fbpx
Planer om børne- og ungeråd
VALLENSBÆK. På det seneste møde i Børne- og Kulturudvalget blev et børne- og ungeråd diskuteret. Godt at inddrage de unge, mener flere partier

I begyndelsen af marts skulle Børne- og Kulturudvalget i Vallensbæk på opfordring fra Socialdemokraterne diskutere etableringen af et børne- og ungeråd.
Ifølge indstillingen til mødet skal forslaget blandt andet ses i forlængelse af, at der en gang om året bliver afholdt en ungdomsparlamentdag i Folketinget, ligesom flere andre kommuner har forsøgt sig med at etablere ungdomsråd.
Efter mødet var Jytte Bendtsen (C), formand for Børne- og Kulturudvalget ikke afvisende over for at arbejde videre med at øge de unges indflydelse i Vallensbæk:
– Jeg synes vældig godt om ideen om at inddrage de unge omkring de forhold, der vedrører dem. I øjeblikket inddrages de unge gennem for eksempel elevrepræsentanter i skolebestyrelserne, og musik og ungdomsskole. Jeg kan dog først tage stilling til et konkret børne- og ungeråd, når jeg ser det faktiske forslag. Sagen fra Socialdemokraterne lagde op til en drøftelse, og indeholdt ikke et konkret forslag.
Skal børn og unge inddrages yderligere, skal det ikke blot være et princip, mener Jytte Bendtsen (C):
– Af princip er jeg ikke tilhænger af et råd, som efterligner kommunalbestyrelsen med for eksempel en ungeborgmester. Det er at give vores unge en falsk fornemmelse af indflydelse, da et sådant organ aldrig vil have reel beslutningskraft. Foreslår man i stedet et råd a la handicaprådet, hvor opgaven er at følge og kommentere på vilkår og beslutninger, der vedrører vores unge, er jeg bestemt ikke afvisende.

Ikke børnebyråd
Kenneth Kristensen Berth (DF) er også medlem af Børne- og Kulturudvalget. Han mener ikke, man skal nedsætte et egentlig udvalg:
– Vi er ikke tilhængere af et fast, valgt børnebyråd af to årsager. For det første er valgretten i Danmark 18 år, det skal vi respektere. For det andet, hvordan skulle de pågældende vælges, hvem skal have valgret til det, osv? Jeg tvivler meget på, at man kunne skaffe den nødvendige demokratiske legitimitet for et sådant råd. Det ender bare med at være de i forvejen politisk engagerede. Det er ikke det, der bør være formålet.
Fokus bør være et andet, mener Kenneth Kristensen Berth (DF):
– Formålet bør være, at kommunalbestyrelsesdagen bør være et pædagogisk redskab, der giver eleverne indblik i, hvordan en kommunalbestyrelse fungerer.
Hertil tilføjer Kenneth Kristensen Berth (DF):
– Vi har tidligere i kommunalbestyrelsen foreslået, at der hvert år skulle afholdes et børne-kommunalbestyrelsesmøde, lidt ligesom det man har i Folketinget. Men her dog med mulighed for, at børnene kunne fordele et mindre beløb til for eksempel legeredskaber eller lignende.

Skal kunne forstå
I følge sagsfremstillingen mener Socialdemokraterne, at inddragelse af de lokale unge ikke er god nok. Således det hedder det for eksempel:
”Lokalt er det ønsket at udvide brugerrådende i Ridecentret og Idrætscentret med unge mellem 15 og 18 år. Det er en smuk tanke at involvere de unge i demokratiets vilkår i Vallensbæk. Socialdemokraterne finder imidlertid, at ambitionen er utilstrækkelig, hvis det er ønsket at involvere og inddrage flere børn og unge i lokalpolitik.”
Om det siger Jytte Bendtsen (C):
– Man skal jo starte et sted. Vi har elevrepræsentanter i ridecenteret, i idrætscenteret og i skole- og musik- og ungdomsskolebestyrelse. Her bliver de hørt i forhold, som vedrører de unge, og det er rigtig positivt. Dog mener jeg også, at bestyrelserne har et ansvar for at sikre, at de unge forstår dagsordenen og understøtte dem, så deres meninger også bliver hørt. Der ligger bestemt et udviklingspotentiale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top