fbpx
Husk lige tandbørsten
Kitte-002.jpg

Kitte Nottelmann, overtandlæge i Brøndby Kommune, mener, det er vigtigt, at forældrene involverer sig i børnenes tandsundhed. Foto: Brøndby Kommune

Kitte Nottelmann, overtandlæge i Brøndby Kommune, mener, det er vigtigt, at forældrene involverer sig i børnenes tandsundhed. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Børnene i Brøndby har i gennemsnit flere huller i tænderne end andre steder. Men det kan der gøres noget ved, mener overtandlægen. Tænderne skal børstes bedre

– En tand, der er ren, falder aldrig ud.
Ordene stammer fra Kitte Nottelmann, overtandlæge i Brøndby Kommune. Og der er god grund til at lytte til hendes ord. For ifølge de seneste tal på området har børnene i Brøndby nemlig flere huller i tænderne end landsgennemsnittet.
Og dårlige tænder er nemlig i flere tilfælde mere end blot et spørgsmål om manglende tandbørstekamp i en periode.
– Dårlige tænder siger også noget om, hvordan barnet og hele familien trives. Derfor er det så vigtigt med en tidlig indsats for at hjælpe familien, når vi opdager, at forældrene ikke har overskud til at sørge for at barnet får en sund kost og får børstet tænderne helt rene.

Morgenmadssodavand

Ikke overraskende er sukkerforbrug den store kilde til huller i tænderne, siger Kitte Nottelmann:
– Jeg hører fra mine medarbejdere, at nogle forældre fortæller, at der drikkes store mængder af sodavand i hjemmet og selv til morgenmaden kan det forekomme, at der indgår sodavand. Når vi så siger til forældrene, at det ikke er en god ide, siger de, jamen børnene skal have noget at drikke. Mange forældre ser undrende på os, når vi i stedet foreslår, at de giver børnene mælk eller noget af det udemærkede vand, der er i hanerne i Brøndby Kommune.
Kitte Nottelmann fastslår, at det er en dårlig ide at servere cola til havregrynene. Men føler sig overbevist om, at alle forældre er optagede af at gøre det bedste for deres børn, Det er så en af tandplejens store opgaver at få forældrene til at forstå, hvad det bedste er, hvis barnet skal bevare sine tænder sunde.
– Man er nødt til at tænke på, hvor meget sukker barnet får. Når vi ved, at salget af slik og sodavand er stærkt stigende i disse år, kan vi godt forstå, at vi igen oplever, at antallet at huller i tænderne er stigende, og at nogle børn får rigtig mange huller i tænderne.
Hertil kommer, at det kan være svært for nogle forældre i visse situationer:
– Vi oplever, at ikke alle forældre tager ansvar for at børnenes tænder er ordentligt børstet. Det at børste tænder kræver nemlig også overskud og har man problemer i familien, er det måske ikke lige tandbørstningen, man fokuserer på.
For meget sodavandsdrikkeri er i øvrigt ikke kun et problem, mens børnene er helt små. Det skaber også problemer på længere sigt.
– I dag ser vi, at flere og flere børn helt ned til 10-12 års alderen får æts skader på tænderne. Det betyder, at det yderste beskyttende lag af tanden, emaljen, simpelthen forsvinder og det dannes aldrig igen. Det er et stort problem, som vi gør rigtig meget ud af at oplyse forældrene og barnet om.

En klinik for hele byen
I 2012 valgte Brøndby Kommune at samle al tandpleje på Gildhøj. Det har på mange måder været en god ide, siger Kitte Nottelmann.
– Kvaliteten af vores tilbud er blevet bedre. Det har givet et fagligt løft, at alle faggrupper, altså tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, arbejder under samme tag og har daglig faglig sparring. Dermed har vi fået mulighed for hurtigt at reagere, hvis vi ser og hører noget, der foruroliger os. Dermed kan vi hele tiden tilpasse og optimere vores tilbud. Vi kan nu også tilbyde alle former for behandling i eget hus og en mere specialiseret behandling til dem, der har behov for det.
En samling af kræfterne kan også måles på den vigtige forældreinvolvering:
– Tidligere, da der var klinikker på skolerne, kunne eleverne bare kigge forbi. Dermed var det ofte op til dem selv at holde styr på tiderne. Men nu inviterer vi alle forældre til at komme til tandlæge med deres barn. Det er godt, fordi vi på den måde kan få en dialog med forældrene. Tandsundhed er forældrenes ansvar, og de spiller en vigtig og afgørende rolle for børnenes tandsundhed.
Og fremmødet har nydt godt af sammenlægningen:
– En gevinst har det også været, at udeblivelsesprocenten er faldet til cirka ti procent. Selvom det er bedre end tidligere, er det dog stadig en udfordring for os at få den bragt endnu længere ned, siger Kitte Nottelmann og påpeger, at det stadig er for mange og dyre ressourcer, der bruges på at vente på børn og forældre, der bliver væk uden at melde afbud til tiderne.

Det skal være rart
Men sammenlægningen har alt andet lige givet mulighed for at bruge de økonomiske ressourcer bedre, siger Kitte Nottelmann:
– I stedet for at skulle bruge penge på at vedligeholde flere klinikker rundt om i kommunen, er der en stordriftsfordel. Det giver os mulighed for at tilbyde bedre facilliter. Jeg tror, det betyder meget, at de rammer, vi har omkring tandplejen, er gode. Alle skal modtages med et smil, venteværelset skal være hyggeligt at opholde sig i for både børn og forældre, klinikkerne skal være moderne og vi skal bruge de bedste materialer til alle behandlinger. Det er med til at gøre det til en bedre oplevelse for vore patienter, så det prioriterer vi.

Også ældre og udsatte
Brøndby Tandpleje på Gildhøj tager sig af kommunens cirka 7400 børn og unge. Men de er ikke de eneste, der får hjælp til tænderne, fortæller Kitte Nottelmann:
– Udover børnetandplejen, så tager vi os også af omsorgs- og specialtandpleje. Det vil sige, at vi behandler ældre, fysisk og psykisk handicappede samt socialt udsatte borgere. Disse patienter har alle brug for en særlig specialiseret tandpleje. Et arbejde, der giver os megen arbejdsglæde, at vi på den måde kan gøre en forskel for dem, der virkelig har brug for os og vi nyder at byde dem alle velkommen i vores dejlige tandplejehus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top