fbpx
Fokus på at hjælpe østeuropæere
IMG_0258.jpg
Et nyt målrettet forløb på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter skal hjælpe østeuropæere i arbejde. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY/GLOSTRUP. Et øget antal personer med østeuropæisk baggrund søger hjælp hos Jobcenteret i Brøndby. Det resulterer i et målrettet sprogforløb for dem

Det seneste år har Jobcenteret i Brøndby registreret, at et øget antal mennesker med østeuropæisk baggrund har henvendt sig for at få hjælp.
Det har nu ført til, at Vestegnens Sprog- & Kompetencecenter i Glostrup, på opfordring fra Brøndby Kommune har lavet et forløb specielt rettet mod denne gruppe.
Forløbet er et nyt tilbud til yngre arbejdsløse østeuropæere i jobsøgning og sprogundervisning i et 13-ugers intensivt forløb.

Har haft for travlt
Den 15. august begyndte de første kursister på det nye hold, der løbende tager nye kursister ind.
Forløbet er et aktiveringstilbud, hvor kursisterne både modtager danskundervisning sammen og er opdelt på hold, der passer til deres niveau med henblik på at bestå modultest.
Derudover får de hjælp til jobsøgning to dage om ugen.
– Mange af kursisterne kom til Danmark for at arbejde, og de har så arbejdet så meget, at de ikke har fået lært dansk, til gengæld har de ret til dagpenge, fortæller underviser Merete Jung-Jensen.
Netop det, at de alle er fra Østeuropa, har nogle fordele i undervisningen:
– De har for eksempel mange af de samme udfordringer med udtale. Det gør, at vi kan arbejde meget målrettet med sproglige udfordringer, der er fælles for holdet, og de er gode til at hjælpe hinanden, fortæller Merete Jung-Jensen.
Og kursisterne er glade for forløbet:
– Merete er en rigtig dygtig lærer. Hun forstår at hjælpe mig med, hvordan ord skal udtales. Og så er det rigtig godt, at vi lærer dansk hver dag, fortæller polske Damian.
Selvom flere af dem kommer fra de samme lande, så er de gode til at fokusere på det danske, fortæller Alina fra Rumænien:
– Vi snakker meget dansk med hinanden. Også i pauserne med de andre fra Rumænien.
Initiativet til oprettelse af holdet kommer fra Jobcenter Brøndby, som hen over sommeren konstaterede en stigning i antallet af ledige fra de østeuropæiske lande. Om det siger Kate Fønsskov, afdelingsleder i Jobcenter Brøndby:
– Det er konsulenterne, der under samtale med borgerne, har en fornemmelse af, at der sker en stigning hen over sommeren. De oplever flere og flere østeuropæere, der ikke kan kommunikerer på dansk, på trods af de har været og arbejdet Dammark i gennem flere år.
Ifølge Kate Fønsskov er det ikke blot en fornemmelse, at der er sket en stigning i antallet af østeuropæere, men noget der er belæg for:
– Vi kan efterfølgende konstatere, at det er korrekt, at der har været en stigning fra november 2015 til juni 2016 på 46 personer.

Vil blive
De fleste af østeuropæerne, Brøndby Kommune er i kontakt med, kommer fra Rumænien, Polen og Bulgarien.
Og det er i følge Kate Fønsskov en drøm for de fleste at blive:
– Når en ledig er til Jobsamtale i Jobcenteret bliver de spurgt direkte om de har tænkt sig at blive i Danmark eller de har planer om at rejse tilbage til hjemlandet? Her svarer samtlige at de ønsker at have en fremtid i Danmark, flere af dem har familie og børn her.
Af den grund er det, mener Kate Fønsskov, oplagt at tilbyde dem det nye forløb:
– Når borgerne giver udtryk for at blive i Danmark, mener vi det er en god ide at de udnytter deres ledighedsperiode til, at lære dansk og dermed forbedre deres jobmuligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top