fbpx
Satser massivt på bytteri
Byttemarked.jpg
Snart er der byttemarked i Brøndby igen, og til næste år kommer der sandsynligvis et byttehus på Genbrugsstationen. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Bytteriet har godt fat i Brøndby. Snart er et nyt byttemarked på vej, og til næste år kommer et bytteskur på Genbrugsstationen

Under parolen ’giv hvad du har – tag hvad du kan bruge’ afholdes der både i Brøndby og landet over velbesøgte byttemarkeder, hvor gode og brugbare ting, som den ene ikke længere bruger, kan få nyt liv hos en anden.
Byttemarkeder er et koncept, der har bredt sig som en steppebrand over hele landet, og går i al sin enkelthed går ud på at bytte ting og sager med hinanden.
Det minder om et loppemarked, men forskellen er, at alt er gratis. Man tager simpelthen alle de gode, brugbare ting med, som man ikke selv vil have mere og som bare ligger og samlet støv i kælderen. Og så kan man ellers bare tage de ting med hjem, som andre er kommet med.

Godt på flere punkter
– Byttemarkedet er blevet så stor en succes i Brøndby, fordi det rammer lige ned i den moderne tidsånd. Genbrug er simpelthen in. Alle har ting og sager, de ikke længere bruger og ved at bytte med hinanden, kan vi både spare penge og spare på klimaregnskabet, siger Kathleen Kjærulff, miljøchef i Brøndby Kommune.
Hun tilføjer, at byttemarkederne også har udviklet sig til at være en social event, hvor borgere på tværs af generationer mødes, hygger sig og gør noget godt for hinanden, hvilket naturligvis er et ekstra plus.
Alt brugbart kan byttes på et byttemarked. Det kan være tøj, sko, tasker, bøger, legetøj, musik, dvd’er, teknik, køkkengrej, potteplanter, briller m.m.
Det eneste krav er, at alle ting skal være i god stand.
– I Brøndby vil vi gerne være helt fremme, når det handler om at genbruge mere affald, fordi det indeholder mange gode ressourcer. Vi gør det allerede med vores affaldssortering og vi gør det ved at skabe rammerne for byttemarkedet, hvor vi i samarbejde med gode frivillige kræfter, giver forbrugsvarer længere levetid, siger Kathleen Kjærulff.

Byttehus på vej
Successen med bytteriet betyder også, at forligsparterne bag det netop vedtagne budget i Brøndby, har sat penge af til et bemandet byttehus på Genbrugsstationen.
Her kan man i lighed med byttemarkederne komme af med tøj, ting og møbler, som man ikke længere bruger, men som kan få nyt liv andet steds.
Vagn Kjær-Hansen (SF) er formand for Teknik- og Miljøudvalget, og har derfor været med til at beslutte, at Brøndby til næste år skal have et byttehus på Genbrugsstationen:
– Formålet med byttehuset er at øge genbrug og dermed forebygge affald. Det er tænkt som et sted, hvor borgere, virksomheder og foreninger kan aflevere ting og sager, der kan have værdi for andre. Derefter må de selv tage, hvad de ønsker og har brug for.
Men man skal have noget med for at kunne tage noget med, siger Vagn Kjær-Hansen:
– Grundprincippet bliver, at man skal komme med noget for at kunne tage noget. Princippet er vigtigt for at holde superklunsere nogenlunde ude af byttehuset.
Og det, der kan byttes, er nogle bestemte ting:
– Byttehuset vil som udgangspunkt tage imod ting til hjemmet, møbler, nips, køkkenudstyr, m.m. Tøj vil blive henvist til tøjcontainerne på genbrugspladsen. De varetages af forskellige foreninger med godgørende formål.

Også beskæftigelse
Selvom hovedformålet med byttehuset er at imødekomme et øget ønske om at kunne bytte, vil det kommende projekt også have andre positive effekter, håber Vagn Kjær-Hansen:
– Som en sideeffekt kan byttehuset give mulighed for beskæftigelse til borgere, som af den ene eller den anden årsag har svært ved at komme ud på arbejdsmarkedet. Her kan de få en mulighed for at udføre et værdifuldt arbejde eller at opbygge kompetencer til at komme videre i livet. Job- og Aktivitetscenter Vestegnen (JAC-Vest) og Produktionshøjskolen i Brøndby vil gerne deltage i byttehuset og stille arbejdskraft til rådighed på den måde.
Håbet er, fortæller Vagn Kjær-Hansen, at borgerne i Brøndby allerede til næste år kan tage byttehuset i brug:
– Planen er at byttehuset etableres, så det kan åbne sommeren 2017. Udvidelsen af genbrugspladsen i 2017-2018 kan dog godt komme i vejen for byttehuset, så vi må starte mere primitivt.

Det kommende byttemarked i Brøndby er det femte af sin slags og foregår i Kulturhuset Kilden lørdag den 26. november kl. 10-15.
Brøndby Kommune forventer at det bemandede byttehus bliver en realitet i 2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top