fbpx
Ikke muligt at drive café på kommunens vilkår
Regler-for-benyttelse-af-VI.jpg
Keld Høgh Hyrdeengen 183 2625 Vallensbæk Sportscaféen i Vallensbæk Idrætscenter har fået ny forpagter i 2012 og to gange i 2014. Også i 2016 kommer der ny forpagter. Forpagterne holder under et år, før de må opgive. Årsagen har i alle tilfælde været, at det ikke er muligt at drive virksomhed på de vilkår, kommunen […]

Keld Høgh
Hyrdeengen 183
2625 Vallensbæk

Sportscaféen i Vallensbæk Idrætscenter har fået ny forpagter i 2012 og to gange i 2014. Også i 2016 kommer der ny forpagter. Forpagterne holder under et år, før de må opgive.
Årsagen har i alle tilfælde været, at det ikke er muligt at drive virksomhed på de vilkår, kommunen tilbyder. Dette er det absolutte hovedproblem, men det reflekterer borgmester Henrik Rasmussen slet ikke over i sine udtalelser til bl.a. Folkebladet.
Ifølge borgmesteren har forpagteren ”ikke en eksklusiv ret til at sælge forplejning andre steder på Idrætscentret”. Men det fremgår af regler for benyttelse af Vallensbæk Idrætscenter, at ”Medbragte drikkevare- og madvarer må ikke nydes på Idrætscentrets område”. Hvordan skal det forstås?
Nu vil der blive indgået en aftale med en ny forpagter, men hvad giver kommunen anledning til at tro, at endnu en forpagter kan lykkes med at få en rimelig indtjening, som tre forgængere ikke har kunnet få? Borgmesteren er angiveligt fortrøstningsfuld, fordi der har været henvendelser fra interesserede i at overtage forpagtningen. Men alle de forpagtere, der har måttet opgive med tab, har også troet på, at det kunne løbe rundt. Men det er ikke nok at tro på det, vilkår og omstændigheder skal kunne gøre det muligt.
Orienterer kommunen de interesserede i at overtage forpagtningen om de hidtidige dårlige erfaringer med driften?
Borgmesteren udtaler til Folkebladet om forpagterens kritik på de sociale medier: ”Det er altså ikke okay …. at gøre det på den måde, er altså helt forkert”. Borgmesterens bebrejdelse er tæt på at være krænkelse af forpagterens ytringsfrihed. Det er ikke kønt.

Svar

Af borgmester, Henrik Rasmussen (K), Vallensbæk

Der er tale om et sæt vejledende retningslinjer af ældre dato om, hvordan brugerne af Idrætscentret skal opføre sig i det daglige.
Blandt andet ønskede brugerbestyrelsen i sin tid at begrænse problemer med affald og glasskår – derfor bemærkningen om mad og drikke.
Fra kommunens side vil vi rigtig gerne have caféen til at fungere, og vi prøver også at påvirke foreningslivet til at bruge caféen, fordi det giver liv i Idrætscentret. Men der er ingen tvang, og forpagteren har ingen eksklusivret.
Vi må simpelthen bruge vores sunde fornuft her. Ja, vi opfordrer til at bruge caféen, men samtidig skal lille Peter have lov til at have en madpakke og en drikkedunk med til fodboldkamp.
Og en forening skal kunne sælge saftevand og kaffe til et stævne for at tjene til nogle klubtrøjer. Til større arrangementer kan forpagteren byde ind som alle andre. Vi skal huske på, at forpagteren er en privat erhvervsdrivende, der skal køre caféen på almindelige markedsvilkår, ellers er det konkurrenceforvridende.
Jeg ved, at forvaltningen arbejder på at lave et nyt ordensreglement, hvor det i højere grad er lederen af idrætscentret, der sætter retningslinjerne, for eksempel for, hvornår foreninger må sælge mad og drikke i forbindelse med arrangementer.
Med hensyn til bemærkningen om ytringsfrihed: Alle må selvfølgelig sige hvad de vil – på Facebook eller andre steder. Men Vallensbæk Kommune forhandler ikke kontrakter via Facebook, det foregår i en én-til-én-dialog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top