fbpx
Klar til at flyve fra reden
luftskib3.jpg
Tirsdag aften i sidste uge var der luftballon over Hvissinge. Foto: Holger Nielsen
GLOSTRUP. Så du en luftballon over Hvissinge tirsdag aften, så var det 9. a fra Skovvangskolen, der gjorde sig klar til prøve i fysik/kemi og til at flyve fra reden

Det var en dejlig forsommeraften, sol, varmt og vindstille, et super vejr til flyvning med luftballon.
Alle elever i 9.a på Skovvangskolen mødte tirsdag aften i sidste uge for at få ekstra fysik. Men det var en lidt anden slags fysik, end de var vant til.
Denne aften skulle de nemlig lære om fysik i praksis ved at flyve i luftballon:
Arkimedes lov om at legemes opdrift er lig med den væske eller gas, som den erstatter. Da varm luft er lettere end kølig luft, giver det opdrift i ballonen.
Gas reagerer med oxygen (ilt). Det frigives energi som varme, der er med til at opvarme luften i den store ballon på 2000 m3.
Ballonen er stor og virker som et sejl på et sejlskib. Det vil sige, at vinden kan drive den af sted.
Luftskipper Christoffer Mundt fortæller, at dagens flyvning var en opstigning og så ned igen, så alle elever i klassen kan prøve en tur. Ballonen er derfor forsvarligt tøjret til et par træer med lange reb.
Klassen er med til at samle ballonen og fylde den med luft. Christoffer præsenterer brænderen, som bruges til opvarmning af luften. Han trækker i gashanen og der lyder et kæmpe brøl og en flamme på 4-5 meter skyder til vejrs. Eleverne får en forskrækkelse og løber væk.
De samles dog hurtigt efter denne lille demonstration af, hvilke kræfter der er på spil.
Eleverne bemærker, at det er en rigtig kurv man står i, som er flettet af plantematerialer. Den er lige stor nok til luftskipper, to kæmpe gasflasker og to 9. klasses elever af gangen.
Cirkuspladsen fyldes med mange naboer og elever fra Skovvangskolen, som på denne måde får indsigt i ballonflyvning på tæt hold.
De fleste siger, de har set ballonen flyve flot på aftenhimlen.
Holger Elme Nielsen, klassens fysiklærer, nævner, at klassen i fysik-kemi har arbejdet med en del af det, der har med ballonflyvning at gøre, blandt andet har de selv lavet små varmluftballoner af lette plastposer.
Med en tynd ståltråd i kanten og et fyrfadslys kan man opvarme luften og få miniballonen til at flyve rundt i Fysiklokalet. Holger er glad for at elever og forældre har været med til at sikre, at det har kunnet lade sig gøre. Eleverne har nemlig selv betalt ballonturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top