fbpx
Blødt vand gået i hårdknude
COLOURBOX2257543.jpg
Projektet, der skal skaffe blødere vand til Brøndby er kommet i problemer. Nu bliver det tidligst til næste år, borgerne får glæde af det bløde vand. Foto: Colourbox
BRØNDBY. I lang tid har Brøndby Kommune og Hofor arbejdet med et stort projekt, der skal gøre vandet blødere i Brøndby. Men der er kommet problemer til

”I oktober (2015, red.) går Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, i gang med byggeriet af det nye afkalkningsanlæg på Brøndbyvester Vandværk. Anlægget, der trækker en stor del af kalken ud af vandet, skal efter planen stå klar næste sommer. I 2016 vil vandet i Brøndby derfor indeholde langt mindre kalk end vandet i resten af hovedstadsregionen. Brøndbyvester Vandværk bliver landets første vandværk med blødgøring” Således hed det i en pressemeddelelse fra Hofor i september 2015.
I dag siger Vagn Kjær-Hansen (SF), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby Kommune, til Folkebladet:
– Den nye forsinkelse skyldes yderligere bygningsmæssige problemer, og Hofor siger åbent, at de ikke er helt sikre på, at deres nye tidsplan holder. Det er måske også klogt at nævne, når det nu er den tredje tidsplan de kommer med. Men den siger altså blødt vand til forbrugerne i februar eller marts 2017. Eventuelt suppleret med en periode inden da, hvor forbrugerne får vand som er blødere end i dag, men ikke så blødt som det skal være fremover.
Dermed er det store prestigeprojekt, som både Hofor og Brøndby Kommune forventer sig meget af, udskudt.

Problemer kommet til
Grunden til, at borgerne i Brøndby således må vente endnu et stykke tid på at få mindre kalk i vandet, skyldes, at der undervejs er opstået problemer i forbindelse med moderniseringen af det gamle vandværk, som har forsinket byggearbejdet.
Byggeriet på Brøndbyvester Vandværk startede i oktober 2015, og det består af to projekter: renovering og modernisering af Brøndbyvester Vandværk og indbygning af det nye afkalkningsanlæg.
Vandværket er bygget i 1960’erne, og der var derfor brug for modernisering af bygningen og teknikken. Under moderniseringen har der vist sig flere uforudsete problemer, som skulle løses, før man kunne gå videre og indbygge det nye afkalkningsanlæg.
Blandt andet er de oprindelige tegninger af det 50 år gamle vandværk forkerte. Det viste sig for eksempel, at rentvandsbeholderen var anlagt anderledes, og betonen generelt var tyndere og ringere armeret end forventet.
Tidsplanen er derfor først og fremmest blevet ændret som følge af forhold i forbindelse med moderniseringen af det gamle vandværk.

Hofor beklager
Om forsinkelsen siger Frank Brodersen, direktør for Miljø og Samarbejder i Hofor:
– Vi beklager de gener, som forsinkelsen medfører for Brøndby Kommune. Vi arbejder på højtryk på at løse problemerne og få byggeriet færdigt uden større budgetoverskridelser. Men det er afgørende vigtigt for forsyningssikkerheden og vandkvaliteten, at det gamle vandværk moderniseres og forstærkes. Derfor er vi nødt til at have stor fokus omkring byggeriet og håndtering af uforudsete hændelser undervejs.

Dyrere men billigere
Vagn Kjær Hansen understreger over for Folkebladet, at det ikke er Brøndby Kommune, der kommer til at betale for budgetoverskridelserne:
Det er Hofor, som betaler for ombygningen og afkalkeren, og udgifterne opkræves hos forbrugerne.
Alligevel vil det i sidste ende betyde en besparelse for forbrugerne, siger Vagn Kjær-Hansen:
– Vandet bliver dyrere, når der er mindre kalk i det, og det hænger godt sammen med, at de fleste vil spare penge. Mindre rengøring af badeværelset, vaskemaskinen holder længere, og man behøver ikke bruge lige så meget sæbe.
Og det vil også blive kommunikeret ud til borgerne, fortæller Vagn Kjær-Hansen:
– Kommunens rolle er at godkende priserne, og vores miljøafdeling skal godkende sikkerheden på vandværket. Vi har også aftalt med Hofor, at de skal gennemføre en informationskampagne for at alle bliver opmærksomme på det bløde vand, og hvad man så skal gøre anderledes.

Stort afkalkningsanlæg
Byggeriet er dog nu så langt, at der i april kunne holdes rejsegilde. Når byggeriet er færdigt, vil Brøndby have landets første store afkalkningsanlæg for drikkevand. Det betyder, at borgerne i Brøndby som de første i hovedstadsregionen lettere slipper af med kalk på fliser og i husholdningsapparater. Og samtidig sparer miljøet for sæbe, rengøringsmidler og en række skadelige kemikalier.
Desuden får Brøndby et moderne vandværk, der er fremtidssikret i mange år fremover. Blandt de mange forbedringer er istandsættelse af vandværksbygningen, nye, energirigtige pumper, moderne styring og overvågning af kildeplads og vandværk samt etablering af filtreret iltning af vandet og UV, der er en ekstra sikring af, at vandet er fri for bakterier.
Derfor glæder Vagn Kjær-Hansen sig trods alt stadig over projektet:
– Jeg synes, det er ærgerligt, at afkalkningen bliver forsinket. Vi er rigtig mange i Brøndby, som glæder os til den dag, vandet bliver blødere. Nu er det udskudt igen, og jeg synes det er værd at vente på. Hofor renoverer hele vandbehandlingen samtidig med at de opstiller afkalkeren på vandværket, og det mener jeg er en klog beslutning. Ellers kunne man risikere, at der senere opstod fejl i de gamle installationer, og Hofor ville være nødt til at hente kalkholdigt vand fra andre vandværker og levere til os i Brøndby, mens man reparerede på vandværket.

Februar efter planen
Om sandsynligheden for, at borgerne i Brøndby kan få blødere vand i februar, siger Vagn Kjær-Hansen:
– Optimeringen af afkalkeren er færdige midt i december, forventer Hofor, og herefter skal anlægget køre stabilt i en periode for at man er sikker på, at det fungerer. Det leder frem til den forventede startdato i februar eller marts 2017.

Hovedstadsområdets grundvand er fra naturens side hårdt. Hårdhedsgraden ligger på mellem 20 og 30 ˚dH. I mange områder i Jylland ligger hårdhedsgraden på omkring det halve, fordi undergrunden har en anden sammensætning. Med afkalkningsanlæg kan en stor del af kalken fjernes, så hårdheden kommer ned på cirka 10 ˚dH.
En familie på fire kan ifølge Hofor spare cirka 500 kr. om året – forudsat at familien indstiller vaske- og opvaskemaskine efter blødere vand og bruger mindre sæbe, shampoo og rengøringsmidler.
Teknisk set sker blødgøringen ved, at vandværket lader vandet løbe gennem et nyt afkalkningsanlæg. Her tilsættes stoffet natriumhydroxid (en base) og sand. Dele af kalken bliver herved bundet til sandkornene, som bliver til små kugler, der synker til bunds i anlægget. Kalkkuglerne kan bruges til blandt andet jordforbedring på markerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top