fbpx
Uzmas flair for sundhed på flere sprog
Uzma_mælk.jpg
Uzma Abbas, sundhedsformidler i Brøndby Kommune, holder oplæg om fx børneopdragelse, sundhed og depression for kommunens etniske minoriteter. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Uzma Abbas er sundhedsformidler. Her oplever den danske kvinde med pakistanske forældre, at hun kan gøre en forskel

– Vi lever i sådan et dejligt land, hvor vi bruger mange ressourcer på at hjælpe folk, men nogle gange bruger vi ressourcer dobbelt, fordi der er en kulturel eller sproglig forhindring, dem vil jeg gerne være med til at fjerne. Der er mange gode tilbud i Brøndby, som etniske minoriteter ikke bruger, fordi de ikke kender til dem, der kan vi sundhedsformidlere gøre en forskel, og det er det hele værd, fortæller Uzma Abbas, der til hverdag arbejder som sundhedsassistent, men som de seneste år også har fungeret som en af kommunens to sundhedsformidlere.
Sammen med sin sundhedsformidlerkollega Vildan Kotan, der har tyrkisk baggrund, holder Uzma Abbas løbende gratis dialogmøder om fysisk og mental sundhed for etniske minoriteter i Brøndby Kommune.

Jeg ligner dem
Da Uzma sidst holdt oplæg i en pakistansk forening i Brøndby handlede det blandt andet rygning, demens og kommunens tilbud inden for sundhed, og da Vildan var på besøg i en tyrkisk moské i Brøndby, var der efterspørgsel på at høre om sundhed, depression og stress. Som sundhedsformidler er Uzma Abbas og hendes kollega uddannet i basal viden om sundhed og livsstilssygdomme med særligt fokus på etniske minoriteter.
– Det betyder noget, at jeg kommer ud og ligner dem, og tager mig tid, de åbner meget mere op. Jeg starter altid på dansk, men hvis jeg opdager, at de får mere ud af, at det foregår på deres sprog, så slår jeg over. Jeg hører tit, at de har været ved lægen eller på sygehuset og ikke forstået halvdelen af det, der er blevet sagt, så kan jeg hurtigt hjælpe med at få nogle ting på plads for dem. Mange er tit famlende overfor, hvordan man bruger systemet, der kan jeg med en lille indsats gøre en stor forskel, forklarer Uzma Abbas.

Aha-oplevelser
Sundhed er mange ting, og derfor får Uzma Abbas også spørgsmål om alt fra kommunale sundhedstilbud til misbrug, børneopdragelse, overvægt og mental sundhed. Præcis som deres danskfødte medborgere ved de fleste etniske minoritetsborgere udmærket godt, at det er fornuftigt at leve sundt og dyrke motion, men når Uzma er ude og holde møder, kan hun alligevel servere nogle aha-oplevelser.
– Når vi stiller madvareemballage op på bordet og konkret viser, hvor stor forskellen er i sundhedsværdien på for eksempel fedtfattig mælk og sødmælk, og tydeligt viser dem, den store forskel der er på at vælge fuldkornsbulguren nede i bazaren i stedet for den almindelige, så får de en aha-oplevelse, siger Uzma Abbas og fortæller, at fakta og detaljer omkring de mange skadelige stoffer i cigaretter også er noget, der overrasker, ligesom information om demens ofte er ny viden for målgruppen: – De fleste tror, at det er en del af det at blive gammel, at man ikke kan huske mere. Vi kan fortælle, at demens er en sygdom og en sygdom, som handler om mere end ikke at kunne huske.

Unik viden
Som noget nyt er det ikke bare Brøndby-borgere med anden etnisk baggrund, der kan trække på tilbuddet om at få en sundhedsformidler ud, også internt i kommunen har der været efterspørgsel på de to sundhedsformidleres viden om hverdagen og kulturen i etniske minoritetsmiljøer. Således har de to sundhedsformidlere været i dialog med både demenskoordinatorerne, tandklinikken, kontinensklinikken, jobcenterets aktivteam, hjemmeplejen og sundhedsplejen i Brøndby Kommune, der ved, at sundhedsformidlernes unikke kendskab til de etniske minoriteter kan optimere deres tilbud og kommunikation med netop den målgruppe.

Er man Brøndby-borger med anden etnisk baggrund end dansk, kan man gratis booke en sundhedsformidler ved at kontakte sundhedsteamet på tlf. 4328 2306 eller social@brondby.dk. Alle er også velkomne til at kontakte sundhedsformidlerne direkte på uzmab@brondby.dk/ tlf. 51412424 og vilko@brondby.dk/tlf. 6169 5341.
Projektet ”Sundhed på dit sprog” er et samarbejde mellem seks vestegnskommuner; Brøndby, Hvidovre, Glostrup, Tårnby, Albertslund og Høje Taastrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top