fbpx
Borgere på Solvej: Bliv væk fra vort kvarter
GLOSTRUP. Borgerne på Solvej og Solkrogen er ikke imponerede over kommunalbestyrelsens måde at informere om nye planer for området

Det kunne næsten lige så godt have været et rygte i byen, men det var en planche i Glostrup Shoppingcenter, der gjorde borgerne på Solvej og Solkrogen opmærksomme på de planer, kommunalbestyrelsen har lagt frem: Deres område skal saneres og der skal bygges højhus på hjørnet af Nyvej og Hovedvejen.
Kristina Wexøe, Lars Sørensen og Mogens Laursen som alle bor på Solvej og Solkrogen ville gerne have haft en direkte besked fra kommunen.
– Vi finder lige pludselig ud af, at der er lagt op til nogle meget forskellige muligheder for at byudvikle i centrum af byen. De vil alle sammen betyde, at vores ejendomme skal rives ned på den lange bane. Det er ganske utilfredsstillende at finde ud af det på en planche oppe i centret, siger Mogens Laursen.
Plancherne i centret har nu en lille seddel påklistret, hvor der står, at der er tale om et debatoplæg fra kommunalbestyrelsens side. Den seddel var der ikke til at starte med.
– Jeg synes det er dybt uacceptabelt, at de præsenterede plancherne, uden at gøre opmærksom på, at det kun var en vision, at der ikke var noget vedtaget. Jeg spurgte kommunaldirektør Morten Winge om det, og efter det, er der blevet sat en lille notits på, om at det ikke er vedtaget, siger Lars Sørensen.

Ville have taget kontakt
Planerne for bymidten er lagt ud til en indledende offentlig debat, og det er bare skitser, siger borgmester John Engelhardt.
– Sådan bliver det helt sikkert ikke. En skitse, som en arkitekt har tegnet, det vil med meget lille sandsynlighed blive sådan, det ender med at se ud, siger han.
Han mener, at borgerne har misforstået processen.
– Hvis det var sådan, at vi ville ekspropriere deres huse, så ville vi selvfølgelig have taget kontakt til hver enkelt borger. Men det her er planer, der rækker op til 30 år ud i fremtiden. Den enkelte grundejer kan blive boende til tid og evighed, hvis de har lyst, siger han.
Han inviterer borgerne på Solvej og Solkrogen til at tage del i debatten.
– Vi vil gerne diskutere med alle, der har tanker om bymidten. Planerne er noget, vi gerne vil lægge frem til debat med vores borgere, både dem på Solvej og i resten af bymidten.

Borgermøde om station
Tidligere i år var alle borgere i Glostrup inviteret til borgermøde på biblioteket, hvor man fik mulighed for at komme med input til fremtiden for bymidten. Men for Kristina Wexøe lignede invitationen en mulighed for at diskutere området omkring banegårdspladsen.
– Den invitation gik mest på, at der skulle udvikles omkring banegården. Der kunne man godt have bedt os om at komme, hvis man havde tanker om vores område. Vi troede, at lokalplanen beskytter vores område. Jeg havde ikke overvejet, at jeg skulle deltage i det møde. Var jeg blevet spurgt, fordi jeg specifikt havde fået at vide, at de havde planer for vores område, så var jeg taget med.
Efter borgermødet udarbejdede Gehl Architects et diskussionsoplæg, som heller ikke indeholdte planer for at rive huse på Solvej og solkrogen ned.
Først da kommunalbestyrelsen i juni vedtog principper, etapeplan og skitser for udvikling af bymidten, blev Solvej og Solkrogen inddraget. Spørgsmålet for borgerne er nu, om planerne er kommet så langt, at det er for sent at ændre noget. Det mener Kristina Wexøe, der har brugt muligheden for at møde politikerne i centret.
– Der er ikke nogen tvivl om, at det er den her, de vil sælge. Der er ikke nogen debat, det er en salgstale.
Det er Lars Sørensen enig i:
– Den måde, det er præsenteret på, med en enstemmig vedtagelse i kommunalbestyrelsen om planen for Glostrup. Hele præsentationen har været som om, det var noget, der var vedtaget, siger han.

Kan sælge til kommunen
For borgerne på Solvej har planerne den direkte konsekvens, at de i en periode ikke ved, hvor de står.
– Det har nogle umildbare konsekvenser for os der bor der. I samme sekund det bliver offentliggjort, er vi forpligtet til at fortælle købere af vores ejendomme om, at der hænger den her over hovedet. Jeg ved, at der er to ejendomsmæglere, der har sagt, at det er de kede af, for så kan de ikke sælge vores huse. Vi er nogle stykker, som indenfor en overskuelig fremtid har tænkt os at fraflytte, siger Mogens Laursen.
Flere medlemmer af kommunalbestyrelsen har lovet beboerne, at kommunen gerne vil købe deres huse til markedsprisen, så kommunen kan sælge dem videre til en investor.
– De siger, de ikke vil ekspropriere. Men hvis nu 80 procent af dem, der bor i området vælger at sælge, så bliver situationen for dem, der er tilbage, ikke mere tryg. Så kan det være, at kommunen vælger at sige, at når det kun er fire ejendomme, så gør vi det, siger Mogens Laursen.

Vil ikke renovere
Det har samtidig skabt den situation, at borgerne ikke lige nu kan investere mere i forbedringer af deres huse.
– Der er ret meget, der skal laves på vores hus. Vi skulle til at skifte vinduer. Det er jo en investering på et par hundrede tusind, men det gør vi ikke nu. Vi er også i gang med at istandsætte kælderen, det er også sat på hold. Vi har købt et hus af Glostrup Kommune, som trængte til at få lavet meget. Fra nu af og til der ligger en afklaring, bliver der kun lavet det mest nødvendige. Det er da rigtig ærgerligt. Vi er kun halvvejs. Vi diskuterer, om vi skal færdiggøre det, for er det anstrengelserne værd? Det er da ærgerligt at skulle bo i det her limbo. Hvis man laver større investeringer, så får man ikke pengene hjem, hvis man sælger indenfor kort tid, siger Kristina Wexøe.

Et af de 27 principper for byudvikling:

Etablering af et grønt, levende og hyggeligt centrum i Glostrup fra og med Glostrup Shoppingcenter til Nyvej og fra og med Hovedvejen til og med Stationspladsen.

Området skal blandt andet kunne byde på både spændende butikker, gode spisesteder og kulturelle oplevelser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top