fbpx
Der er grænser for hvad vi kan gøre
DSC_2857.jpg
Det er angiveligt fra en lejlighed i Kisumparken, to piger fra Brøndby Strand er blevet opfordret til tilslutte sig IS. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. I juli kom det frem, at to piger fra Brøndby sandsynligvis er blevet hvervet til IS i Kisumparken. Kommunen holder øje, men der er grænser for, hvad der kan gøres, siger borgmesteren

Søstre fra Brøndby Strand frygtes at være flygtet til IS.
Sådan hed en overskrift i Politiken i begyndelsen af juli.
Som flere andre landsdækkende medier kunne Politiken fortælle, at to søstre fra Brøndby Strand i maj sandsynligvis var rejst til Syrien for at tilslutte sig IS.
En rejse, der begyndte i Kisumparken, hvor søstrene sandsynligvis var blevet overbevist om, at de skulle tage afsted.
Til Jyllands-Posten sagde Kent Max Magelund (S), borgmester, dengang:
– Vi har i flere år i samarbejde med PET holdt særligt øje med 12-14 familier, hvor man vurderer, at nogle af medlemmerne kan blive radikaliseret og evt. tilslutte sig IS. Den seneste tid er antallet af familier steget til omkring 20, men vi ved ikke hvorfor, og den familie fra Brøndby, som er stået frem i medierne i de seneste dage, er helt ukendt for os.

Ikke alle
Der er nu gået en måned siden, historien kom frem. Men perspektiverne er stadig de samme, siger Kent Max Magelund:
– Det var piger, der fløj under vores radar. De var veluddannede, og vi kendte ikke familien i forvejen, og så er pigerne over 18, og dermed er de uden for vores SSP-arbejde.
Og så er der også grænser for, hvad en kommune kan gøre, understreger Kent Max Magelund:
– Vi kan ikke lytte ved alle lejlighederne. Hvad der sker de enkelte steder, kan vi ikke blande os i.

Etniciteten skal i spil
Skal man fremover undgå at unge lader sig hverve til radikale organisationer, skal man ifølge Kent Max Magelund, i højere grad inddrage borgere, der har forskellig etnisk baggrund:
– En af mine tidligere elever, der har kurdisk baggrund, forslog, at man oprettede nogle grupper eller aktiviteter, hvor forældre, der står over for sådanne problemer, kan mødes. Han sagde, at vi danskere ikke helt kan sætte os ind i det, og jeg tror, han har ret.
Den pointe ser Kent Max Magelund også understreget i den aktuelle sag med de to piger:
– Der gik over 30 dage, inden faren kontaktede familien. For ham var der nemlig meget skam forbundet med situationen, samt hvordan han skulle tackle den. Det havde danskere uden blandet etnisk baggrund måske ikke tænkt over.

SSP er vigtig
Brøndby Kommunes indsats i forhold til unge, der er tiltrukket af radikale miljøer, er beskrevet i folderen Indsats mod ungdomskriminalitet.
Den beskriver den generelle indsats mod ungdomskriminalitet i Brøndby, og et af punkterne her er indsatsen mod radikaliseringen af unge.
Her er det beskrevet, at SSP-samarbejdet (samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi) er en væsentlig aktør i arbejdet:
– Vi har et godt arbejde i SSP-regi, og de har god føling med, hvad der sker i Brøndby Strand. Desuden er gadeplansarbejdet også meget velfungerende, siger Kent Max Magelund
En af de ting, der dog kan styrkes, er de såkaldte fædregrupper, mener Kent Max Magelund:
– Fædregrupper spiller en afgørende rolle. For dermed kan vi få bragt etniciteten i spil på en positiv måde og se nogle ting, som måske ellers bliver overset.
Desuden er det vigtigt at skabe nogle positive sammenhænge, som unge føler sig tiltrukket af, siger Kent Max Magelund:
– Det er afgørende, at vi skaber nogle inkluderende fællesskaber, som de unge har lyst til at være en del af.

Konference på vej
Selvom Brøndby Kommune således, ifølge Kent Max Magelund, har fokus på området, er der også nye initiativer på vej:
– Til efteråret holder vi en stor konference, hvor forskellige aktører mødes og taler sammen.

Opmærksom på sagen
Hos Bo-Vest, der administrerer boligerne i Kisumparken har man også fokus på problemet. Således siger Sara Matikainen, chef for ledelsessekretariatet:
– Vi har ikke fået nye oplysninger om, at vores lokaler er blevet brugt til rekrutteringsformål. Vi er dog meget opmærksomme på sagen, og vi har indskærpet overfor vores beboere, at beboerlokaler kun må benyttes til de aktiviteter, som der er søgt om tilladelse til. Ligesom at nøgler til beboerlokalerne ikke må lånes ud eller gives videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top