fbpx
Skolen hvor skuespillere også bliver socialrådgivere
IMG_9618.jpg
Isabella Hermansen (tv) og Julie Auei (th)er elever på 10. Klassesskolens Performance- og Musiklinje, hvor de to dage om ugen har undervisning på deres linje. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Isabella Hermansen og Julie Auei er elever på 10. Klassesskolens Performance- og Musiklinje. Men fremtiden kan byde på så meget andet end scener, for det, de lærer, kan bruges bredt

På Det Kongelige Teater spiller de for tiden Ødipus og Antigone.
To klassiske, græske tragedier, der er en del af den vestlige verdens kulturarv, og som til sammen fortæller en voldsom historie om kongemord, kampen for retfærdighed og ære.
Bag denne voldsomme historie gemmer der sig imidlertid også en god fortælling. En god fortælling med et mildt Brøndbyansigt.
For som en del af prøverne op til premieren har et hold elever fra 10. Klassesskolen i Brøndby nemlig været på Det Kongelige Teater for at blive undervist af en af skuespillerne og for at prøve de ting af, de som elever på skolens Performance- og Musiklinje øver til hverdag:
– Det var kæmpe stort at prøve at spille i Det Kongelige Teater og efterfølgende at se, at de øvede til stykket.
Sådan sammenfatter Isabella Hermansen, elev på 10. Klassesskolens Performance- og Musiklinje, turen til København i begyndelsen af september.
Julie Auei var også med og var også godt tilfreds:
– Vores underviser var meget imødekommende og positiv. Det var meget motiverende.

Står frem sammen
Eleverne på 10. Klassesskolen har forskellige bevæggrunde for at tage et år på skolen på Uddannelsescentret Nygård.
Nogle skal have forbedret deres snit, så de kan komme ind på den ønskede ungdomsuddannelse. Nogle skal bruge et år mere til at udvikle sig i, så de er mere rustet til at fortsætte. Og nogle har simpelthen brug for et ekstra år til at tænke sig om.
Men fælles for alle eleverne er, at de dels skal igennem en række almindelige skolefag som dansk og matematik, og dels skal de vælge sig ind på en af skolens i alt syv linjer, hvor de to dage om ugen dykker ned i områder, der specielt interesserer dem.
Og her har Isabella Hermansen og Julie Auei altså valgt Performance- og Musiklinje. En linje hvor der er fokus på at træde frem på en scene, men hvor man aldrig gør det alene, fortæller Julie Auei:
– Vi hjælper hinanden med at stå frem, og det er rigtig godt.
– Man bliver presset på den gode måde, for vi har et godt sammenhold på linjen, føjer Isabella Hermansen til.

Kan gå i andre retninger
Og selvom Isabella Hermansen og Julie Auei og de andre elver på Performance- og Musiklinje bruger to dage om uge på at synge, danse og spille skuespil, så er det faktisk ikke sikkert, at det nødvendigvis skal føre til et liv på en scene, fortæller Julie Auei
– Jeg vil gerne være socialrådgiver eller sådan noget engang. Selvom det ikke direkte har noget med musik og performance at gøre, så er jeg sikker på, at jeg kan bruge det, jeg lærer.
Hvad der på længere sigt skal ske i Isabella Hermansens liv er ikke helt sikkert. Men hvad der kommer lige bagefter, har hun dog et bud på:
– Jeg tror, jeg skal på gymnasiet.

Linjer og gruppe
Mona Schleppegrel er skoleleder på 10. Klassesskolen, og for hende er de to piger et godt eksempel på de mange forskellige årsager der er til, at eleverne tager et år på 10. Klassesskolen:
– Alle vore elever er motiverede for at komme. Nogle er motiverede, fordi de trænger til at få et højere snit. Andre er motiverede, fordi de skal bruge et år mere til at finde ud af, hvad der skal ske bagefter.
Livet på skolen er ifølge Mona Schleppegrel bygget op i forskellige elementer:
– Tre dage om ugen er der almindelig skolegang, og to dage om ugen er der undervisning på de seks forskellige linjer, vi har. Det betyder, at eleverne får et godt tilhørsforhold til linjen. Desuden har vi fokus på jævnligt at lave noget for hele skolen, så eleverne også føler et tilhørsforhold til den store gruppe.
Og selv de cirka 200 elever, der er på skolen, således indgår i forskellige sammenhænge, så er fokus på den enkelte væsentlig på skolen, fortæller Mona Schleppegrel:
– Noget af det, vi er meget bevidste om, er at vi vil tage vare om de unge hele vejen igennem deres år her på skolen.

10. Klassesskolen har syv linjer: Service- og sosu, Idræt, performance- og musik, medie, håndværk- og teknik, gymnasie samt uddannelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top