fbpx
Glostrup-villa nomineret til fornem arkitektpris
Usman_Isma__004.jpg
Denne villa i Glostrup er nomineret til IdéPrisen 2016. Foto: Andreas Mikkel Hansen/Danske BoligArkitekter
GLOSTRUP. En villa i Glostup er med i finalen om årets mest innovative, nye hus

En kompromisløs husejer har sat Glostrup på arkitekturens landkort med sit usædvanlige hus, der minder om en svævende skulptur i glas, beton og cedertræ. Huset ved Hvissinge Skov er netop nomineret til den prestigefyldte arkitekturpris, IdéPrisen 2016, som årets mest vellykkede, arkitekttegnede nybyggeri.
– Vi gør aldrig noget mindre end 100 procent. Med hjælp fra arkitekten bor vi nu i et hus, hvor alting er præcis, som vi havde tænkt os, lyder det fra Usman Syed.
Han har sammen med sin kone, Isma og arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter MAA formet og fået ideerne til det utraditionelle hus.
Et af parrets krav til arkitekturen var, at man skulle få en wauuw-fornemmelse, når man træder ind i deres hjem. Det mål har de så rigeligt opnået, for følelsen af at befinde sig et helt unikt sted fortsætter på den opdagelsesrejse, det er at bevæge sig rundt i deres 270 kvadratmeter svævekasse i Glostrup.
Selv om familien har pakistanske rødder, sværger de til nordisk minimalisme og dansk design, og derfor er blandt andet lyst træ, lige linjer og store, hvide flader gennemgående i indretningen.

Tæt på typehus-pris
Huset i Glostrup er ét ud af tre private hjem, der er nomineret til IdéPrisen 2016, som hvert år uddeles af Danske BoligArkitekter.
Alle tre nominerede hjem har det til fælles, at beboerne har foretaget nogle helt personlige valg og haft meget specifikke ønsker til alt fra at kunne styre både solceller, hoveddør og selv gaspejsen med en smartphone til at kunne se gennem huset.
De krav har arkitekterne bag disse hjem honoreret i overbevisende stil – i flere tilfælde endda til en pris, der ligger forbavsende tæt på prisen på et typehus.
– Det er en klar tendens, at vi i højere grad end tidligere vil have unikke hjem, der ikke ligner naboens. Vores boliger skal passe til os og vores måde at leve på. Måske har man oven i købet investeret i en enestående grund. Det kræver noget særligt, som det kan være svært at finde i kataloget med færdighuse. Mange tror fejlagtigt, at det er voldsomt dyrt at få et arkitekttegnet hus, men flere af årets finalehuse beviser det modsatte. Her har beboerne fået en bolig, der passer som en skræddersyet habit til lige præcis dem til en temmelig god kvadratmeterpris, siger Pernille Hjorth, arkitekt MAA og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, der står bag IdéPrisen.
Byggeprisen på huset var 3,75 millioner kroner, heraf arkitekthonorar på 170.000 kroner, der dækkede skitseforslag, myndighedsgodkendelse og projektering.
Vinderen af IdéPrisen afsløres 28. september 2016. Der kan stemmes på de tre finalister på danskeboligarkitekter.dk frem til 31. august.

Positiv jury
Det siger juryen om Glostrup-villaen:
– Huset er fyldt med oplevelser – både ude og inde. Især det søjleløse hjørne, som indefra åbner op til himlen og giver en ’the sky is the limit-følelse.
– Man får utrolig meget hus for pengene, og planløsningen er løst fuldstændig perfekt uden mærkelige gennemgange eller mystiske indhak.
– Her er dagslys overalt. Selv om du står i køkkenet i stueplan, kan du se himlen.
– Huset er tydeligvis bygget til stedet. Modsat et typehus, der kan stå alle steder og derfor også ofte bliver ret upersonligt, er huset her bygget til at ligge i præcis denne skov med præcis det her lysindfald.
– Det her er uden tvivl en bolig, som rigtig mange mennesker gerne ville bo i.
– Trappen er usædvanlig flot løst. Den står som en svævende skulptur i rummet.
– De store vinduespartier inviterer naturen og skoven omkring huset indenfor, så den kan nydes næsten uanset, hvor du befinder dig i huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top