fbpx
Ungt karatetalent udtaget til VM
Mathilde2.jpg

SONY DSC

Mathilde Bang Fuglsang skal repræsentere Danmark ved VM. Foto: Anne Bang
KARATE. Regerenede europamester Matilde Bang Fuglsang fra Glostrup skal deltage i verdensmesterskaberne i Karate i Jakarta i Indonesien til august

Som 9-årige vandt Matilde Bang Fuglsang sit første danmarksmesterskab i karate, og sidenhen er det blevet til seks guldmedaljer til danmarksmesterskaberne og en guldmedalje til de Europæiske mesterskaber for stilarten Shodokan i 2012 samt en hel del guldmedaljer ved danske og internationale stævner. Allerede som 12-årige blev Matilde gradueret som sorte bælte som en af de yngste i Danmark. Udover at være på SKIF landsholdet er Matilde også på Dansk Karateforbunds landhold.
I august måned skal det unge karatetalent fra Glostrup deltage i sit første verdensmesterskab, hvor hun er et af landsholdets medaljehåb.
Vi har snakket med Matilde for at høre hvad hendes tanker og drømme er ift. det kommende verdensmesterskab, og hvordan hun træner op til et stævne som VM.

Hvad er dit mål for det kommende VM i Jakarta?
– Alene det at blive udtaget til VM er en drøm, der er gået i opfyldelse. Der har være flere udtagelsessamlinger, og der er mange dygtige kæmpere. Mit mål er at komme til VM i Jakarta, og være så parat som jeg overhovedet kan blive.
Det er svært at sætte sig et mål om at vinde eller komme i medaljerækken, idet der er så mange faktorer der spiller ind, og som man ikke selv har kontrol over. Karate er ikke som for eksempel løb, ’den der løber hurtigst har vundet’. I karate er der 3-5 dommere som sidder og har deres individuelle tanker om, hvad der er god karate. Måske mere ligesom for eksempel dans, hvor man kan se, at dommerne lægger vægt på noget forskelligt. Derfor er det svært helt at vide på forhånd, hvad dommerne til VM ønsker at se.
Når jeg deltager i august, så har jeg brugt lang tid og mange timer på at forberede mig, og selvfølgelig håber jeg på en medalje, men målet er, at jeg er så klar som jeg overhovedet kan blive, såvel fysisk som mentalt.

Hvor ofte træner du, og er det anderledes at træne til et stort stævne som dette, end hvordan du ellers træner?
– Jeg træner karate hver dag, men det kræver flere måneders intensiv og fokuseret forberedelse at træne op til et stilarts VM.
For det første er det er en anden type kata’er end dem jeg normalt udfører til stævner, fordi det netop er et stilartsstævne. Der er mange forskellige stilarter indenfor karate. Min familie og jeg laver Shodokan karate. Det betyder også, at dommerne kigger efter detaljer, der viser det særlige ved stilarten, og for det andet skal jeg forberede mig på, at der måske er 30-40 flere deltagere i en pulje end normalt. Det betyder, at jeg både fysisk men også mentalt skal kunne holde mig fokuseret og klar i flere timer i et varmt og fugtigt klima.

Træner i kælder
Matilde træner i en eliteklub i Nordsjælland to gange om ugen, og så træner hun med sin bonusfar Mikkel ligeledes to gange om ugen. Matilde og Mikkel har trænet tæt sammen siden Matilde startede til karte for godt seks år siden. Den ene af dagene træner bonusfaren Mikkel også andre kæmpere fra det danske landshold.
Udover disse træninger træner Matilde med landsholdstræneren en gang om ugen og på et talentcenter på Sjælland. Hver dag træner hun selv styrketræning, balancetræning eller smidig-hedstræning.
Hjemme i boligen i Glostrup er et stort kælderrum på 50 m2 lavet om til en træningssal med de rigtige måtter på gulvet, kæmpe spejle på væggene, vægtstænger og alle Matildes medaljer og pokaler står fremme og vidner om store præstationer i en endnu ung alder. Her træner hele familien, mor, bonusfar og to søskende, karate. Kun lillesøster på ni år har endnu ikke erhvervet det sorte bælte.

Mad og vand nok
Men det er ikke kun selve træningen, der er vigtig for Matilde. Matilde går meget op i sin kost og i sin mentale træning. Hver dag skal hun sørge for, at hun får den rette kost og i de helt rette mængder, og at hun får slappet af og ladet op igen.
– Hver dag får jeg varm mad i skolen, men jeg skal også sørge for at have en stor madpakke med og drikke meget vand. Hvis jeg ikke får nok mad eller vand i løbet af dagen, så får jeg ikke optimalt ud af min træning om aftenen, eller så bliver jeg træt, siger hun.

Mentaltræning
Flere gange om ugen laver Matilde også mentaltræning, hvor hun blandt andet visualiserer sine kata’er. Selv mener hun, at mentaltræning kan bruges til mange andre ting end karate og sport.
– Mentaltræning er en god måde at komme af med nervøsitet og uro på, men det er også godt til at skabe fokus og for eksempel hvis man skal fremlægge i skolen eller hvis der er sket noget, hvor man har brug for at skabe ro. I det hele taget tror jeg, at den mentale træning, det at leve sundt og have en sport som man elsker, er rigtig sundt. Det gør i hvert tilfælde mig rigtig glad, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top