fbpx
Det skal lige sive ind
DSC_1164.jpg
Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Emma Bernhard og Jean Aubert bor i de nedrivningstruede huse i Albjergparken. De kan derfor se frem til et hjem, der forsvinder og et fællesskab, der er truet

Der er skænket kaffe op i kopperne, snakken går lystigt og ud af vinduet på fjerde sal i Albjergparken kan man se den udsigt, der er med til at gøre livet i højhusene i Brøndby Strand til noget ganske særligt.
– Det er et kæmpe chok, og lige nu skal det sive ind.
Emma Bernhard bor i Albjergparken 2, og dermed er hun en af de mange beboere, der forrige uge fik et brev, hun ikke havde regnet med.
Et brev om, at hendes hjem efter planen skal rives ned, fordi der er så store problemer med at fjerne PCB’en i fem af højhusene, at det tyder på, at det bedste, økonomisk og sundhedsmæssigt, er at rive husene ned.
En holdning hendens veninde Jean Aubert deler:
– Da Emma sagde det, troede jeg i første omgang ikke på, at det var rigtigt. Det er klart, at vi har vidst, der har været problemer, for der har jo længe været undersøgelser i gang. Men vi havde da ikke håbet, det var nået hertil.

Hvorhen?
Den choktilstand, Jean Aubert, Emma Bernhard og de øvrige beboere befinder sig i, åbner for en lang række spørgsmål, som endnu ingen kender svarene på.
– Hvor skal vi flytte hen? Jeg skal i hvert fald ikke flytte på plejehjem. Det har jeg det for godt til. Men hvad er der af muligheder?
Emma Bernhard nævner flere af de andre beboere i højhuset, som hun frygter ikke vil kunne klare at flytte.
– Og jeg har hund? Hvor får jeg en bolig, hvor man kan have det?
Jean Aubert kender også flere, hun frygter ikke vil kunne klare flytningen.

På kryds og tværs
Højhusene er naturligvis først og fremmest et hjem, et sted hvorman bor. Men det langt mere end det, hvis man spørger Emma Bernhard og Jean Aubert.
– Vi er meget involverede i hinanden og vi kender hinanden godt, og jeg er da bange for, hvad der sker med det, når vi skal flytte, siger Emma Bernhard.
En tanke, der også skræmmer Jean Aubert:
– Det er et sted, hvor vi kommer hinanden ved. Vi har for eksempel miljøklubben, hvor vi kan mødes. Her kan man dele stort og småt med hinanden. Den er jeg ked af at miste. Jeg har faktisk foreslået, at man river det hele ned, undtaget den, for så har vi da stadig et sted.
Og det er ikke kun i dagligdagen, beboerne kommer hinanden ved. Året er fuld af forskellige aktiveteter, som nu ophører, frygter Emma Bernhard:
– Det er for eksempel påskefrokosten, som vi skal have lige om lidt. Er det mon den sidste, vi har sammen? Eller hvad med de rejser, vi har været på sammen, slutter det også nu?
– Ja, vi fejrer også juleaften og nytårsaften sammen. Det stopper nok også, siger Jean Aubert.

Uklarhed om sundhed
Husene skal rives ned, fordi det ikke er lykkedes at finde en måde at fjerne PCB’en på.
I flere år har man således, ude held, forsøgt at finde frem til en metode, der skal mindste sundhedsrisikoen ved at bo i husene.
At det skulle være sundhedsfarligt at bo i husene kender Emma Bernhard dog ikke noget til fra sig selv:
– Jeg har ikke haft problemer, som har noget med det at gøre. Men jeg har da tænkt på, om det påvirker de små børn. Jeg har dog ikke hørt om nogen, der har haft problemer.
Heller ikke Jean Aubert kender fra sig selv eller andre til sundhedsmæssige problemer. Men det støv, der ifølge hende, er en del af livet i højhusene, kan måske være et problem:
– Der er så meget støv her i husene. Det er mere end andre steder, og vi har fået at vide, at PCB’en kan være i det, så det er måske ikke så godt.

Nye huse?
Det er kun et par uger siden, beboerne modtog brevet, og foran venter en lang proces, som de to kvinder ikke kender forløbet af. Dermed ved de heller ikke, om nedrivningen bliver efterfulgt af en opbygning af nye huse, siger Emma Bernhard:
– Det største spørgsmål er, om der skal bygges nyt. Det har vi ikke fået besked om endnu.
– Ja, tilføjer Jean Aubert
– Og om vi kommer til at opleve, at de står færdige. Indtil videre har processen taget seks år. Måske tager det så lang tid, at vi er væk, inden der sker noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top