fbpx
Politi og skolebørn på vejene
Skolestart-2016_dreng-med-cykel.jpg
Skolerne starter snart igen og så skal billisterne til at være ekstra opmærksomme i trafikken. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. Børnene er snart tilbage fra sommerferie, og derfor bliver trafikanterne nu mindet om at passe ekstra godt på skolebørnene på vejene. Det sker i Vallensbæk Kommune med kampagnen ”Børn på vej”, samtidig med at politiet laver kontrol på skolevejene

Det skal være trygt og sikkert for landets skolebørn at gå og cykle til og fra skole. Hvert år viser politiets kontroller, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. Derfor vil Vallensbæk Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme omkring skolerne.
Som barn eller ung kan det være svært at overskue den ofte kaotiske morgentrafik omkring skolerne. Derfor er det vigtigt, at flere bilister sænker farten og viser hensyn, så ingen skolebørn kommer til skade i trafikken.

Politikontrol ved skoler
Sideløbende med den landsdækkende kampagne ”Børn på vej” vil politiet fra den 8. til den 26. august sætte ind med ekstra kontrol ved mange af skolerne. Ved sidste års kontrol stoppede politiet flere end 6.000 bilister, der kørte for stærkt, 163 bilister med håndholdt mobiltelefon og 136 bilister, der ikke havde spændt børnene fast.

Unge særligt udsatte
Som noget nyt sætter årets kampagne ”Børn på vej” også fokus på de ældre elever, da det er de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over fem gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.
– Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de for eksempel kører sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet en ny hjemmeside, hvor forældre til både små og store børn kan få gode råd til, hvordan de klæder deres børn på, så de ikke ender i en trafikulykke: www.sikkertrafik.dk/forældre.

Gode råd til forældre til små skolebørn
Træn skolevejen meget
Børn lærer ikke trafik gennem snak – de skal ud og øve sig i trafikken sammen med mor eller far. I skal derfor træne skolevejen sammen til fods eller på cykel mange gange, før de små kan selv.

Vælg den sikreste vej
Den sikreste skolevej er ikke altid den hurtigste. Brug stisystemer, hvis det er muligt. Og kryds vejen ved lyssignaler, eller brug gangbroer og -tunneller.

Se trafikken i børnehøjde
Gå ned i knæ, når du skal forklare dit barn, hvad han eller hun skal se efter. Forklar, at chaufføren ikke nødvendigvis har set jer, selvom I har set bilen. Børn har brug for længere tid til at vurdere fart og afstand.

Se på dine egne vaner
Børn gør, hvad forældre gør, og ikke, hvad de siger. Hvis mor eller far ikke bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, kan det være svært for barnet at forstå, at der gælder andre regler for dem.

Gode råd til forældre til teenagere
Vær tydelig og konkret
Brug fakta og loven som argument. Sig for eksempel: ”Der sker mange ulykker på grund af uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du sms’er når du cykler, for så kan du komme til skade eller få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen.

Gør din holdning klar
Når forældre har lavet klare regler, for eksempel om fart og alkohol, med deres teenagere, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Dit barn lytter til dine holdninger. Teenagere har også brug for gentagelser – især i 13-14 års alderen.

Samme som forældre
Andre forældre synes også, at det er svært at sætte grænser overfor deres børn. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt fælles regler for hele klassen – for eksempel om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.

Se på dine egne vaner
Din opførsel i trafikken påvirker din teenager dobbelt så meget som hans/hendes venners adfærd. Vær derfor et godt eksempel i trafikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top