fbpx
Godt boligselskaberne tager ansvar
BRØNDBY. Mattias Tesfaye (S) er bekymret for konsekvenserne af kontanthjælpsreformen, men glæder sig over, at boligselskaberne tager ansvar i situationen

– Der er en ting, der midt i dette, gør mig glad. Boligselskaberne på Vestegnen, blandt andet Bo-Vest, er længst fremme med viden og konsekvenserne af kontanthjælpsreformen, og så forsøger de at hjælpe ved et arrangement som dette (mødet omtalt på modsatte side, red.).
Sådan siger Mattias Tesfaye, der er medlem af Folketinget for Socialdemokraterne.
Og netop spørgsmålet om viden eller mangel på samme er et af de store problemer ved den kontanthjælpsreform, der 1. oktober træder i kraft, mener Mattias Tesfaye:
– Der kan godt blive langt mellem det, der foregår her på Christiansborg og så virkeligheden på for eksempel Vestegnen. Ministeriet mente i første omgang, at 9000 personer ville blive ramt af reformen. Men nu viser det sig, at der er sendt 50.000 breve ud.

Det holder ikke
Grundtanken i kontanthjælpsreformen er, at man ved at indføre et loft for, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser, vil motivere mennesker på offentlig forsørgelse til at komme i beskæftigelse. Men den præmis køber Mattias Tesfaye ikke:
– Regeringen vurderer, at en masse mennesker vil handle anderledes, når kontanthjælpsreformen træder i kraft. Man mener, de er dovne. Jeg vil ikke afvise, at enkelte vil have godt af at blive presset. Men langt de fleste på overførselsindkomst har flere problemer samtidig, og de fleste er et i et forløb, som de i stedet skulle blive i.

For kynisk
Kontanthjælpsreformen kan betyde, at nogle beboere må forlade deres almene bolig, blandt andet i Brøndby. Selvom boligselskaberne nok skal finde nye lejere, og også lejere med flere ressourcer end dem, der må flytte, bryder Mattias Tesfaye sig ikke om denne tankegang:
– Der er nogle her på Christiansborg, der har den holdning, at boligselskaberne ikke behøver at bekymre sig, at de jo bare får nye lejere, og at dem, der må flytte for eksempel kan flytte til Lolland. Det er en kynisk tankegang, jeg ikke bryder mig om. For det jo vores naboer, vi taler om. Det er jo de børn, vores børn spiller fodbold med, vi taler om. Og hvorfor er det i grunden, at de sociale problemer, der er her på Vestegnen bare sådan skal eksporteres til andre dele af landet?

Dobbelt problem
Mattias Tesfaye mener, at den kommende kontanthjælpsreform er en del af et større problem:
– Vestegnen bliver ramt dobbelt af en sådan en reform. For det første rammer den folk på overførselsindkomst her på Vestegnen. Den rammer jo ikke de velstillede borgere i Gentofte. For det andet har Venstreregeringen fokus på at hjælpe ydereområderne, men det er jo yderområderne i provisen, og ikke Vestegnen. Der er således for lidt fokus på de problemer, der er her på Vestegnen.

Bevar fokus
Ifølge Mattias Tesfaye er det for sent at gøre noget politisk ved kontanthjælpsreformens konsekvenser. I stedet håber han på, at boligselskaberne og kommunerne arbejder videre:
– Det bedste, der kan ske nu, er at boligselskaberne og kommunerne har fokus på området. Her er sådan noget som økonomisk rådgivning, som boligselskaberne arbejder med, vigtig. Rådgivning og vejledning kan måske imødegå noget af det.

1 kommentar om “Godt boligselskaberne tager ansvar”

  1. Steen Andersen siger:

    Der er søreme kø ved håndvasken i disse tider.

    Flere Politikere er nu fremme med rynkede pander og betænkelige miner. Det handler om det nye kontanthjælpsloft. Beregninger viser at mange Brøndbyborgere vil blive alvorligt ramt på økonomien. Det er sket før under skiftende regeringer. Det nye kontanthjælpsloft er blot en ud af mange reformer som sammenlagt skubber mennesker der i forvejen er i en udsat position endnu længere ud mod kanten, og i flere tilfælde ud over kanten. Kontanthjælp har altid været tænkt som en midlertidig økonomisk støtte, og lovgivningen siger på forskellig vis, at såfremt arbejdsevnen er reduceret helt eller delvist, så skal forsørgelsesgrundlaget ikke være kontanthjælp. Så hvordan kan det være, at så mange mennesker er “parkeret” på kontanthjælp, at de bliver ramt på økonomien, bla fordi de ikke kan honorere kravet om 225 timers ustøttet arbejde, og eller, at der er familieforhold som betyder en reduktion i ydelsen efter de nye regler. Problemet er helt præcist at der er for mange mennesker på kontanthjælp, som ikke burde være det. I 2014 vedtog den Socialdemokratiske regering sammen med SF og R en reform, sammen med de borgerlige partier, som gjorde det mere end almindelig svært, for ikke at sige umuligt at bevæge sig fra Kontanthjælp i retning af en egentlig førtidspension. På daværende tidspunkt var der ikke en eneste social institution, incl faglige organisationer på socialområdet, som ikke advarede regeringen mod denne reform, netop fordi at resultatet ville være, at alt for mange blev parkeret i kontanthjælpssystemet. Den nye regering kan ikke se problemet, for kan man ikke arbejde, så skal man da heller ikke det, og derfor argumenterer de jo regelret efter lovgivningen – en lovgivning som de så i øvrigt ikke har tænkt sig at ændre, men en lovgivning som er skabt af en Socialdemokratisk ledet regering. Ser man på hele den serie af reformer så har vi sammenlagt et resultat som nærmer sig en regulær trussel mod mange menneskers eksistensgrundlag. Det her har vi haft viden om længe, så det skurer alvorligt i Enhedslistens ører, når Tesfaye går på, og siger at der ikke kan ændres på noget her og nu, og at han er glad for at boligselskaberne yder økonomisk rådgivning. Økonomisk rådgivning virker kun hvis man overhovedet har penge at leve for, så det skal nok hjælpe stort på problemet. Måske, hvis politikerne i Folketinget, reelt mener at de er i stand til at tage et ansvar – så ville det klæde dem at de rydder op i deres eget reform rod, samtidigt med at de går til modstand på den nye reform. Socialrådgiverforeningen spørger i denne sammenhæng, ” ved politikerne reelt hvem kontanthjælpsmodtagerne er”. svaret er jo givet. Nej det ved de ikke – så tag ansvar og vær med på at rette op på egne fejl også ! – SF har nu meldt ud at den reform de selv var med til at skabe, er så problematisk at de vil have forligskredsen til at ændre på den markant – måske Tesfaye også vil være med til det ? – det er sådan man tager ansvar, men ændrer på det man har kvajet sig med.

    mvh Steen Andersen – Kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Brøndby

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top