fbpx
Venstrebagland i angreb på Christiansborg: Respektløshed i letbanesagen
HELE OMRÅDET. I et åbent brev til Venstres gruppe på Christianborg kritiserer Venstres bagland i hårde vendinger partikollegaernes ageren i letbanesagen

Venstres partiforeninger og folkevalgte langs Ring 3 har sendt et åbent brev til partikollegaerne på Christiansborg. Her gennemgår de den lange proces, som letbanen har været igennem og svarer på de kritikpunkter, der har været på det seneste. Og de konkluderer, at Venstre på Christiansborg må vise respekt for de indgåede aftaler og det store arbejde.
-Venstre i Folketinget bør med det samme sende et meget klart signal til kommunerne og til baglandet om, at Venstre ikke vil udvise respektløshed over for syv års arbejde i letbanesamarbejdet mellem stat, region og kommuner.
Brevet kommer efter flere ugers tvivl om fremtiden for letbanen. Først var det en medarbejder fra Cowi, der bragte tvivl om økonomien i hele projektet, og senest har statsrevisorernes rapport om letbanen i Aarhus bidraget til tvivl om projektet.
Læserbrevet indeholder primært svar på den kritik, der har været af letbanen i Ring 3. Om økonomien står der for eksempel:
– Projektets økonomi har flere gange været gransket af uafhængige eksterne anerkendte rådgivningsfirmaer, senest for ganske nyligt.

Letbanen i Aarhus
Statsrevisorerne har senest kritiseret den snart færdige letbane i Aarhus. Her var staten oprindeligt medejer på samme vilkår som på letbanen på Ring 3. Fordi staten ikke havde flertal, kunne kommunen og regionen i Aarhus presse nogle udgifter til letbanen igennem, som staten så senere skulle betale sin andel af. Letbanen i Aarhus blev noget dyrere end forventet, blandt andet fordi kommunen gerne vil have letbanen færdig til 2017, hvor Aarhus skal være Europæisk Kulturhovedstad.
Men man kan slet ikke sammenligne de to, mener Venstres bagland:
– Der er en række specifikke kritisable forhold, og ingen af disse områder styres umiddelbart på samme måde i Letbaneselskabet i Ring 3.
I Aarhus valgte staten at konvertere sit indskud til et tilskud og trådte ud af ejerkredsen. Da letbanen i Odense blev vedtaget, blev samme model med et tilskud valgt.
– Statsrevisorerne anbefaler, at når staten deltager i anlægsprojekter, skal der være samme niveau for budgetstyring og finansiering som ved statens egne projekter. Formålet med det krav er at sikre, at staten ikke kommer til at hænge på merudgifter, som staten kun har begrænset mulighed for at påvirke. Det handler om at beskytte statens økonomiske interesser, sagde Transportminister Hans Christian Schmidt (V) på et åbent samråd om rapporten.
Han ville ikke på samrådet diskutere, hvad konsekvensen af rapporten skal være for letbanen på Ring 3. Det vil blive diskuteret torsdag på et møde i forligskredsen, efter transportministeriets jurister har kigget på sagen.

Troværdighed på spil
Da letbanen blev førstebehandlet i Folketinget var det Rasmus Jarlov (K) og Villum Christensen (LA), der talte imod letbanen, men begge sagde dog, at de ville overholde det forlig, som letbanen er en del af. Et forlig, som socialdemokraterne ifølge Morten Bødskov (S) kun underskrev, fordi letbanen var med.
– Vi skal have en letbane. Det er det, der er forliget, sagde han på samrådet. Og ifølge Venstres bagland, burde Venstre på Christiansborg have lukket de to ned:
– Venstre kunne fra starten have lukket en konservativ enmandshær eller andre småpip. I stedet har Venstre konstant og vedvarende selv båret ved til bålet og gentagne gange stemt for udskydelser på et tyndt grundlag.
For de lokale Venstrepolitikere er det partiets torværdighed, der er på spil:
– Lige nu må vi lokalt set konstatere, at Venstres troværdighed i denne sag kan ligge på et meget lille sted. Vi bliver mødt med hovedrysten fra vores borgere og erhvervsliv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top