fbpx
Pædagogerne har ondt i arbejdsmiljøet
Af Michael Egelund, formand for BUPL Storkøbenhavn Når ¼ af pædagogerne overvejer at sige op og hver 5. at skifte branche, så vidner det om et fag under pres. Når halvdelen også føler sig drænet for energi dagligt eller flere gange om ugen, og 39% har oplevet fysiske gener som udmattelse, søvnbesvær og ondt i […]

Af
Michael Egelund,
formand for BUPL Storkøbenhavn

Når ¼ af pædagogerne overvejer at sige op og hver 5. at skifte branche, så vidner det om et fag under pres. Når halvdelen også føler sig drænet for energi dagligt eller flere gange om ugen, og 39% har oplevet fysiske gener som udmattelse, søvnbesvær og ondt i hovedet indenfor de seneste to uger, så er der noget alvorlig galt. Tallene stammer fra en netop offentliggjort spørgeskemaundersøgelse hos BUPL’s medlemspanel om pædagogernes psykiske arbejdsmiljø. Undersøgelsen er ikke kommunespecifik, men vi genkender uden problemer også billedet på Vestegnen. Desværre.
Pædagogerne selv har igen og igen peget på, at det psykiske arbejdsmiljø er deres største problem. Det har de bl.a. gjort i undersøgelserne ”Pædagogernes psykiske arbejdsmiljø i Storkøbenhavn” (2014) og ”Dét mener arbejdsmiljørepræsentanterne” (2016).
I den nyeste undersøgelse fra BUPL peger pædagogerne på dårlige normeringer (topscorer med 53%), øget arbejdsmængde, højt arbejdstempo, støj, alenetid og pres på inklusion som de væsentligste årsager til, at de føler sig pressede. Et pres, der resulterer i ønske om brancheskift, tidligere tilbagetrækning, begrænsning af faglighed og fysiske reaktioner som følgevirkninger.
Disse årsager understreger, hvad der er konkluderet tidligere. Så er det ikke på tide, at vi nu også i kommunalt regi tager alvorligt, hvad pædagogerne siger. Lad os dog sikre dem nogle bedre arbejdsvilkår, så Vestegnens børn får bedre opvækstbetingelser. For sker det ikke meget snart, er jeg oprigtig nervøs for, hvor mange pædagoger – på trods af at pædagoguddannelsen igen er den mest søgte – der på sigt vil fortsætte med at passe børn og unge og sikre kvalitet i dagtilbuddene i bl.a. Glostrup, Vallensbæk og Brøndby. Noget vi som samfund aldrig må se bort af vigtigheden af, fordi forskningen igen og igen viser, at jo højere kvalitet, jo bedre klarer børnene sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top