fbpx
Socialudvalgsformand: Vi vil helst have at folk bliver i Glostrup, men…
GLOSTRUP. Hvis kontanthjælpsmodtagere beder om hjælp til at reducere udgifterne, så er Glostrup Kommune nødt til at opfordre dem til at kigge efter bolig i et billigere område, mener udvalgsformand. SF mener, at kommunen har spillet fallit, men siger samtidig, at de kommunale politikere ikke kan løse problemet lige nu

Fredag i sidste uge skrev Lolland Falsters Folketidende, at socialrådgivere i Glostrup rådgiver borgere, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, til at flytte til Lolland. Glostrup Kommune var hurtige til at trække i land og sige, at man ikke opfordrede borgere til at flytte til en bestemt landsdel.
– Vi rådgiver om mulighederne for at reducere borgerens udgifter. Her er der naturligt et stort fokus på rådgivning om boligudgifter, da det som regel vil være den største enkeltstående udgift i borgerens budget. Og da det er meget vanskeligt at finde boliger med lav husleje i Glostrup, kan det være en del af rådgivningen at anbefale borgere at kigge efter boliger, hvor huslejen er lavere, siger Ole Toftegaard, der er direktør for socialområdet i Glostrup Kommune i den pressemeddelelse, som kommunen sendte ud.
Det var ellers samme direktør, der overfor Folketidende havde bekræftet, at kommunen opfordrede kontanthjælpsmodtagere til at flytte til Lolland. Overfor Folkebladet vil han ikke sætte navn på de områder, hvor det er realistisk at få en bolig med en husleje, der er til at betale for folk, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet.
– Alle ved, at huslejeniveauet er højest i hovedstadsområdet, og lavere jo længere væk, man kommer fra hovedstadsområdet. Det er ikke fordi, der har ligget nogen speciel praksis med at udvælge bestemte områder. Når det nu blev fremstillet i visse medier, som om det var det vi gjorde, så var det vigtigt at få understreget, at det ikke er en praksis vi har haft, og det er ikke en praksis vi har tænkt os at have, siger han.

Skal rådgive
Glostrup Kommune skal selvfølgelig rådgive borgere, der beder om hjælp, siger Lars Thomsen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget.
– I sidste ende er det i orden at opfordre borgere til at finde en billigere bolig. Der er to muligheder for at borgere på kontanthjælp kan få en bedre økonomi. Man kan få en bedre økonomisk situation ved at finde et arbejde. Eller også må man se på, om man kan reducere nogle udgifter. Boligen er ofte den dyreste post på et budget. Der må man kigge på, hvordan man kan reducere udgiften ved at flytte, siger han.
Han understreger samtidig, at han er ked af, at Glostrup Kommune risikerer at miste borgere på den måde.
– Førsteprioriteten er at folk bliver boende i kommunen. Jeg er rigtig ked af at miste borgere på denne måde. Det aller værste er, at det også rammer borgere, som ikke har en reel mulighed for at komme i arbejde på grund af sygdom. Der er vores mulighed for at give førtidspension desværre blevet forringet af Mette Frederiksen (S), siger han.
Han sammenligner borgere, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, med husejere, som ikke har råd til at blive i deres huse.
– Hvis en, der ejer sin egen bolig, ikke har råd til at blive boende, så sætter man den til salg og finder et billigere sted. Det er der ikke nogen, der stiller spørgsmål til, at folk kan blive nødt til at flytte længere væk fra Hovedstaden, siger han.

Pålagt fra staten
Når Folketinget har besluttet, at nogle borgere skal have mindre i kontanthjælp, for dermed at motivere dem til at tage et arbejde, er det ikke kommunernes opgave at forsøge at modarbejde den beslutning, mener Lars Thomsen.
– Vi er sat i verden for at udføre den politik, som Folketinget vedtager til Glostrupborgernes bedste. Det er ikke altid, vi kan undgå ulykker som denne, siger han.
Det eneste kommunen kan gøre er at rådgive, siger Ole Toftegaard.
– Et flertal i Folketinget har vedtaget at lave et loft over kontanthjælp og de ydelser, man kan få ved siden af kontanthjælpen. Folks husleje er jo uforandret, så det betyder, at nogle borgere kommer i økonomisk klemme. Når vores borgere så kommer herop og siger hvad skal vi gøre? Så kan vi selvfølgelig rådgive om muligheden for at finde beskæftigelse. Det er rigtigt godt, hvis nogle borgere kan flytte sig fra kontanthjælp til beskæftigelse. Men man kan også rådgive om udgifter. Man sidder sammen med borgeren og kigger på, hvordan udgifterne er skruet sammen, og så kigger vi på, om der er nogen ting man kan ændre på, siger han.
I Glostrup er der i oktober 200 mennesker, der er ramt af kontanthjælpsloftet. Ole Toftegaard har ikke noget tal på, hvor mange af dem, der er familier med børn.

Falliterklæring
SF mener ikke, at det bør være nødvendigt for Glostrup Kommune at opfordre folk til at flytte til billigere områder.
– Jeg har ikke noget at kritisere den enkelte rådgiver for. Men det er lidt at spille fallit som kommune, at man ikke kan hjælpe sine borgere. Der er omstændigheder som kontanthjælpsloftet, der gør det svært at klare sig i kommunen. En del af løsningen kunne være at kigge på boligområdet. Det tyder på, at der er mangel på billige boliger til den her gruppe, hvilket SF og andre har påpeget flere gange, siger Jonas Madsen på vegne af SF.
Han mener ikke, at der er noget de kommunale politikere kan gøre lige nu, for at hjælpe borgere, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet.
– Den aktuelle sag skaber bare opmærksomhed på et problem, som skal løses på lang sigt.

Svært at bygge billigt
For en del år siden lovede Ritt Bjerregaard 5000 boliger til 5000 kroner i København. Det blev langt fra realiseret. Men Jonas Madsen mener alligevel, at Glostrup skal gøre forsøget.
– Når vi nu er i gang med en fornyelse af bymidten, skal vi skabe nogle almentnyttige boliger og så på den måde sikre os, at nogle af dem bliver billige. Det er ikke en nem løsning, man skal også kigge på systemet bag, se om man kan få sikret at en hvis andel af boligerne har en fornuftig husleje, som kan betales med overførselsindkomster, siger han.
Lars Thomsen mener ikke, at det kan lade sig gøre at bygge nye almene boliger, der kan betales med en kontanthjælp.
– På Stenager har vi to ældreboliger, der koster mellem 8-9000 kroner om måneden. De har stået tomme et stykke tid. Det er en skrøne, at almene boliger er billige. Der skal to fuldtidsjob til at betale de nye almene boliger. De fleste af de mennesker, der bliver ramt af kontanthjælpsloftet, bor allerede i almene boliger, siger han.
Jonas Madsen foreslår, at man kigger på en af boligselskabernes udgifter, som de kommunale politikere rent faktisk har indflydelse på.
– I Glostrup er grundskylden også en medvirkende årsag til, at boligselskaberne må sætte huslejen op, siger han.
SF må fremlægge et forslag, hvis de mener grundskylden skal ned, lyder det fra Lars Thomsen.
– SF fremsatte ikke et sådan forslag eller en finansiering af sådanne ønsker. Derfor er det en gang varm luft SF næstformand skriver. Han kan ikke vide hvad de andre partier er klar til, når man ikke engang har set et forslag. Alle partier har op til budget forhandlingerne mulighed for at få regnet deres forslag igennem af Forvaltningen uden de andre partier får disse oplysninger. Når SF har tænkt på det før budgettet, så har de sikkert fået Forvaltningen til at regne på deres forslag. Derfor vil jeg gerne opfordre SF til at fremlægge tallene for hvad en nedsættelse af grundskylden betyder for huslejen i en Almen bolig. Samt hvor kommunen så skal få pengene fra eller hvor de skal spare.

Dyrt at bygge alment
Der er indgået et bredt politisk forlig om fremtiden for bymidten. Her står der, at der skal bygges både ejerboliger og almene boliger. Der er dog ikke sat tal på, hvordan fordeligen skal være. Lars Thomsen understreger, at det er en stor udgift for kommunen at bygge almene boliger.
– Det er ikke kommunen der bygger, det er almene selskaber, der bygger. Hvis man bygger almene boliger koster det kommunen op til 200.000 per bolig. Det er jo penge, der skal findes et andet sted i budgettet, siger han.
SF’s forslag til et kommende budget for Glostrup Kommune indeholdt ikke en anvisning til, hvor der skulle findes penge til almene boliger.
– Der har ikke været stor vilje til at sætte penge af til så stor en post. I betragtning af at vi står overfor fornyelse af bymidten virker det ikke som en realistisk post at få igennem, så vi valgte at fokusere på nogle områder, som var nemmere at få igennem, siger Jonas Madsen.
SF var dog som det eneste parti i kommunalbestyrelsen ikke med i budgetforliget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top