fbpx
Manden der står for sikkerheden
IMG_0947.jpg
Man må ikke have fyrværkeri med på stadion. Men dem, der har, er meget kreative, siger Mickel Lauritsen, Sikkerhedschef i Brøndby IF A/S. Foto: presse-fotos.dk
BRØNDBY. Mickel Lauritsen, sikkerhedschef i Brøndby IF A/S, er manden, der sørger for, at sikkerheden er i top på stadion. Men han har mange til at hjælpe sig

Det er fredag eftermiddag, og Brøndby Stadion ligger øde og stille hen. Om et par dage spiller de blå-gule endnu en hjemmekamp, og stemningen vil være en anden.
Til den tid vil alles, eller i hvert fald de flestes, øjne være rettet mod spillerne på banen i håbet om, at den gode stime, Brøndby IF er inde i, vil fortsætte. Og fortsætte.
Men en af de få, der kigger på stort set alt andet end de 22 spillere på banen, er Mickel Lauritsen, sikkerhedschef i Brøndby IF.
Det er nemlig hans fornemmeste opgave at sørge for, at sikkerheden på stadion er i top. Uanset om Brøndby IF vinder eller taber:
– Jeg kan rigtig godt lide fodbold, men det er ikke så meget af kampene, jeg får set.

En uges forberedelse
Når der er hjemmekamp på stadion, kræver det et grundigt forarbejde af Mickel Lauritsen:
– Mit arbejde begynder en uge i forvejen. Jeg kigger på forskellige ting, deriblandt historikken i forhold til tidligere kampe mod den samme klub, jeg ser kampens betydning, jeg taler med fankoordinatorer om, hvorvidt der for eksempel er noget særligt i vente fra fans side, som vi skal være opmærksomme på eller forberede. Desuden taler jeg med sikkerhedschefen fra modstanderklubben, ligesom jeg er i kontakt med politiet. I de følgende dage ser jeg blandt andet på, hvor meget mandskab jeg skal have på arbejde.
Alle disse forberedelser peger naturligvis frem mod kampdagen, hvor tæt kontakt og kommunikation med samarbejdspartnere er et vigtigt element i Mickel Lauritsens arbejde:
– Stadion åbner normalt to timer før kampen. Lige inden det briefer jeg fankoordinatorerne, og så er det ellers bare med at være opmærksom og have blik for, hvad der sker og være i stand til at reagere.
Og for at have dette overblik, må man, som spillerne på banen, træne, øve og optimere. Igen og igen:
– Forberedelse er det alt afgørende, både for selve kampen vi står med, men også så vi kan optimere og udvikle vores koncepter til den virkelighed vi står med. Det er en dynamisk proces og jeg skriver alt ned og overvejer, hvad der er gået godt og hvad vi kan gøre bedre næste gang.

Indenfor og udenfor
Mickel Lauritsens arbejdsdag på en almindelig kampdag begynder tidligt og slutter først flere timer efter, der er fløjtet af.
En af de vigtigste samarbejdspartnere sådan en dag har, er det hver gang Mickel Lauritsen håb, en noget lettere arbejdsdag:
– Det er klart, at jeg er i tæt dialog med både fans og politiet før, under og efter kampen. De er vigtige samarbejdspartnere for mig, og vi arbejder tæt sammen, for at få den bedst mulige afvikling på alle områder.
Men det er et samarbejde, hvor der er klart definerede ansvarsområder:
– Vi har ansvaret, så længe tilskuerne er på stadion. Men så snart de går uden for, så er det politiet, der tager over, hvis der sker noget.
Men selvom Mickel Lauritsens ansvarsområde således slutter ved exit skiltene, så ærgrer det ham alligevel, hvis der opstår uro uden for stadion:
– Vi samarbejder altid med politiet udenfor stadion og assisterer dem, hvor vi kan, men selvom vi, sammen med politiet, forsøger at imødekomme de udfordringer, der kan ligge, så ærgrer det mig da rent professionelt, hvis der er episoder udenfor efter kampen.
En af de nyeste ting, vi har indført for at assistere både politi og vores gæster, er, at vi er begyndt med, at lade små grupper af vores frivillige gå rundt uden for stadion efter kampene for at hjælpe folk. Dette er for at kunne være synlige, være til rådighed for vores gæster og hele tiden have et realistisk billede af, hvad der foregår udenfor stadion og hvor vi evt. skal være opmærksomme.

Følelserne
Mickel Lauritsens arbejde er i den grad bundet op på følelser. Ikke hans egne, men alle dem, der er på banen og uden for banen:
– Fodbold er et spil med mange følelser på spil og med mange meninger til de forskellige aspekter, der gør sig gældende både i optakten, under kampene og efter kampene. Alting hænger sammen, så vores samarbejde og forberedelse på kampene, sammen med fans og politi spiller en stor rolle her. Hvis tilskuerne har haft en god oplevelse udenfor stadion, så tager de den ofte med indenfor. Det gælder også modstandenes tilskuere. Naturligvis spiller det ind, om et hold vinder eller taber, eller hvis Brøndby er inde i en god periode. Men hvis vi er stand til at møde vores gæster med åbne arme og byde dem velkommen samt give dem en god oplevelse, så vil det uagtet resultatet kunne medvirke til at tingene efter kampene også foregår i god ro og orden.

Det skal afvejes
En konkret udfordring, Mickel Lauritsen jævnligt står over for, er spørgsmålet om, hvordan han og hans medarbejdere skal forholde sig til fyrværkeri.
– Alle har et forhold til fyrværkeri, og for mange er det forbundet med god stemning og festlig atmosfære når dette benyttes til fodboldkampe i Brøndby. Det er en holdning der bliver delt af mange, men som sikkerhedsansvarlig, kigger jeg udelukkende på det ansvar klubben har overfor dets gæster, aktionærer, og det faktum at brug af fyrværkeri er ulovligt, siger Mickel Lauritsen:
– Man må ikke have fyrværkeri med på Brøndby Stadion. Vi har forskellige virkemidler at sætte ind med, når det handler om at finde ulovlige genstande, her fyrværkeri, hvor en af tingene kan være den grundige kropvisitering i specielt indgangene omkring Sydsiden og i udebaneafsnittet, hvor de fleste effekter bliver fundet. Det arbejde er evigt udviklende og selvom, der bliver brugt mange ressourcer på disse tiltag, så har vi med kreative mennesker at gøre, og der vil konstant være nogle, der overvejer, hvordan de kan finde de huller i kontrollen. Vi kan således ikke udelukkende sige, at man vil kunne kropvisitere sig ud af dette problem, det kræver en kreativ dynamisk tilgang til disse udfordringer, så vi hele tiden er omstillingsparate og løsningsorienterede på flere parametre, så vi på den måde kan forsøge at være et skridt foran.
Dermed illustrerer udfordringen med fyrværkeri et grundlæggende dilemma i Mickel Lauritsens arbejde:
– Løsningerne, specielt under kampe, er hele tiden en afvejning. Vi kan ikke tillade, at man benytter ulovligt fyrværkeri, men samtidig skal vi heller ikke skabe større problemer, end dem vi stod med som udgangspunkt, og det kunne ske i nogle tilfælde, hvis vi uden omtanke hårdhændet og fysisk skred inden over for fyrværkeri. Vi løser problemerne, men mange gange er løsningerne ikke så synlige for de tilstedeværende personer på stadion. Vi søger altid løsninger, der ikke eskalere det eksisterende problem, hvilket vi sige, at vi tænker os om, benytter vores ressourcer rigtigt og taktisk korrekt, så vi får fat i de involverede personer med mindst mulighed for en eskalering af problemet.

Fairplay
Brøndby IF er noget særligt.
Også hvis man objektivt ser på det formelle sikkerhedssamarbejde, Fair Play, også uden for banen, som Brøndby IF A/S er en del af sammen med Brøndby Kommune, Københavns Vestegns Politi og de to fangrupper, Brøndby Support og Alpha Brøndby.
Fair Play, også udenfor banen, er således et fælles forsøg på at skabe de bedst mulige rammer for fodboldkampene på stadion, selvom parterne har forskellige tilgange til kampene.
Et samarbejde Mickel Lauritsen er meget tilfreds med:
– Det er en stor succes, og jeg ser store muligheder i det her samarbejde. Vi har forskellige tilgange til nogle ting, men min holdning er, at man ikke kommer langt ved at fjerne sig fra forhandlingsbordet.

På alle niveauer
Dialog og kommunikation er to af de ord, den tidligere politimand bruger mest, når man beder ham fortælle om sit arbejde som sikkerhedschef.
– Dialog er nok mit vigtigste arbejdsredskab og er den arbejdsmetode, jeg tror mest på. Alting kan ikke løses med dialog. Der vil altid være situationer, hvor der skal handles og gribes ind fysisk, men alt mit arbejde handler i høj grad om, at vi via forberedelse, kommunikation og samarbejde kan undgå de episoder, der ender med at fjerne fokus fra selve fodbolden, og i stedet for fokuserer på at udvikle og udbygge de forhold og den stemning, Brøndby IF er kendt for. Det arbejde går hele tiden fremad, og det skyldes ikke mindst samarbejdsviljen og interessen fra vores fans, de ansatte i Brøndby IF, politiet og kommunen. Det er ikke altid, vi er enige, men der er også en kunst i at kunne arbejde sammen og samtidig være klar over, at det er ok at være uenige om tingene, så længe man fortsat ønsker at indgå i en produktiv og konstruktiv dialog og samarbejde. Dialog og kommunikation med vigtige parter som politiet, kommunen og fangrupperne er derfor en stor del af mit arbejde og min hverdag.
Det er ikke kun dialog med fangrupperne, men også dialog og kommunikation med helt almindelige tilhængere, der blot undrer sig eller har ideer og kommentarer, der fylder for Mickel Lauritsen:
– Jeg får en del mails fra folk, der har en mening eller et forslag til, hvad vi kunne se på. Jeg er glad for dem alle, og jeg forsøger at svare. Men der kan nogle gange godt gå lidt tid, for der er mange ting at holde fokus på. Men jeg tager dem som et udtryk for en fælles interesse for denne klub, og det der sker under kampene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top