fbpx
Håndholdt indsats fik Gideon på rette spor
Håndholdt-indsats-fik-Gideon-på-rette-spor_1.jpg
Et særligt tilrettelagt praktikforløb i en kantine var med til at få Gideon på rette spor. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. Gideon var skoletræt – han pjækkede og var ved at ryge ud af skolen. Men et samarbejde mellem skolen, Ungdommens Uddannelsesvejledning Vallensbæk og en kok fik brudt den onde cirkel

– Det var surt at gå i skole. Jeg følte, ikke det var nødvendigt at komme til timerne, fortæller 16-årige Gideon fra Vallensbæk.
Situationen var kørt i hårdknude med pjæk og dårlig opførsel, og der skulle ske noget. Afdelingsleder Henrik Buchardt fra Pilehaveskolen og vejleder Jakob Hammer-Helmich i Vallensbæks egen Ungdommens Uddannelsesvejledning planlagde en særlig indsats for Gideon sammen med hans familie.
– Gideon havde det svært med autoriteter, og sagde, at han ikke gad have en uddannelse. Jeg foreslog skolen, at vi gav Gideon et praktikforløb, fortæller UU-vejleder Jakob Hammer-Helmich.
Vallensbæk Kommune har etableret sin egen Ungdommens Uddannelsesvejledning for netop i særlige tilfælde at kunne tilrettelægge skræddersyede undervisningsforløb til eleverne, så skoletrætte unge kan få blod på tanden igen.
For eksempel i form af kombineret praktik og individuel undervisning. Det var det, man fik arrangeret for Gideon, der selvfølgelig blev taget med på råd omkring, hvilken branche det skulle være i.
– Jeg ville gerne prøve at lave noget mad, fortæller Gideon.
Jakob gik derefter på jagt efter et sted, hvor Gideon kunne komme i praktik i et køkken, og han fandt en plads i kantinen på Vallensbæk Rådhus, hvor kantineleder og chefkok Martin Larsen godt kunne se potentialet i Gideon.

Tiden gik hurtigt
Hverdagen i køkkenet var en helt anden end i skolen.
– Tiden gik meget hurtigt i forhold til ovre i skolen. Jeg kan godt lide, når man arbejder hårdt og skal være færdig med noget til tiden. Man er nødt til at være seriøs, siger Gideon.
Den unge mand blomstrede op i en sådan grad, at han nu drømmer om at tage en uddannelse inden for restaurationsbranchen, for eksempel som kok.
Det krævede, at han færdiggjorde sin 9. klasses afgangsprøve. Så efter et stykke tid i køkkenet på rådhuset tog Gideon en dyb indånding og vendte tilbage til skolebænken, hvor han gjorde sin 9. klasse færdig – og med et rigtig flot resultat.
Hans videre uddannelsesforløb skal nu afklares i samarbejde med UU-vejlederen og Gideons familie.
UU-vejleder Jakob Hammer-Helmich giver sit bud på, hvad der fik brudt de uhensigtsmæssige mønstre og givet Gideon et skub i den rigtige regning.
– Forløbet med Gideon viser for det første, at nogle voksne skal tro på den unge og være villige til at lægge sig i selen for at finde ud af, hvor den unges potentiale er. Og for det andet kan vi se, hvor vigtigt det er, at alle samarbejder og trækker i samme retning: Den unge, familien, Ungdommens Uddannelsesvejledning, skolen – og i dette tilfælde en praktikplads, der var villig til at give ham en chance, fortæller han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top