fbpx
Vallensbæk har det laveste antal pædagoger i landet
COLOURBOX6694602.jpg
Børnene i institutionerne i Vallensbæk må kigge langt efter uddannede pædagoger, da Vallensbæk Kommune er den kommune med de laveste antal pædagoger. Foto: Colourbox
VALLENSBÆK. Vallensbæk er den kommune i landet, der har det laveste antal pædagoger i institutionerne. Man skal ikke hænge sig i tal, siger borgmesteren. BUPL mener, det kan være skadeligt

Hvis man stiller alle landets kommuner op på en lang linje, vil Vallensbæk Kommune stå bagerst i køen.
Forrest ville Lolland kommune stå med 70,5 procent uddannet pædagogpersonale i børneinstitutionerne. Herefter ville Aalborg og Hjørring Kommuner følge, begge med lige under 70 procent.
I den anden ende ville Vallensbæk Kommune befinde sig. For blandt landets 98 kommuner er Vallensbæk Kommune med 39,3 procent den kommune, der har det laveste antal uddannet pædagogpersonale i institutionerne. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statestik.
– Det er sådan, det er, siger Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk.

Ingen utilfredshed
Henrik Rasmussen mener ikke, at tallene spiller den store rolle. Det er noget andet, der vigtigt for ham:
– Det er min oplevelse, at forældrene generelt er tilfredse med situationen i institutionerne, og det er det afgørende.
Henrik Rasmussen mener, at det faktisk kan være en fordel, at der er andre faggrupper end uddannet personale i institutionerne:
– Jeg tror, det er godt at have en kombination af forskellige typer ansatte i institutionerne.

Ingen fyringer
Ifølge Henrik Rasmussen har Vallensbæk Kommune det overordnede mål, at der med tiden skal være 60 procent pædagoguddannet personale i kommunens institutioner. Men det skal ikke gå ud over de ikke-uddannede, der for tiden er med til at passe børnene:
– Vi fyrer jo ingen for at leve op til denne vision. Det ville ikke give mening.
Og så er der fokus på at uddannede det personale, der allerede arbejder i institutionerne, siger Henrik Rasmussen:
– Vi har lavet en stor satsning på at uddanne vores personale i institutionerne.
Ifølge oplysninger fra Vallensbæk Kommune skal 100 pædagoger og 126 pædagogmedhjælpere således uddannes til profilmedarbejdere.
Målet er, at medarbejderne får en højere grad af specialisering inden for blandt andet alsidig personlig udvikling, sociale kompetencer og sproglig udvikling og derved kan støtte barnets sociale og faglige udvikling i dagtilbuddene.
Uddannelsesforløbet har varet begyndelsen af skoleåret 2015 og slutter i dette efterår. Et forløb, der i alt er afsat 900.000 kr. til.

Distrikterne
Ud over efteruddannelse peger Henrik Rasmussen på distriktsinddelingen i Vallensbæk som et element, der kan bruges til at øge antallet af uddannet pædagogpersonale i institutionerne:
– Det er jo sådan, at distriktsinddelingen i princippet giver mulighed for, at en pædagog kan flyttes rundt i et distrikt. Det har BUPL været helt indforstået med.

Måske ved grænsen
Kenneth Kristensen Berth, medlem af kommunalbestyrelsen for Dansk Folkeparti, mener heller ikke, at antallet i sig selv er interessant:
– Jeg mener ikke, det er afgørende, om de ansatte nødvendigvis er pædagoger eller pædagogmedhjælpere. Der er mange dygtige medhjælpere, som kan motivere børnene på en anden måde end pædagoger, for eksempel gennem anden viden.
Men der er dog alligevel en grænse for, hvor meget ikke-pædagogisk personale, der skal være i en institution, siger Kenneth Kristensen Berth:
– Når det er sagt, må man også sige, at det er en meget stor andel, der ikke er pædagoger, og der er naturligvis en grænse for, hvor mange ikke-pædagoger man kan have, og vi er måske ved at nå denne grænse.
Derfor kan det måske blive nødvendigt, at kommunalbestyrelsen sætter tal på, hvor mange pædagoger, der skal være i institutionerne, mener Kenneth Kristensen Berth:
– Måske skal vi overveje at fastsætte en grænse i kommunalbestyrelsen for hvor stor en del, der skal være pædagoger.
Om tilfredsheden med kvaliteten af institutionerne siger Kenneth Kristensen Berth:
– Tilfredshedsundersøgelserne peger på et blandet resultat. Der er generelt størst interesse med de små institutioner, og jeg tror det er vigtigt med overskuelige grupper/størrelser af børn.

BUPL: tal har betydning
Michael Egelund er formand for BUPL Storkøbenhavn, og han giver ikke meget for Henrik Rasmussens holdning om, tallet ikke har så stor betydning:
– Al forskning, for eksempel fra SFI og Aarhus Universitet, viser, at det har en positiv indvirkning på børnenes hverdag, jo mere uddannet personale, der er i institutionerne.
Uddannet pædagogpersonale kan nemlig gøre institutionerne bedre, siger Michael Egelund:
– Forskningen viser, at hvis man vi have institutioner, der stimulerer børnene, så skal der uddannet personale til. Så ja, antallet betyder altså noget.

Prioriter det
Både Henrik Rasmussen og Kenneth Kristensen Berth mener, det er godt, der er forskellige typer ansatte i institutionerne. Men det argument køber Michael Egelund ikke:
– Det er godt, der er forskellige mennesker i institutionerne. Men det skal altså være forskellige mennesker med pædagoguddannelse. Det med forskellige faggrupper holder altså ikke.
Michael Egelund mener, at der ideelt set kun skulle være pædagogisk uddannet personale i institutionerne. Men mener, at hvis man blot når op på 80 procent, så er det også acceptabelt. Men uanset hvad, så kræver det politisk vilje:
– I Gladsaxe har man lige afsat seks millioner kroner til formålet. Man har altså ønsket at prioritere det uddannede personale, og det er det, der skal til. Der skal fokus på det, og der skal politisk vilje til.

Ikke-mekaniker og biler
I det hele taget undrer det Michael Egelund, at Henrik Rasmussen kan acceptere, at antallet af uddannet personale ikke er langt højere:
– Jeg er ret sikker på, at borgmesteren ikke ville acceptere, hvis det ikke var en uddannet mekaniker, der skulle reparere hans bil. Men det accepterer man på et så vigtigt område som børnene. Det undrer mig.
Og det lave antal pædagoger i institutionerne i Vallensbæk kan få konsekvenser på længere sigte, siger Michael Egelund:
– Det kan skade børnene på længere sigte, at der ikke har været mere uddannet personale. Børnene får således ikke de bedste opvækstbetingelser, og det kan i nogle tilfælde ses i forhold til adfærdsmønstrene senere i livet.
For de første år er afgørende, siger Michael Egelund:
– Det begynder, når børnene går i institution, og derfor er det vigtigt at prioritere området.

Tallene stammer fra Danmarks Statistik.
Ifølge de samme tal er taldet for Glostrup 62, 6 procent og 52, 5 procent for Brøndby

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top