Ward.
Selvom hun kunne notere sig en stor procentmæssig fremgang, står partiet fast på syv mandater. Det er formentlig ikke nok til, at hun kan blive borgmester, men mandaterne skal udnyttes fuldt ud, siger hun.
– Vi prøver at snakke med så mange som muligt og udnytte de mandater, vi har fået, bedst muligt. Intet er endeligt afgjort før det konstituerende møde i kommunalbestyrelsen den 6. december, siger hun.

Venstre skal forhandle
Venstre fik 30,5 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 1,8 procent. Det er borgmester John Engelhardt glad for.
– Jeg er godt tilfreds. Alle har vist en imponerende indsats. Vi gik fra tre til syv mandater sidst, dem beholder vi, siger han.
Han skal nu lede forhandlingerne om en konstitueringsaftale.
– Alle har meldt ud, at vi skal finde en løsning. Den opgave går jeg til med ildhu. Jeg forventer at finde en løsning, som alle er tilfredse med, siger han.
Det mest sandsynlige er, at han laver en aftale med Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. Efter seneste valg indeholdt konstitueringsaftalen en 35 punkts plan, der skulle udføres over de kommende fire år. Om en kommende konstituering vil se ud på samme måde, kunne John Engelhardt ikke sige noget om på valgnatten.
– Jeg vil gerne være sikker på, at det man lover, også er noget, man kan føre ud i livet, siger han.

Tilbagegang til DF
Den største tilbagegang ved valget kunne Dansk Folkeparti notere sig. De mistede 4,1 procentpoint eller cirka en fjerdedel af de stemmer, de fik ved valget for fire år siden. Det betyder, at de går fra tre til to mandater. Det er spidskandidat Flemming Ørhem ked af.
– Det er vi dybt skuffede og meget ærgerlige over. Vi må tage resultatet til efterretning. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen entydig forklaring på det, sagde han kort efter resultatet var kendt.
Han går nu til forhandlinger med Venstre og Konservative.
– Jeg har fortalt Socialdemokratiet, at Dansk Folkeparti indgår forhandlinger med Venstre og Konservative om en fælles konstituering. Det er det, jeg har at sige, siger han.
Han vil ikke ind på, hvilke krav han stiller i en konstituering.
– Vi forhandler ikke gennem pressen, siger han.

Peger på borgerlig
Mens Dansk Folkeparti mistede et mandat fik Det Konservative Folkeparti, efter at have været ude af kommunalbestyrelsen i fire år, et enkelt mandat. Det kom i hus med kun 3,8 procent af stemmerne, hvilket i sig selv ikke ville have været nok til et mandat, men fordi partiet var i valgforbund med Radikale Venstre, der ikke kom ind med 2,9 procent af stemmerne, endte de alligevel med et mandat.
– Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet. Vi har ført en intensiv valgkamp. Vi har været ude i fire år og vi har satset alt på at komme tilbage igen, siger Dan Kornbek Christiansen.
Radikale og Konservative havde inden valget aftalt at pege på en borgerlig borgmester, hvis de kom i kommunalbestyrelsen. Det holder Dan Kornbek Christiansen fast i.
– Vi er et åbent parti med et åbent sind. Vi vil gerne have en borgerlig borgmester. Det betyder, at vi forventer, at Venstre stiller med en kandidat, der er egnet som borgmester. Kan de ikke det, stiller vi gerne selv med en kandidat, siger han, der bliver konservatives eneste medlem af kommunalbestyrelsen.
Han går også til forhandlingerne med nogle politiske krav.
– Konservative får meget indflydelse på konstitueringen på småbørnsområdet, skoleområdet, fritidsområdet og på indsatsen for vores veteraner. Man kan tage de seks mærkesager, vi havde under valget. Dem vil vi have med i konstitueringsaftalen, siger han.

Skal holde borgerlige i ørene
Enhedslisten fik sit første medlem af kommunalbestyrelsen i Glostrup for fire år siden. Det mandat genvandt Robert Sørensen i år, men han var stadig ikke tilfreds med resultatet.
– Vi er skuffede. Jeg havde håbet på fremgang. Jeg har i fire år arbejdet for et mere grønt Glostrup. Det er skuffende, at vi ikke får væltet det borgerlige flertal, det skal vi hjem og tænke over, siger Robert Sørensen.
Hans opgave i de kommende fire år bliver at holde de borgerlige partier fast på de valgløfter, de kom med i valgkampen.
– Det må formodes, at de borgerlige bruger deres flertal. Det kan jeg også godt forstå. Jeg skal selvfølgelig holde de borgerlige op på alle de løfter, de er kommet med i valgkampen, siger han.

Tror på indflydelse
SF fik også et mandat igen, hvilket går til Palle Laustrup.
– Jeg er meget stolt af, at vi får stoppet vores nedgang, siger han.
Han tror fortsat på, at SF kan få indflydelse på politikken i de kommende fire år.
– Nu må vi i gang med at tælle til ti. Nøglen ligger ved Socialdemokratiet, uden dem kan vi ikke komme i gang med noget. Det 10. mandat er de konservative, så dem skal vi nok også have med, siger han.
SF og Enhedslisten var i valgforbund med Alternativet. De fik 1,9 procent af stemmerne, hvilket ikke var nok til et mandag.
– Jeg er brand ærgerlig. Jeg er virkelig ærgerlig over, at vælgerne i Glostrup ikke har kunnet se ud over det der sker på Christiansborg. Omvendt er jeg taknemmelig for hver og en, der har valgt at sætte krydset ved Alternativet, siger han.
Han skal nu over de kommende fire år søge indflydelse fra sidelinjen, men på valgnatten lovede SF og Enhedslisten, at de ville lytte til Alternativets ønsker, for eksempel i forbindelse med budgetforhandlinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top