fbpx
Ødelagt hjertestarter endte hos justitsminister
gfb04p2.jpg
BRØNDBY/VALLENSBÆK. En historie i Folkebladet om en hærværksramt hjertestarter i Brøndby, har været en tur forbi justitsministeren

I begyndelsen af året kunne Folkebladet fortælle, at en hjertestarter i Brøndby var blevet udsat for hærværk i forbindelse med nytåret.
Formand for Socialudvalget i Brøndby, Per Jensen (S), sagde dengang:
– Hjertestartere redder liv, og de r vigtige og kostbare redskaber, der sikrer tryghed for borgerne i nærheden.
En af dem, der læste om episoden, var Kenneth Kristensen Berth (DF). Udover at være medlem af kommunalbestyrelsen i Vallensbæk, sidder han også i Folketinget.
Efterfølgende stillede Kenneth Kristensen Berth Justitsminister Søren Pind (V) med afsæt i historien fra Folkebladet følgende spørgsmål:
– Vil ministeren i lyset af, at flere hjertestartere hen over nytåret blev vandaliseret eller sprængt i luften, tage skridt til at sikre, at hærværk mod netop hjertestartere fremover vil kunne straffes hårdere end hærværk i al almindelighed, idet hjertestartere jo er placeret i det offentlige rum med det formål at kunne genoplive mennesker.

Ministersvar
I sit svar til Kenneth Kristensen Berth, skriver Justitsministeren, efter at have indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, blandt andet:
– Som det fremgår af Rigsadvokatens udtalelse, er det Rigsadvokatens opfattelse, at det, i lyset af de potentielle konsekvenser, allerede i dag må anses for en skærpende omstændighed, når hærværk begås mod en hjertestarter, og at der derfor alt andet lige bør udmåles en strengere straf i sådanne sager.
Ifølge Kenneth Kristensen Berth er Justitsministerens svar tilfredstillende:
– Egentlig er jeg udmærket tilfreds med svaret fra Søren Pind. Nu har vi i hvert fald fået en klar markering af, at det er Rigsadvokatens opfattelse, at det at sprænge en hjertestarter i luften er en skærpende omstændighed, og der dermed vil blive udmålt en fængselsstraf, når gerningsmanden findes. Det er væsentligt, at vi har fået den udtalelse fra Rigsadvokaten for det skal både anklager, dommer og domsmænd lægge vægt på, når der kommer en sag.

Farligt
Ifølge Kenneth Kristensen Berth er det vigtigt at have fokus på hærværk mod hjertestartere:
– Denne form for hærværk kan potentielt have dødelig udgang for en borger, der får brug for en hjertestarter, hvor den pågældende hjertestarter så er blevet sprængt i luften af unge bærme. Det er jo trods alt de færreste former for hærværk, der decideret kan få dødelig udgang.

Stadig i det offentlige
Den omtalte episode fandt sted i Brøndby. Men også i Vallensbæk bør man ifølge Kenneth Kristensen Berth overveje, om man kan gøre yderligere for at sikre hjertestarterne:
– Man bør overveje at placere hjertestartere både steder, hvor der er overvågning, så har man bedre mulighed for at pågribe eventuelle gerningsmænd. Dog er det klart, at der kan være områder, hvor man ikke må overvåge, og hvor der alligevel er behov for hjertestartere og så må man sætte dem op her.
Og der skal trods udfordringerne stadig være plads til hjertestartere i det offentlige rum, siger Kenneth Kristensen Berth:
– Det er en god idé med hjertestarter i det offentlige rum. Trygfonden har etableret en frivillig registrering af hjertestartere. Jeg har ikke nogen fornemmelse af hvor godt den dækker og om der er behov for en central kortlægning af disse, men det kan man jo se på, hvis der er en fornemmelse af, at Trygfondens initiativ ikke er tilstrækkeligt. Overordnet synes jeg, at det er en god idé, at der er hjertestartere bredt i det offentlige rum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top