fbpx
Er blødt vand farligt?
Af Jytte Kjær Lundedammen 68 2605 Brøndby Jeg har netop læst i Folkebladet, at Brøndby Kommune og Hofor arbejder på et stort projekt om at gøre vandet blødere i Brøndby. Dejligt med blødt vand, tænker jeg, men så læser jeg videre i teksten. Her står, at for at gøre det hårde grundvand blødt skal vandet […]

Af
Jytte Kjær
Lundedammen 68
2605 Brøndby

Jeg har netop læst i Folkebladet, at Brøndby Kommune og Hofor arbejder på et stort projekt om at gøre vandet blødere i Brøndby. Dejligt med blødt vand, tænker jeg, men så læser jeg videre i teksten. Her står, at for at gøre det hårde grundvand blødt skal vandet løbe gennem et afkalkningsanlæg. Her tilsættes stoffet natriumhydroxid og sand. Det kan nok være, jeg spærrede øjnene op.
Natriumhydroxid er et særdeles farligt stof. Det er stærkt ætsende. Tak for kaffe, siger jeg bare. At det er godt for vaskemaskiner og opvaskemaskiner med blødt vand er korrekt, men hvad med det vand vi drikker og bruger til madlavning?
Vi får konstant at vide, hvor sundt det er at drikke vand, men det tør jeg da ikke mere. Hvad i alverden tænker politikerne på – at komme farligt gift i vores ellers rimeligt rene vand? Jeg kan forestille mig, at vi får at vide, at det ikke er farligt, for det er under en vis grænse, men det giver jeg ikke meget for. Det kan være for sent at rette op på skaderne, når først de er sket.
Jeg synes, politikerne bør tænke sig om en ekstra gang både af hensyn til miljøet og for borgernes sundheds skyld.

Svar:
Sikkerheden skal være i orden

Af
Vagn Kjær-Hansen (SF), formand for Teknik- og Miljøudvalget

Jeg kan godt forstå, at du spørger. Det gjorde jeg også, da jeg første gang hørte om afkalkning med natriumhydroxyd. Det er en stærk base, som ikke må komme ud i vandrørene, og det skal nøje overvågning af vandet sikre.
Brøndby Kommunes miljøafdeling har godkendt afkalkningen, og hertil hører, at der er en løbende måling af vandets surhedsgrad (pH i teknikersprog), som automatisk lukker for vandet fra afkalkeren, hvis det er for basisk.
I den store afkalker på vandværket vil natriumhydroxyd samle kalken omkring de sandskorn, der også tilsættes, og forsøgene har vist, at det fungerer. Der kommer altså ikke natriumhydroxyd ud i vandrørene. Hvis noget skulle gå galt i afkalkeren, vil overvågningen gribe ind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top