fbpx
Veteranerne modtog lokal hæder
Flagdag-2-2016.jpg
I Brøndby dannede Marinegården rammen om markeringen mandag. Her ses borgmester Kent Max Magelund med en gruppe veteraner. Foto: Brøndby Kommune
HELE OMRÅDET. Mandag var det flagdag for Danmarks udsendte. Det blev også markeret i Folkebladets område

Den nationale flagdag blev mandag højtideligholdt på Vallensbæk Rådhus, hvor alle tidligere udsendte bosiddende i kommunen var inviteret til morgensang, flaghejsning og morgenmad. Flagdagen er en officiel anledning til at anerkende den indsats, som Danmarks udsendte yder, og har ydet, rundt i verdens konfliktområder.
I sin tale takkede borgmester Henrik Rasmussen (K) de udsendte, der har ydet en indsats for freden og demokratiet i verden, og sluttede:
– Jeg ved, at nogle af jer også efterfølgende har betalt en høj pris, psykisk og socialt. Vi værdsætter jeres indsats.”
I Vallensbæk bor der 76 personer, der har været udsendt i så forskellige egne af verden som blandt andet Afghanistan, Bosnien, Cypern, Gaza og NATO-hovedkvarteret i Napoli.

Tog et valg
Også i Glostrup blev flagdagen for Danmarks udsendte markeret.
Efter flaghejsning og to sange akkompagneret af Glostrup Byorkester og Christine Schou fra Glostrup Musikskole, havde kommunen inviteret på morgenbrød og -kaffe i kantinen.
Her holdt først borgmester John Engelhardt (V) en tale for de udsendte og deres pårørende.
I sin tale sagde John Engelhardt blandt andet:
– I vores lille kommune er der faktisk mere end 100 borgere, der har været udsendt inden for forsvaret, beredskabet, politiet eller på sundhedsområdet. Det, der kendetegner jer her i dag, er, at I alle på et tidspunkt traf et modigt valg. I besluttede, I ikke længere ville se passivt til. I valgte at gøre en forskel.
Derefter gik Jens Crone, formand for Søndre Birks Garderforening, også kaldet Garderforeningen på Vestegnen, på talerstolen.
I sin tale understregede Jens Crone, hvor vigtigt det er, at vi formår at hjælpe de af vores udsendte, der kommer hjem med ar på sjæl og legeme.

Blevet god tradition
I Brøndby blev dagen markeret på Marinegården, og i år var det fjerde gang, Brøndby Kommune markerede flagdagen, ved mere end blot at hejse flaget.
– Det er med andre ord blevet en god tradition, som jeg synes, at det er værd at holde fast i, sagde borgmester Kent Magelund (S), da han holdt tale for de indbudte veteraner og takkede dem for deres indsats.
– Flagdagen betyder meget for rigtig mange mennesker. Og jeg synes vores lille arrangement er en god måde at tilkendegive vores støtte til alle jer brøndbyborgere, ja, alle danskere, der har valgt at bidrage til den danske indsats for fred og sikkerhed ude i verden.
– Det er et valg, der aftvinger den allerstørste respekt. Jeres indsats er nemlig med til at værne om de demokratiske værdier og om vores sikkerhed herhjemme, sagde Kent Max Magelund blandt andet i sin tale til veteranerne og de pårørende, der også fik en stor tak med på vejen.

Det betyder noget
Efter talen bød Kommunalbestyrelsen på en let buffet, hvor gamle minder og historier blev genopfrisket på tværs af generationer.
For der var både dem, som var over pensionsalderen og de yngre, der knapt var kommet hjem. Og da flere af de fremmødte veteraner kom i deres uniformer og med deres medaljer, gav det hurtigt anledning til livlige snakke hen over bordene, når man mødte en kollega, hvis medalje ’afslørede’ at man havde været udsendt til samme land(e) blot på forskellige tidspunkter.
De fremmødte veteraner havde været udsendt til så forskellige steder som blandt andet Kosovo, Bosnien, Kroatien, Cypern, Congo, Gaza og til Middelhavet i alt fra kampen mod pirateri til fredsbevarende og fredsskabende operationer.
– Jeg har fået mange tilkendegivelser om, at det betyder meget for vores veteraner, at vi afholder et arrangement som dette, hvor vi officielt takker dem for deres indsats. Og de fortjener det, siger Kent Magelund.
Der var da også bred enighed om, at den lokale fejring af flagdagen er et alletiders initiativ og en pæn måde at sige tak på. Ikke kun til de tidligere udsendte men også dem der ’holder skansen’ derhjemme, som det blev udtrykt.
Cirka 45 fremmødte veteraner, pårørende og kommunalpolitikere deltog i receptionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top