fbpx
John Engelhardt fylder 60 i dag
John.jpg
John Engelhardt fylder 60 i dag. Foto: Peter Molnit
GLOSTRUP. Glostrups borgmester, John Engelhardt, fylder 60 år onsdag den 20. juli. Hør ham fortælle, hvordan han blev viceborgmester uden valgkamp og med 16 personlige stemmer, og hvordan borgmesterkæden senere kom i hus over hans spisebord

John Engelhardts politiske karriere startede op til kommunalvalget i 1993.
– Jeg har altid været et politisk interesseret menneske, så det lå nogenlunde klart, hvad jeg tænkte og mente på den store klinge. Jeg stillede op for, at dem der var på vejen kunne stemme på mig. Jeg var nummer syv på listen og jeg havde ikke ført nogen valgkamp. Det var ikke fordi jeg ville ind, det var for at støtte listen med de personlige kontakter jeg havde og nogle, der ville stemme på mig, fordi jeg var mig og ikke fordi jeg repræsenterede Venstre. Jeg førte heller ikke nogen valgkamp, husker han.
Venstre fik et godt valg i Glostrup det år. Fra ikke at have haft et eneste medlem af kommunalbestyrelsen, fik de pludselig fire medlemmer. John Engelhardt var dog ikke en af dem.
– Så gik det ikke hverken værre eller bedre, end at tre fra listen forlod kommunen eller ikke skulle være med længere. Så pludselig kom jeg ind i kommunalbestyrelsen og blev viceborgmester med 16 personlige stemmer. Det var en lidt spøjs måde at komme ind i politik på, siger han.

Borgmester
Efter kommunalvalget i 2009 var der drama i kommunalbestyrelsen i Glostrup. Charlotte Brangstrup forlod SF og pegede i stedet på John Engelhardt, der dermed havde lige akkurat stemmer nok til at blive borgmester.
– Det var et ganske turbulent forløb, hvor en SF’er hoppede af den røde vogn og pegede på mig som borgmester. Det gjorde de andre fra Glostruplisten, Dansk Folkeparti og Konservative også. Der skulle mange til, at det lykkedes, men det lykkedes.
Aftalen om at gøre John Engelhardt til borgmester blev forhandlet på plads over spisebordet hjemme i Ejby.
– Der skete det, at vi satte os ned og talte om tingene i nogle timer. Der var selvfølgelig gjort nogle forberedelser, jeg havde talt med hver enkelt parti inden. Vil man skal skabe enighed om noget, der er så komplekst, så skal alle kunne få noget ud af det på den ene eller den anden led. For nogle var det måske mere, at man fik indflydelse på et bestemt område. Det var spændende, for det var en ny konstallation.

Genvalgt
En af de første ting John Engelhardt satte sig for som borgmester, var at skabe en stabil økonomi i Glostrup Kommune.
– Vi havde været gennem en periode, hvor der havde været op og nedture. Jeg havde i nogle år været med til at se de andre bruge en masse penge, for så at bremse op, og så bruge en masse penge igen. Nogle gange skulle vi igennem nogle enorme besparelser for at få verden til at hænge sammen. Og andre gange blev der bare brugt løs fuldstændig uhæmmet. Det synes jeg var uhensigtsmæssigt. Jeg synes også, at vi skulle gøre noget for at effektivisere vores kommune for at få flere penge til den borgernære service, frem for at bruge penge på at administrere os selv. Det synes jeg, vi har fået styr på, siger han.
Mens det var en broget skare, der gjorde John Engelhardt til borgmester i 2009, så krævede det kun opbakning fra Dansk Folkeparti efter valget i 2014.
– Der har været stabilitet, og borgerne har vidst, hvad de kunne forvente, og det tror jeg, var det der gjorde, at det lykkedes at blive genvalgt.

Samarbejde på tværs
Udefra kan politik måske ligne et spil, hvor parterne er uenige om mere, end de er enige om. Sådan er det ikke indefra, siger borgmesteren.
– 98 procent af det vi går og laver bliver vedtaget enstemmigt. Der vil være nogle punkter, hvor enhedslisten står af, og der vil være nogle punkter, hvor Dansk Folkeparti står af, siger han.
For nylig var der uenighed mellem Venstre og Dansk Folkeparti om modtagelse af flygtninge.
– Da vi kom til modtagelse af flygtninge, der havde jeg ikke nogen aftaler med nogen som helst. Jeg vidste, at Dansk Folkeparti ville stemme imod, for jeg havde talt med dem. Det kunne også godt være gået den anden vej, at der ikke var flertal.
Sådan gik det dog ikke. Venstre stemte politikken hjem sammen med hele rød blok. John Engelhardt er dog ikke nervøs for, at Dansk Folkeparti vil lave samme nummer og sætte Venstre i mindretal i alvorlige sager, som det skete for eksempelvis Louise Gade i Aarhus, der kom i mindretal med budgettet.
– Louise Gade var nyvalgt borgmester. Der er altså et håndværk i det her. At få sådan noget strikket sammen på en måde, så man ikke skal sidde og administrere andres budgetter. Det ville være en usædvanlig kedelig situation, det kommer ikke til at ske her, siger han.
Efter valget i 2014 tilbød han faktisk at tage socialdemokraterne med i et samarbejde.
– Vi prøvede at få lavet noget, der er bredere, men socialdemokraterne ønskede ikke at være med. Jeg tror på, at på den lange bane, så får man noget bedre ud af det, hvis alle bliver hørt på en mere lige måde, end det der er muligt, når man har en flertalsgruppe og en mindretalsgruppe.

Et valg mere
Pensionsalderen i Danmark er lige nu 67, men så længe har John Engelhardt ikke tænkt sig at blive siddende som borgmester.
– Det bliver før 67. Jeg kan slet ikke forestille mig at arbejde så længe. Der er så mange ting, som jeg synes er spændende og som jeg gerne vil. Nogle gange, er det jo nogle andre, der beslutter det for en, siger han med henvisning til, at der om lidt over et år er kommunalvalg, hvor han risikerer ikke at blive genvalgt.
– Der er valg igen om halvandet år. Jeg forventer at stille op igen, det gik jo meget godt sidst. Der er mange ting i vores kommune, som er sat i gang, som jeg gerne vil være med til at give endnu et pift.

Maraton og golf
Ud over, at politik selvfølgelig tager en del tid for John Engelhardt, så går fritiden med løb og golf.
– Jeg værdsætter min fritid meget. Jeg bruger den sammen med gode venner. Jeg spiller golf, det er en hyggelig sport, men krævende. Og så kan jeg godt lide at løbe en tur, jeg har løbet ti maraton. Jeg satser på, at jeg skal løbe et enkelt mere. Jeg har løbet ni gange i Berlin og en gang i København. Berlin ligger i nogenlunde afstand. Det er et af verdens største maratonløb på en meget behagelig flad rute i en utroligt spændende by. En million tilskuere. En helt utrolig stemning. Jeg kunne godt tænke mig at blive medlem af klubben for folk, der har løbet det ti gange, siger han.
Fødselsdagen i dag skal fejres med ”de 30 nærmeste venner”. Den 9. august vil der være reception på biblioteket, hvor befolkningen kan komme forbi og sige tillykke med fødselsdagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top