fbpx
En klubaften blandt ligemænd og -kvinder
DSC_1723.jpg
Mike er netop blevet formand for klubben, Unge for Ligeværd driver hver torsdag på Nørregårdsskolen. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. En gang om ugen samles 30-40 unge i foreningen Unge for Ligeværd. For at møde ligesindede, der ligesom dem selv har særlige udfordringer, men også drømmer om et almindeligt ungdomsliv

Dunk. Dunk. Dunk. Kuglerne på billardbordet rammer hinanden med jævne mellemrum.
En ung kvinde læner sig ind over bordet, kigger koncentreret rundt på kuglerne og gør klar til at sende en af dem af sted. Men hun rammer ved siden af og slår i stedet et stort hul i luften.
De øvrige spillere og den lille gruppe af tilskuere, der alle er mellem 25 og 40, griner og kommer med venlige kommentarer. Det samme gør kvinden.
Andre steder i klublokalerne sidder unge mennesker i små grupper og taler sammen, mens de tjekker deres mobil. Der står kaffekrus og sodavandsflasker foran dem.
Ind ad døren kommer et par unge mænd, der har været ude for at ryge.
Det er torsdag aften, og der er klubaften på Nørregårdsskolen i Brøndby. De 30-40 unge, der er mødt op for at være med, ligner gennemsnittet af den danske ungdom så meget, at de fint kunne passe ind mange andre steder.
Men det med at passe ind, eller rettere sagt kampen for at passe ind andre steder, er netop det, der kendetegner de tilstedeværende.
For det er nemlig Unge for Ligeværd, Storkøbenhavn, en forening for unge med særlige behov, der holder klubaften, og alle medlemmerne har på egen krop mærket, hvad det vil sige at kæmpe for at passe ind i normalsamfundet, når man har nogle særlige udfordringer eller problemer, for eksempel en ADHD-diagnose.

Diagnose ved kassen
– Jeg bliver 31 til sommer og har ADHD og damp. Martin taler roligt. Selvom det er voldsomme ord, har han sagt dem så mange gange før, at det ikke længere er et problem.
– Og så er jeg kassemedarbejder i en dagligvarebutik, hvor jeg arbejder 33 timer om ugen. Kort pause.
– Det havde du nok ikke regnet med, fortsætter han så.
Martin er kommet i klubben i 14 år. Han har derfor været en del af den, også da den holdt til på andre steder i Storkøbenhavn. Men i alle årene har det været den samme motivation, der har fået ham til at komme klubaften efter klubaften:
– Det er rart at møde ligesindede. Her ved vi nemlig, hvordan de andre har det, og vi er derfor meget opmærksomme på hinanden.
Ud over de ugentlige klubaftener, arrangerer Unge for Ligeværd, Storkøbenhavn, også forskellige aktiviteter. Noget Martin er glad for:
– Jeg har været med på flere af de ture, der bliver arrangeret. Jeg synes, det er hyggeligt, og jeg håber, jeg på et tidspunkt kan tage af sted på en ferie, som vi selv arrangerer.
Både klubaftenerne og de forskellige aktiviteter har stor betydning i Martins hverdag:
– Jeg kan klart mærke, når jeg har været sammen med nogle af de andre. Hvis man for eksempel har haft en dårlig dag på jobbet, så er det rart at komme her, for så kommer man let i godt humør igen.
Udover mange gode venner, som han også ser på andre tidspunkter, har foreningen også givet Martin en anden vigtig ting, som mange unge drømmer om:
– Jeg har også fået en kæreste, og et af de steder, hvor vi mødes, er her til klubaftenerne, så derfor er jeg også glad for at komme her.

Ikke uden for
Sandra er 35 og har været med i foreningen i ti år:
– Jeg kommer hver torsdag, jeg kan nemlig godt lide kammeratskabet. Her i klubben føler jeg mig ikke uden for.
Men det har dog ikke været et uafbrudt medlemskab, fortæller Sandra:
– Jeg havde på et tidspunkt brug for en pause, men jeg kom til at savne klubben og dem, der kommer her, så jeg vendte tilbage.
For tyve år siden fik Sandra konstateret ADHD. Det har ført til et liv, hvor hun løbende har skullet forholde sig til, hvordan man passer ind i samfundet. Men her i klubben kan hun slappe af:
– Det, jeg godt kan lide ved at komme her i klubben, er, at her kan jeg være mig selv. Her kan jeg være den livlige og fjollede pige, jeg er inderst inde.

Ny bestyrelse
De unge har sat sig i de bløde stole i det ene rum. Andre står lænet op af væggen. En fast del af klubaftenerne er samlingerne. Det er nu beskederne skal deles ud.
Christian, en af de frivillige, tager ordet:
– Som I ved, har vi lige holdt generalforsamling, og bestyrelsen har konstitueret sig. Det er Mike, der er blevet formand. Der bliver klappet og råbt tillykke.
– Tak skal I have, svarer Mike, mens hans kigger forsigtigt rundt på de andre:
– Nu må vi se, om jeg kan klare det lige så godt som Britt, der tidligere var formand. Tak skal du have for det, Britt.
Navnene på de andre bestyrelsesmedlemmer bliver nævnt til klapslaver. Carsten er blevet næstformand og Sandra er blevet sekretær. Desuden skal alle huske, at de til den kommende forårsfest kan ønske to musiknumre, som skal skrives på listen inden. Der bliver nikket hele vejen rundt.

Vennernes sted
Julie er kommet i klubben i fire år. Hun bor i Glostrup, hvor hun også har gået i skole. Klubben giver hende nogle særlige muligheder:
– Jeg kommer for at få venner. Det er et godt sted at få ligesindede venner, fordi her er trygge rammer.
Til hverdag arbejder Julie i en børnehave, og klubaftenerne er for hende en mulighed for at slappe af i trygge rammer:
– Jeg kommer her nok mest for at få det sjovt, og lave noget sammen med de andre.
Til alle klubaftenerne er der frivillige vejledere. Dem er Julie glad for. Men hun bruger dem sjældent til at få vejledning:
– Det er dejligt at være sammen med dem, men jeg bruger dem ikke, hvis jeg har problemer. De er mere med til at skabe de gode rammer.

Bare at være der
Anni er en af de frivillige vejledere, der kommer og er sammen med de unge. Hun har i mange år været pædagog, og på et tidspunkt blev hun opfordret til at blive frivillig i klubben:
– Da nogle af dem, der tidligere stod for klubben stoppede, kom en af mine bekendte og sagde, om det ikke var noget for mig at være med. Og det var det.
Anni kan godt lide at være samen med de unge, og faktisk er det ganske enkelt:
– Jeg bruger en del tid på at sidde og spille med de unge, og når vi for eksempel holder fest, så hjælper jeg også til. Jeg synes, her er en rar stemning, og det kan jeg godt lide.

I morgen er atter en dag
Ved et cafébord har en lille gruppe samlet sig for at hyggesnakke. I et hjørne står et ungt par og holder om hinanden. Carsten, næstformanden, går rundt og gør opmærksom på, at hvis man vil med på turen til Hamborg, så er det altså nu, man skal melde sig til.
20.30 viser uret over døren. Der er allerede gået halvanden time af klubaftenen med vennerne, og om 30 minutter siger alle tak for i aften til hinanden.
For selvom man er medlem af forening for unge med særlige udfordringer, er der jo også en arbejdsdag, der skal passes i morgen.

Unge For Ligeværd har som formål, at unge med særlige behov og udfordringer skal behandles ligeværdigt med andre unge
Unge For Ligeværd ønsker at oplyse om målgruppens vilkår og vanskeligheder, men også at skabe et inspirerende og stærkt fællesskab blandt medlemmerne.
Unge For Ligeværd fungerer som en selvstændig ungdomsforening under foreningsfællesskabet Ligeværd.
Er du ung med særlige behov kan du besøge klubben og se om det er noget for dig Du kan også henvende dig til Mogens Mathiesen mail mogens@ligevaerd.dk Mobil 24213475
Se mere på www.ufl-ligevaerd.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top