fbpx
Glostrup skal ind i klimakampen
Af Line Søby Formand for DSU Glostrup/Albertslund/Vallensbæk Glostrup er en dejlig kommune. Vi har mange almene boliger, et godt fritids – og foreningsliv og en god skole med velfungerende afdelinger. Men den dejlige kommune har en stor fed ridse i lakken: vores sørgelige klimapolitik. Selv med den kommunale klimahandlingsplan 2013-2020 er vi langt bagud. Det […]

Af
Line Søby
Formand for DSU Glostrup/Albertslund/Vallensbæk

Glostrup er en dejlig kommune. Vi har mange almene boliger, et godt fritids – og foreningsliv og en god skole med velfungerende afdelinger. Men den dejlige kommune har en stor fed ridse i lakken: vores sørgelige klimapolitik.
Selv med den kommunale klimahandlingsplan 2013-2020 er vi langt bagud. Det virker nærmest som om, at vi ignorerer de uambitiøse mål vi har sat os.
Det skal vi ændre.
I Glostrup er der netop igangsat en renovering af de mange almene boliger, og det kan da undre en, hvorfor man ikke kæmper for at gøre boligerne CO2-neutrale. Ved få ændringer i byggemateriel, boligopvarmning og isolering vil vi kunne nedsætte disses CO2-udslip drastisk.
Derudover skal vi se til den nærliggende Høje Tåstrup kommune, og deres initiativer for bl.a. at hjælpe virksomhederne til at blive CO2-besparende via bl.a. deres energi – og klimanetværk. Et lignende netværk i Glostrup kommune blandt de største virksomheder i bl.a. fabriksparken, vil motivere virksomhederne til at omlægge til fjernvarme, benytte el – og hybridbiler, oprette solcelleanlæg og generelt investere i miljøkorrekte løsninger. Et kommunalt virksomhedseftersyn vil hjælpe virksomhederne med det praktiske i omlægningen til grønne metoder.
Men vi skal også have hjælp fra borgerne i Glostrup, hvis vi vil gå forrest i klimakampen. Simple tiltag som en nedsat afgift på jordvarme og solceller, vil både gøre det attraktivt for boligejere at investere i grøn energi både samvittighedsmæssigt og økonomisk.
Det er ingen overraskelse for vi borgere i Glostrup at klimaet skranter, men det er en overraskelse at vores kommune gør så lidt for at ændre på dette.
Derfor må vi hive Glostrup ind i klimakampen, og vise at det er en kamp vi kan vinde hvis vi vil.

Glostrup er inde i kampen
Af John Engelhardt, Borgmester (V)

Kære Line
Jeg er oprigtig glad for, at du synes, at Glostrup er en dejlig kommune. Det er der da heldigvis mange, som synes.
Vedrørende klimapolitikken er vi nok ikke helt enige. Du synes, at boligerne i Glostrup Boligselskab burde være renoveret anderledes. Jeg kan hertil sige, at det er boligselskabet og beboerne i afdelingen, der bestemmer. Jeg konstaterer med tilfredshed, at de nye boliger er klart bedre end de nuværende energimæssigt, og meget mere kan en kommune næppe gøre. Jeg konstaterer også, at andre nyrenoverede boliger i kvarteret har arbejdet med grønne tage og bortledning af regnvand. Alt i alt synes jeg, at boligselskaberne gør et godt job i den rigtige retning.
Jeg tror ikke, du er klar over udviklingen af brugen af fjernvarme i Glostrup over de seneste år. Nogle af de allerstørste aftagere af energi, f.eks. Glostrup Hospital, er skiftet til energirigtig fjernvarme, ligesom hele industrikvarteret i Ejby nu har fjernvarme. Det skal måske også lige nævnes, at stort set alle kommunale bygninger i dag er tilsluttet fjernvarme. Så nogle af dine ideer er ret beset som at sparke en åben dør ind. Ligeledes rådgiver kommunen allerede virksomheder som en vigtig del af deres arbejde. Du nævner også, at vi burde lave et virksomhedsnetværk i Fabriksparken. Sikkert en udmærket ide, men det er altså Albertslund kommune.
Du nævner ”simple tiltag som nedsættelse af afgift på jordvarme og solceller” som værende noget, en kommune kan beslutte. Det er Folketinget, der bestemmer den slags. Du nævner også el-biler, og her kan jeg nævne, at kommunen har investeret i el-biler, hvilket tidligere har været omtalt her i avisen.
Jeg bliver, uden at være hellig, rigtig glad, hver gang vi i kommunen bidrager til et bedre miljø. Vi har faktisk en ambitiøs klimapolitik, engagerede miljømedarbejdere og viljen til en bedre og grønnere verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top