fbpx
Ib Terp er død
IMG_6747.jpg
Ib Terp, tidligere socialdemokratisk borgmester i Brøndby, døde mandag morgen efter længere tids sygdom. Ib Terp blev 72 år. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Tidligere borgmester i Brøndby Ib Terp døde mandag morgen efter længere tids sygdom. Samarbejde, økonomisk ansvarlighed og stille humor er ord, der går igen i beskrivelsen af Ib Terp

Brøndbys tidligere borgmester Ib Terp er død. Han blev 72 år.
Omgivet af den nærmeste familie sov Ib Terp stille ind efter længere tids sygdom mandag morgen, den 14. november.
Ib Terp var uddannet civilingeniør og arbejdede hos Det Frie Forskningsråd/Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, inden han blev borgmester i Brøndby i 2005. En post han bestred i 11 år.
I alt nåede Ib Terp at være aktiv i lokalpolitik i Brøndby i 38 år, inden han med udgangen af februar i år forlod kommunalbestyrelsen.

Mand og bedste ven
I 2006 blev Ib Terp gift med Mette Aabrink. Hun siger i forbindelse med Ib Terps død:
– Vi har haft ti fantastiske år sammen. Jeg har med Ibs død ikke alene mistet min mand. Jeg har også mistet min bedste ven. Han har altid været der for mig.
Ib Terp måtte med udgangen af februar i år forlade kommunalbestyreslen i Brøndby på grund af en kræftsygdom. Noget der ifølge Mette Aabrink ikke skete med Ib Terps gode vilje:
– Det ærgrede ham meget, at han måtte træde tilbage på grund af sygdommen. Det var han ked af, for han ville gerne have gjort arbejdet færdigt.
Sygdommen forværrede langsomt Ib Terps helbred, og mandag morgen sov han stille ind med den nærmeste familie omkring sig, fortæller Mette Aarbrink og tilføjer:
– Han var en ægte socialdemokrat, og så var han flittig og havde et stort hjerte for andre.
Et stort hjerte, der også gjaldt børnebørnene, fortæller Mette Aabrink:
– Ikke mindst havde han et stort hjerte for børnebørnene, som han holdt meget af. Faktisk sagde han, når de spurgte ham, om han ikke ville med ud og bade, at det kunne han ikke, for han havde et hjerte af guld, og at han bare ville drukne, fordi det var så tungt.

Samarbejde og Brønden
Kjeld Rasmussen, der i 2005 overlod borgmesterposten til Ib Terp, siger i forbindelse med dødsfaldet:
– Ib var beskeden, flittig og ansvarsbevidst. Og så var han loyal overfor alle, også på tværs af partifarver. Han ville gerne nå til enighed om så meget som muligt.
I mange år boede Ib Terp i Brøndby Strand. Det er også en markant institution i denne del af byen, Kjeld Rasmussen nævner som en af de ting, han forbinder med Ib Terp:
– Kulturhuset Brønden var Ibs ide og produkt. Ikke kun selve bygningen, men også alt det, der sker i Brønden i dag.

Samarbejde og penge
At samarbejdet var afgørende for Ib Terp, kom han selv ind på, da han i forbindelse med sin 70 års fødselsdag gav et interview til Folkebladet:
– Det er vigtigt, vi kan samarbejde. Det viser sig for eksempel i forhold til budgettet. Her er det mit mål, at så mange som muligt er med, så vi sikrer en bred aftale.
I samme interview, der blev bragt halvandet år før, Ib Terp forlod kommunalbestyrelsen, fortalte han også om, hvad der var vigtigt for ham, som borgmester:
– Det, der har været vigtigst for mig, er at skabe en sund og stabil økonomi i Brøndby. Derfor er jeg også glad for, at vi har landets næststørste kassebeholdning per borger.
Et tema, Ib Terp slog an allerede i 2005, da han lige havde sat sig i borgmesterstolen:
– Den helt store udfordring i Brøndby er naturligvis at få styr på økonomien, for alt andet kan i princippet løses, hvis man har pengene.

Det lokale
Et andet tema, eller sag om man vil, der optog Ib Terp var den landspolitiske respekt, eller mangel på samme, for den kommunale virkelighed. Således sagde Ib Terp i 2005:
– Man lavede tilskudsreglerne ud fra en ide om, at når der var gået et antal år, var disse mennesker blevet ordentlig integreret i vores samfund, og derfor skulle man ikke blive ved med at få tilskud. Da man i sin tid lavede reglerne under den daværende socialdemokratiske regering, syntes jeg egentligt, de var rimelig nok, men vi må erkende, at det ikke holder i praksis. Nogle af disse mennesker er det ikke muligt at få ordentligt integreret i vores samfund og på arbejdsmarkedet. Derfor synes jeg, det ville være rimeligt, hvis man fastholder et tilskud af en vis størrelse, for det er ikke fair, at vi og andre kommuner påtager os ansvaret for at give disse mennesker et sted at være, og så i sidste ende skal straffes for det rent økonomisk.
Og i 2014 fulgte Ib Terp op dette :
– Jeg er bange for, at der er nogle fra centralt hold, der mener, at vi lokalpolitikere ikke er så dygtige, og at de derfor bliver nødt til i højere grad at regulere lokale forhold. Men denne detailregulering er altså unødvendig.

Borgmesteren i avisen
Som mangeårigt kommunalbestyrelsesmedlem og borgmester, fandt Ib Terp naturligvis ofte vej til Folkebladets spalter.
Blandt andet i forbindelse med, at Kulturhuset Brønden blev indviet i august 2009.
Her sagde Ib Terp for eksempel:
– Huset er et usædvanligt hus med en usædvanlig historie. Ved at invitere alle, undgår vi at glemme nogen af dem, der i årevis har arbejdet mere eller mindre hårdt for sagen. Og det er rigtig mange. Det er for eksempel de aktive i Kulturweekend, og de aktive i Kvaterløftet. Den indsats er i sandhed usædvanlig.
En af de sidste gange Ib Terp udtalte sig til Folkebladet var i forbindelse med Radio 24syvs udsendelse Den Brændene mand.
En udsendelse, Brøndby Kommune fandt så misvisende ved at kæde en mands selvmord sammen med manglende indgriben fra kommunens ansatte, at kommunen klagede til Pressenævnet.
En klage Brøndby Kommune fik medhold i sidste år i oktober. Dengang sagde Ib Terp:
– Det var en urimelig kritik, som både gik ud over de ansatte og kommunen. Ligesom den også var ubehagelig for borgerne i byen, da den kunne give borgerne en forkert opfattelse af forholdene i kommunen.
En kommentar, der understregede Ib Terps respekt for den by, og dermed dens borgere og ansatte, han nåede at stå i spidsen for i 11 år.

Ibs fortjeneste
Da det mandag blev meddelt, at Ib Terp var død, affødte det naturligt mange sympatitilkendegivelser. Blandt andet fra Brøndbys nuværende borgmester, Kent Max Magelund (S):
– Det er med stor sorg, vi har modtaget beskeden om Ibs død, og vores tanker går til Ibs efterladte. Ib har haft en stor betydning for Brøndby Kommune og han efterlader sig mange tydelige og positive spor. Det er ikke mindst hans fortjeneste, at Brøndby i dag er en veldrevet kommune med en solid økonomi og et højt serviceniveau.
En anden, der mandag mindedes Ib Terp med respekt, var det tidligere Venstremedlem af kommunalbestyrelsen Bente Ritter:
– Ib Terp og jeg har haft 20 år sammen i kommunalpolitik. En periode som jeg ser tilbage på med stor respekt. Gennem disse år har jeg haft den glæde, at arbejde sammen med en politiker, der var sober, inddragede og med flair for både kommunal- og landspolitiks strømninger.
Som mange husker Bente Ritter Ib Terps evne for samarbejde og sans for økonomi:
– Ib formåede på sin egen rolige måde at løse de mange og store udfordringer, kommunen har stået overfor gennem årene. Derfor kunne han aflevere en veldreven kommune sidste år med en solid økonomi og et højt serviceniveau. Der var noget stabilt at bygge videre på.
Og selvom de have forskellige politiske opfattelser, var det en fornøjelse at arbejde sammen, fortæller Bente Ritter:
– Ib Terp beviste sit politiske håndværk allerede før han blev borgmester og jeg fryder mig over at have været en del af det hold, som Ib samarbejdede med.

Ib Terp bisættes fra Brøndby Strand Kirke torsdag den 24. november kl. 14.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top