fbpx
Ny uddannelse på vej på Produktionshøjskolen
produktionshoejskolen_i_broendby_KUU_04_foto_Sole.jpg
Den nye uddannelse skal give de kommende elever kompetencer til at hjælpe i kultur- og fritidslivet. Foto: Produktionshøjskolen i Brøndby/Henrik Ledet
BRØNDBY. En ny uddannelse i turisme, kultur og fritid er på vej på Produktionshøjskolen i Brøndby. Dermed kan endnu flere unge, der ikke går den lige uddannelsesvej, få et uddannelsestilbud. Men skolen mangler egnede lokaler

Det er svært ikke at blive bare en smule imponeret, når man besøger Produktionshøjskolen i Brøndby (PHS).
For skolen har så varieret et tilbud til unge, der ikke tager den lige vej igennem uddannelsessystemet, at man selv får lyst til at prøve, hvordan det er at være elev på foto og film-linjen, eller køkkenlinjen.
Eller hvordan det er at være elev på linjen, der er med til at drive skoletjenesten i Middelalderlandsbyen.
Men som om det ikke er nok, så åbner PHS til august en ny erhvervsassistentretning, nemlig Turisme, Kultur og Fritid. Den nye retning er en del af den såkaldte Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), en 2-årig SU-berettiget ungdomsuddannelse til unge under 25 år med afsluttet 9. eller 10. klasse. Unge som ikke har forudsætninger for umiddelbart at gennemføre en erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse.
Et vigtigt element i uddannelse er samarbejdet mellem lokale virksomheder og offentlige institutioner, så de unge får mulighed for at afprøve det, de lærer, i praksis.
Kim Helsted, skoleleder på PHS, glæder sig til det nye tilbud:
– Det er et godt tilbud til de unge, der ikke har de fornødne kompetencer til at klare sig igennem det traditionelle uddannelsessystem.

Det eneste tilbud
Andre steder i landet har man med afsæt i KUU lavet andre erhvervsassistentretninger, for eksempel med pædagogik som indhold. Men i Brøndby har man satset specifik på Turisme, Kultur og Fritid, fortæller Kim Helsted:
– Vi er det eneste sted på Vestegnen, der tilbyder netop denne kombination, så det forventer vi os naturligvis meget af. Vi tænker, at retningen passer rigtigt godt ind i det lokalmiljø, vi er en del af.

Positivt frafald
Skal man være elev på den kommende uddannelse, skal man indstilles af sin UU-vejleder. Desuden skal man have nogle udfordringer i forhold til det at klare sig igennem uddannelsessystemet, siger Kim Helsted:
– De unge, der kommer ind på uddannelsen, har nytte af, at undervisningen knytter an ved noget praktisk og konkret arbejde. Eleverne er ofte uafklarede og kan også have andre udfordringer at kæmpe med. Omvendt er den nye uddannelse faktisk et sted, hvor de også gerne må falde fra, hvis det altså sker til en erhvervsuddannelse, som er et af de steder, uddannelsen fører dem hen efterfølgende. Kombineret Ungdomsuddannelse er et godt tilbud lokalt, til de 30% unge, der ikke får en ungdomsuddannelse.

Brug for det
Den kommende uddannelse er 2-årig og består af fire moduler á 20 ugers varighed. I hvert modul er der otte ugers erhvervstræning, fortæller Kirsten Frederiksen, souschef og pædagogisk leder på PHS:
– Erhvervstræningen kunne finde sted i kulturhuse, forskellige former for cafeer eller Vestbadet. Ligesom de mange spillesteder, Brønden, Kilden, Viften, Forbrændingen eller Baltoppen, der findes i og rundt omkring Brøndby, er oplagte steder for de unge at få erhvervstræning. Det er sådanne steder, de unge efterfølgende kunne finde beskæftigelse.
Derfor er det, ifølge Kirsten Frederiksen også oplagt, at en kommune som Brøndby bakker op om den nye uddannelse:
– På Vestegnen vil man rigtig gerne promovere sig på kultur og fritid. For eksempel er Kulturnatten i Brøndby blevet en stor aktivitet. Det er sådanne aktiviteter, de unge vil blive gode til at gå ind og hjælpe med.
Ud over erhvervstræningen kommer uddannelsen også til at bestå af andre elementer, fortæller Kirsten Frederiksen:
– Der vil også være undervisning i dansk og matematik på et niveau, så eleverne efterfølgende kan søge ind på en erhvervsuddannelse. Der vil også være kurser som førstehjælp og hygiejnebevis, så de unge får certifikater, der viser, hvad de kan. En del af uddannelsen er, at de unge gennem hele forløbet beskriver, hvad de lærer gennem tekst og billeder, et såkaldt Portfolio.

Det trygge miljø
Det ideelle antal elever på den kommende uddannelse er ifølge Kim Helsted 10-12 elever per årgang. Dermed kan man sikre en god kvalitet:
– Ved denne holdstørrelse opnår vi et trygt og godt studiemiljø, som de unge trives i. Mange af de elever, vi har på skolen, har oplevet nederlag i løbet af deres skolegang. Derfor er tryghed, nærhed og faste rammer vigtig i vores arbejde, og det bliver det også på den nye erhvervsassistent­retning. Og så prioriterer vi at møde de unge i øjenhøjde, hvor vi tager udgangspunkt i deres situation og kvalifikationer.

Mangler plads
For at realisere drømmen om at starte den nye uddannelse op, mangler der dog en vigtig ting, fortæller Kim Helsted:
– Vi er stadig på udkig efter det helt rigtige sted, et aktivt ungemiljø, hvor undervisningen kan foregå. Men de planer om partnerskab, vi har ansøgt, kunne desværre ikke lade sig gøre. Dermed kan man godt sige, at vi er blevet slået hjem. Vi søger nu Brøndby Kommune om et midlertidigt KUU-lokale på vores hovedmatrikel på UCN.
Og Kim Helsted er ikke i tvivl om, at den nye uddannelse vil glæde mange:
– Jeg synes, vi med denne uddannelse har noget at tilbyde de unge og det lokale fritids- og kulturmiljø, og der er slet ingen tvivl om, at vi ville kunne styrke det lokale ungdomsmiljø, så jeg håber naturligvis, vi finder en løsning.

Uddannelsen er et tilbud til unge under 25 år med afsluttet 9. eller 10. klasse (eller tilsvarende), der ikke umiddelbart har forudsætninger for at gennemføre en erhvervsuddannelse eller gymnasial uddannelse. Det er Ungdommens Uddannelsesvejledning i ens bopælskommune, der afgør, om man kan komme ind på uddannelsen.
PHS har første optag til uddannelsen i august 2016

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top