fbpx
En have hvor man mindes hvordan blomsterne føles
2016-05-27-15.16.36.jpg
Fredag åbnede den nye sansehave i Højstruphave i Vallensbæk. Den skal hjælpe minderne på vej. Foto: Foto: Heiner Lützen Ank
VALLENSBÆK. Fredag blev den nye sansehave på Højstruphave taget i brug. Den skal hjælpe beboerne med at mindes. Nye havevenner skal hjælpe til

Champagnen er ved at blive hældt op, udvalgsformanden går rundt og hilser på og den røde snor bliver spændt ud foran de nyetablerede blomsterkasser. En dame i kørestol sidder midt i det hele og taler med alle, der suser forbi.
Det er hendes dag i dag. Ligesom det er de andre beboere på Højstruphaves dag.
– Selvom haven ikke var officiel indviet endnu, så gik vi en dag tur hernede med en urolig beboer. Da beboeren mærkede planterne og fornemmede lugtene, skete der noget. Hun kunne mærke duftene fra tidligere, og det beroligede hende.
Henriette Thejsen, leder af Højstruphave, kigger ud over de sidste forberedelser, inden den nye sansehave officielt bliver indviet om fem minutter og tilføjer:
– Da hun kom ind igen, rakte hun hånden frem mod en fra personalet og bad vedkommende lugte til hendes hånd. Der var nogle minder, der meldte sig hos hende i den oplevelse. Det er det, denne have kan.

Godt for sanserne
Cirka 70 besøgende kom forbi plejecentret Højstruphave fredag eftermiddag, da det nye initiativ, Havevenner, og sansehaven blev markeret med rød løber, bobler og smagsprøver i solen.
Havevenner er udviklet på baggrund af idé fra Ældre Sagen i Vallensbæk og i samarbejde med Vallensbæk Kommune. Projektet går ud på, at frivillige havevenner fra Ældre Sagen går med plejecenterets beboere i haven, og en række nye højbede er derfor blevet etableret med økonomisk støtte fra foreningen.
Formålet er at give beboerne, herunder demensramte, større mulighed for at være aktive ude i frisk luft og få gode, grønne oplevelser og socialt samvær med hinanden, de frivillige, pårørende og personale. Den seneste forskning på området viser nemlig, at fysisk aktivitet og stimulering af sanserne, eksempelvis via havearbejde, er med til at forebygge og hjælpe på demens.

Godt supplement
Derfor var Mogens Jørgensen, frivillig aktivitetsansvarlig fra Ældre Sagen, også ganske tilfreds:
– Vi var på et seminar i Ældre Sagen, og der fortalte man om det her projekt. Man har andre steder god erfaring med det, og så tænkte vi, at det ville være en god ide at gøre det samme her i Vallensbæk.
Ideen forblev dermed ikke blot en ide, men blev til et konkret projekt:
– Vi tog kontakt til Højstruphave, og de var heldigvis med på ideen. Det er frivillige, der er havevenner, og dermed fungerer det som et supplement til de ansattes arbejde.

Smag på Livet
Dagen fungerede desuden som markering af Smag på Livet, som er et kommunalt projekt, der har fokus på ekstra velsmagende og nærende mad til beboerne. Der arbejdes her ud fra, at hjemmelighed, ernæring og livskvalitet går hånd i hånd, og en del af projektet er blandt andet små ’fristevogne’, hvor plejecenterets beboere til daglig selv kan vælge mellem kulinariske fristelser.
Disse fristelser kunne man smage fredag.

Det er Ældre Sagen i Vallensbæk, der står bag Havevenner, og det er frivillige fra Ældre Sagen, der skal gå med i haven

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top