fbpx
Fysioterapeuter kan afhjælpe lægemangel
Af Tine Nielsen, regionsformand for Danske Fysioterapeuter Den 16. november satte Jesper Vibholt i denne avis fokus på et udbredt problem: Manglen på praktiserende læger. Den dårlige nyhed er, at problemet findes mange steder i landet – også her i Region Hovedstaden – og alle analyser viser, at det bliver værre i fremtiden, fordi mange […]

Af
Tine Nielsen,
regionsformand for Danske Fysioterapeuter

Den 16. november satte Jesper Vibholt i denne avis fokus på et udbredt problem: Manglen på praktiserende læger. Den dårlige nyhed er, at problemet findes mange steder i landet – også her i Region Hovedstaden – og alle analyser viser, at det bliver værre i fremtiden, fordi mange af de praktiserende læger nærmer sig pensionsalderen. Den gode nyhed er, at man kan gøre noget ved det.
Når en praktiserende læge ansætter en fysioterapeut som hjælpepersonale, bliver der plads til 10% flere patienter i lægens praksis. Det viser en analyse, som Incentive har lavet for Danske Fysioterapeuter. Når fysioterapeuter i høj grad vil kunne aflaste lægerne, skyldes det, at muskel- og skeletsygdomme fylder rigtig meget hos de praktiserende læger. Statens Institut for Folkesundhed har beregnet, at 25% af henvendelserne i almen praksis er relateret til lænderygsmerter, nakkesmerter, artrose og osteoporose.
Fysioterapeuter kan undersøge, diagnosticere og vejlede patienterne – og skal de behandles af en fysioterapeut, så får de en henvisning til en praktiserende fysioterapeut – nøjagtig som hvis konsultationen havde foregået hos en læge.
Lige nu forhandler de praktiserende læger og regionerne om vilkårene for almen praksis. Jeg håber, at de vil gøre det lettere at ansætte hjælpepersonale som fysioterapeuter. Det vil løse en stor del af udfordringen med manglen på praktiserende læger og alle de problemer, det giver, for patienterne. Samtidig vil det være med til at sikre en bedre udnyttelse af ressourcerne i vores sundhedsvæsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top