fbpx
Ramadan og jordbærkage
DSC_2031.jpg
BRØNDBY. Den muslimske fastemåned ramadanen er i gang. Måneden skal styrke muslimerne i deres tro. Folkebladet var med, da Yussef Assi havde inviteret sin svigerfamilie al-Hussein til spisning efter solnedgang

Det er fredag aften, og solen er ved at gå ned over Brøndby Strand. Lyset er blidt, og gaderne mellem de høje silohuse er stille. Om et kvarter er solen helt nede, og så slutter endnu en dag i den muslimske fastemåned ramadanen. I en del af lejlighederne er muslimske familier ved at samle sig for sammen at spise det måltid mad, de siden solopgang har undværet.
I lejligheden hos familien al-Hussein bliver den grønne salat, kikærtesalaten, dadlerne, tzatzikien, lasagnen, brødet, mælken, juicen og meget andet mad båret ind på bordet.
Da solen går ned lidt i ti, er bordet spækket med lækker mad.
– Tag en dadel. Det var også det første profeten spiste, efter han havde fastet.

Man vænner sig til
Wasim, der til hverdag er svejser, mener det med at undvære mad og væske en hel dag, er et spørgsmål om træning:
– Sidste år under ramadanen svejsede jeg i hele perioden, og det var da lidt hårdt. Men jeg kunne undvære mad og drikke, fordi jeg skulle. Jeg er sikker på, at hvis det ikke havde været ramadan, så ville jeg have været tørstig med det samme. Men ikke når det er ramadan.
Ifølge Wasim er ramadanen en måned, hvor mange muslimer tager sig sammen, eller bliver mere bevidste om deres tro, også Wasim:
– Ramadanen er måneden, hvor man skal tilgive, og også måneden, hvor man skal læse mere i koranen. Det er simpelthen måneden, hvor man kommer tættere på Gud.
Hussam arbejder som farmaceut sammen med mange ikke-muslimer. Han mener heller ikke, det er så hårdt at skulle undvære mad og drikke i den største del af døgnet:
– Det er sådan, det er, og jeg tænker sådan set ikke så meget over det.
Men selvom mange ikke-muslimer har hørt om ramadanen, så vil de gerne høre mere, når de har chancen for det, siger Hussam:
– Mine kolleger vil gerne høre, hvordan det er at faste, og hvorfor jeg gør det, og så fortæller jeg dem om det.

Salt skal der til
Maden bliver fyldt op på tallerknerne.
– Man skal huske ikke at sætte sig så tæt på maden, for så skal man bare dele ude til de andre, griner Hussam. Han hælder en portion salat op til sin kone.
Børnene får deres mad og går ind ved siden af, hvor der er mere plads.
– Her. Saltbøssen bliver skubbet over bordet
– Maden kan godt manglelidt salt, for det er ikke helt så let at smage den til, når man ikke kan smage på den.
Der bliver roligt omkring bordet.
– Jeg har noget, jeg gerne vil fortælle jer. Hussam kigger rundt på familien.
– Jeg får måske chancen for at lede et apotek selv. Jeg tænkte, jeg bare ville sige det til jer alle i aften, nu da vi alligevel var sammen.

En søjle
– Ramadanen er en måned, hvor vi lærer os selv bedre at kende. Samahs ord er hurtige og velovervejede:
– Ramadanen er en af de fem søjler i islam, og er derfor meget vigtig. Man bliver belønnet dobbelt i denne måned.
Som de andre omkring bordet, mener Samah heller ikke, det med at faste er det store problem:
-Faktisk er jeg forundret over, hvor hurtigt man kan vænne sig til det. Og jeg er sikker på, at Gud gør det lettere for os. Det har ikke været så varmt i denne måned. Dermed har det heller ikke været så hårdt for os at faste. På den måde gør Gud det nemt for alle.
Og i sidste ende er det ifølge Samah et spørgsmål om, virkelig at ville det:
– Enten tror du på det, eller også gør man ikke. Og når man gør det, så er det ikke svært.

Jordbærkage
En halv time er gået. Alle er færdige med at spise. Maden bliver ryddet af vejen, og rolige danske og arabiske ord flyder sammen.
Mobiltelefoner bliver hevet frem, der skal tjekkes beskeder og sendes hilsner.
– Så skal vi have dessert. Det er jer, Samah og Maya, der har stået for det. Vil I ikke hente dem?
Samah og Maya kommer ind med jordbærkage størrelse bradepande og 30 identiske hindbærmedaljer, der kunne være taget lige ud af Den Store Bagedyst.
– Jeg er bange for, at den ikke er helt bagt, siger Maya og stiller jordbærkagen på bordet.
– Det er min hobby at lave kager. Samah viser billeder af den række af foldboldkager og kager med figurer fra børnefilm, hun har lavet.
På alle tallerkner kan man se toppe af flødeskum, jordbær og mørdej. En almindelig dag i ramadanen er ved at være slut. I morgen venter en ny dag med faste. Men også en dag, hvor arbejdet skal udføres, hvor indkøb skal gøres og hvor børn skal passes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top